Το ψάρι αυξάνει το IQ στα παιδιά

psari-paidia
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Μέχρι και 5 μονάδες υποστηρίζει νέα έρευνα ότι μπορεί να ανέβει το IQ των παιδιών που τρώνε ψάρι κάθε εβδομάδα.

Όλοι θέλουν τα παιδιά τους να είναι και όμορφα και έξυπνα. Στο κομμάτι της εξυπνάδας, όμως, φαίνεται ότι μπορεί να βάλει το λιθαράκι της και η διατροφή, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει το IQ των παιδιών μέχρι και 5 μονάδες στην κλίμακα Wechsler.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 541 παιδιά από την Κίνα, ηλικιών 9 έως 11, τα οποία σημπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωσαν ψάρι τις τελευταίες 4 εβδομάδες, με τις απαντήσεις να ποικίλλουν από «ποτέ» μέχρι «τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα».

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, σκόραραν 4,8 μονάδες υψηλότερα στο IQ test σε σχέση με τα παιδιά που έτρωγαν σπάνια ή καθόλου ψάρι. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη κι όσα έτρωγαν ψάρι περιστασιακά, ενίσχυαν τις λεκτικές και μη λεκτικές ικανότητές τους, σκοράροντας 3,3 μονάδες υψηλότερα. 

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η συχνή κατανάλωση ψαριού σχετίζεται με λιγότερες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που ωθεί τους επιστήμονες να συσχετίσουν τον καλύτερο ύπνο ως σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και της νοημοσύνης.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού έχει πραγματικά θετική επίδραση στον οργανισμό και θα έπρεπε να προωθείται περισσότερο, με τα παιδιά να δοκιμάζουν ψάρι όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τα παιδιά είναι ευαίσθητα στις μυρωδιές κι αν δεν γνωρίσουν και συνηθίσουν από νωρίς τη μυρωδιά του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το απορρίψουν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports και ίσως ωθήσουν περισσότερους γονείς να βάλουν πιο θερμά το ψάρι στη διατροφή των παιδιών, αλλά και τη δική τους.