10+1 πράγματα που «πρέπει» να κάνετε στη Στοκχόλμη

10kai1-pragmata-pou-prepei-na-kanete-sti-stokxolmi

Φωτογραφία: http://www.visitstockholm.com

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Όταν οι Σουηδοί Βίκινγκς επέστρεψαν σπίτι και κρέμασαν τα πολεμικά τους κράνη, είπαν να φτιάξουν και μια πρωτεύουσα εξίσου εντυπωσιακή με την κορμοστασιά τους. Πώς θα «ρουφήξετε» όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χυμούς της;

Η Στοκχόλμη αποτελείται από μία συστάδα διαμαντένιων νησιών και βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας, στην είσοδο της λίμνης Mälaren. Το όνομά της σημαίνει «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες» και πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, με παλάτια, κήπους, κτήρια πραγματικά κομψοτεχνήματα, εκκλησίες επιβλητικού μεγέθους και ένα πλήθος από μουσεία και γέφυρες που τη χαρακτηρίζουν ως «Βενετία του Βορρά».

Το ιστορικό της κέντρο ονομάζεται Gamla Stan και εκτείνεται σε τρία νησιά: Stads, Riddar και Helgents, τα δε πανέμορφα μεσαιωνικά κτήρια που σώζονται μέχρι σήμερα, οφείλονται στο ότι η πόλη αυτή δεν βομβαρδίστηκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μόνες καταστροφές που έχει υποστεί κατά καιρούς, ήταν από πυρκαγιές, καθώς σχεδόν όλα τα παλαιά σπίτια και κτήριά της ήταν ξύλινα. Στις αρχές του 19ου αιώνα όλα γκρεμίστηκαν και ξαναφτιάχτηκαν με πέτρες και τούβλα σε μεσαιωνικό σχέδιο. Σημαντικά αξιοθέατα στην Παλιά Πόλη, είναι επίσης η Όπερα, η Βουλή και η παλαιότερη πλατεία της χώρας.

Οι μακρές ημέρες αυτής της όμορφης πόλης σας περιμένουν να κάνετε την ταξιδιωτική «επιδρομή» σας. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός οδηγός -από το TIME Travel- μερικών «απαραίτητων» κινήσεων στη σουηδική πρωτεύουσα…

1. Στο Nystekt Strömmingvagnen για πρόχειρο φαγητό

Πριν αρχίσετε να οργώνετε την πόλη, φάτε ένα μεσημέρι σ’ αυτόν, τον πραγματικά, θεσμό για τη σουηδική πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα βαγόνι στην πλατεία Södermalm που σερβίρει στους κατοίκους της Στοκχόλμης φρέσκο ψάρι εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Το Skåning, μια μερίδα ρέγγας σε ψωμί σίκαλης με topping από ισπανικό κρεμμύδι, φρέσκο άνηθο και μουστάρδα, είναι λατρεμένο και «classic».

2. Ξενάγηση κάτω από τις γέφυρες της Στοκχόλμης

Η συνέχεια της γνωριμίας σας με την πόλη, απαιτεί επαφή με τα νερά, για να εξοικειωθείτε με την πολύπλοκη νησιωτική δομή της. Η συγκεκριμένη ξενάγηση κρατά γύρω στις δύο ώρες, περνά από 15 συνολικά γέφυρες και φτάνει έως τη συμβολή της λίμνης Mälaren με τη Βαλτική Θάλασσα. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική με τους βαθυκίτρινους και terracotta τόνους σε όλη τη διαδρομή. Το καλοκαίρι τα πλοιάρια ξεκινούν τα δρομολόγια από τις 10 το πρωί. Περισσότερα στο: www.visitstockholm.com/en/To-Do/Attractions/boat-sightseeing-with-str%C3%B6mma/971 .

