Καταγγελίες από την Eliza Dushku για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν 12 ετών

eliza-dushku
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis και James Cameron εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.

Το περασμένο Σάββατο, η Eliza Dushku κατηγόρησε τον Joel Kramer, δημοφιλή συντονιστή των stunts στο Χόλυγουντ, για σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της περιπέτειας «Αληθινά Ψέματα», όταν ήταν 12 ετών. Σύμφωνα με την Dushku, ο Kramer είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της και της οικογένειάς της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ένα βράδυ ο Kramer κάλεσε την 12χρονη τότε Dushku στο δωμάτιό του, με το πρόσχημα ότι θα της επέτρεπε να κολυμπήσει στην πισίνα του ξενοδοχείου. Τότε ο Kramer φέρεται να άλλαζε μεθοδικά την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο χαμηλώνοντας τα φώτα και βάζοντας να παίξει μια ταινία. Ο Kramer βγήκε από την τουαλέτα φορώντας μονάχα μια μικρή πετσέτα και αφού ξάπλωσε δίπλα στην τρομοκρατημένη Dushku, άρχισε να τρίβεται πάνω της όλο και πιο δυνατά.

Όταν ο Kramer τελείωσε, μονολόγησε πως θα έπρεπε να προσέχουν, αφού αυτή ήταν 12 και αυτός 36 ετών. Στη συνέχεια η Dushku εξηγεί πως ο Kramer τής απευθυνόταν με ανάρμοστες εκφράσεις μπροστά σε συναδέλφους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η ηθοποιός εξήγησε πως ανέφερε το περιστατικό σε μια ενήλικη φίλη της, η οποία στη συνέχεια ζήτησε εξηγήσεις από τον συντονιστή των stunts. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης ήταν να συμβεί ένα ατύχημα αργότερα, με την Dushku να καταλήγει στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά.

Στην ανάρτησή της η Dushku εξηγεί πως είχε μιλήσει για τη συμπεριφορά του Kramer στους γονείς της και είχε την εντύπωση πως οι πράξεις του είχαν μαθευτεί, με αποτέλεσμα να «εξοστρακιστεί» αθόρυβα από το Χόλυγουντ. Όταν όμως έμαθε πως ο Kramer όχι μόνο συνέχισε να εργάζεται, αλλά υπήρχαν φωτογραφίες του να αγκαλιάζει παιδιά, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια, εμπνευσμένη από το κίνημα #MeToo. Η ιστοσελίδα The Wrap κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Kramer, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και δήλωσε πως «ήταν ένα γλυκό κορίτσι, την οποία όλοι προσέχαμε».

Η περιπέτεια με τον Arnold Schwarzenegger και την Jamie Lee Curtis κυκλοφόρησε το 1994.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, James Cameron, πρόσφατα ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς της Dushku και δήλωσε πως δεν ήξερε για τις καταγγελίες μέχρι τη δημοσιοποίηση και τόνισε πως θα ήταν «αμείλικτος» εάν του είχε αναφερθεί το συμβάν τότε. Ο Cameron συμπλήρωσε πως δεν έχει συνεργαστεί ξανά με τον Kramer μετά τα «Αληθινά Ψέματα».

Η Jamie Lee Curtis, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή, όπου υπογράμμισε πως το Χόλυγουντ έχει απογοητεύσει τις νεότερες γενιές ηθοποιών. Η Curtis εξήγησε πως είχε σοκαριστεί και στενοχωρηθεί όταν η Dushku τής αποκάλυψε το συμβάν με τον Kramer πριν από «λίγα χρόνια». Οι καταγγελίες της νεαρής ηθοποιού τη βοήθησαν να αντιληφθεί την «άρνησή μας στη νέα, τρομακτική πραγματικότητα» όπου παιδιά κακοποιούνται κατά τη διάρκεια γυρισμάτων.

Η Curtis γράφει πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στα σετ, η οποία οφείλεται στην «λανθασμένη εντύπωση πως είναι ενήλικες σε έναν κόσμο ενηλίκων, με τη δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις ως ενήλικες». Η ηθοποιός καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα πως οι ιστορίες όπως αυτές της Dushku θα συντελέσουν στη «δημιουργία νέων κατευθυντήριων γραμμών και ασφαλών χώρων» για όλους ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής ή εργασίας.

Από την πλευρά του ο πρωταγωνιστής της ταινίας Arnold Schwarzenegger τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το καστ και το προσωπικό «θα είχε κάνει κάτι» εάν είχε μάθε τότε για τις πράξεις του Krammer, ενώ παράλληλα χαιρέτησε την Dushku για το κουράγιο της να μιλήσει δημόσια για την τραυματική εμπειρία της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Schwarzenegger συνεργάστηκε αρκετές φορές με τον Kramer μετά τα «Αληθινά Ψέματα», σε ταινίες όπως το «Junion», το «Batman & Robin» και το πρόσφατο «Εξολοθρευτής: Γένεsys».