Φωτογραφία: http://www.visitstockholm.com

3. Κήποι Rosendals

Τα πάρκα και οι κήποι καταλαμβάνουν το 1/3 της έκτασης της Στοκχόλμης, εκείνο ωστόσο που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το Rosendals, που δημιουργήθηκε σε εδάφη που παραχώρησε ο βασιλιάς Όσκαρ ο Α’, από το παλάτι του στο νησί του Djurgården. Τα πλοιάρια για το νησί είναι ιδιαίτερα συχνά, με το Rosendals («Κοιλάδα των Ρόδων» κατά τους Σουηδούς) στο 15λεπτο από εκεί που προσαράζει το καραβάκι. Από τον τοπικό βιολογικό κήπο, πωλούνται διάφορα προϊόντα στο καφέ, το αρτοποιείο και το παντοπωλείο της περιοχής. Με μια τεράστια μερίδα σαλάτας με κοτόπουλο και με ένα κομμάτι από το κλασικό cake του τοπικού καφέ, μπορείτε να κάτσετε σε τραπεζάκι ή να κάνετε πικ-νικ στο γρασίδι. Περισσότερα στο: http://rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000073 .

4. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής (Moderna Museet)

Από τη γνωστή ληστεία του 1993, με λεία έργα των Picasso και Braque συνολικής αξίας 66 εκατομμυρίων δολαρίων και με μεθόδους μάλιστα δανεισμένες από σχετική γαλλική ταινία, το Moderna Museet αναδιοργανώθηκε συνολικά υπό την εποπτεία του Rafael Moneo. Οι αίθουσες στεγάζουν τη μόνιμη συλλογή σουηδικής και διεθνούς προέλευσης έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών έργων των Picasso, Matisse, Dardel και Hjertén. Πέρυσι, για να τιμηθούν τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια, ένα μνημειώδες νέο έργο από τη Βarbara Kruger «αποκαλύφθηκε» στην είσοδο του μουσείου. Το μουσείο αρχιτεκτονικής, που φιγουράρει ανάμεσα στα μεγαλύτερα του κόσμου, καταλαμβάνει μια παρακείμενη τεράστια αίθουσα. Φεύγοντας, μπορείτε να κατασκοπεύσετε τους πυργίσκους του Kastellholmen πάνω από τις κορυφές των δέντρων.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Περισσότερα στο: www.modernamuseet.se .

5. Το Royal Coin Cabinet

Στην Παλιά Πόλη, βρείτε καταφύγιο στο Royal Coin Cabinet, ένα μεγαλοπρεπές κτήριο πήλινου χρώματος, ακριβώς δίπλα στο παλάτι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν… κρυμμένο θησαυρό. Πολλά αρχαία νομίσματα από τη Βαγδάτη και τα περίχωρα, ήρθαν στο φως στη Σουηδία, ενώ και από αρχαία αγγλικά νομίσματα, η Σουηδία είναι πιο πλούσια απ’ ό,τι η ίδια η Αγγλία. Εδώ βρίσκονται λοιπόν όλα, μαζί με το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου, μια επιβλητική πλάκα χαλκού 20 περίπου κιλών που χρονολογείται από το 1644, καθώς και με το πρώτο χαρτονόμισμα της ιστορίας, που εκδόθηκε το 1661 από τη Stockholms Banco. Περισσότερα στο: www.myntkabinettet.se/web/Hem.aspx .

6. Νυχτερινή ζωή στην περιοχή Södermalm

Αφιερώστε ένα βράδυ στο μποέμ Södermalm (Söder για τους περισσότερους). Για όμορφη θέα και ενδιαφέρουσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προτιμήστε το ψηλό-σαν-ουρανοξύστη Och Himlen Därtill, εστιατόριο και μπαρ. Αν δε βρείτε τραπέζι στο εστιατόριο, δοκιμάστε το Imperiet, που το επιβλέπει η ίδια ομάδα σε χαμηλότερο όροφο. Τσεκάρετε επίσης το Hornstull Strand Etablissement, που είναι ταυτόχρονα εστιατόριο, συναυλιακός χώρος και club. Ο συνδυασμός γυαλιού και μωσαϊκού στην πρόσοψη και η επίπλωση του ανοιχτού χώρου, κρύβει ένα εσωτερικό με αψεγάδιαστο στυλ.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

7. Το νησάκι Långholmen Pontoon

Το νερό της Στοκχόλμης είναι καθαρό και πιο ζεστό απ’ όσο θα πίστευε κανείς, λόγω του ρεύματος από το βόρειο Ατλαντικό. Το μικρό νησάκι Långholmen, κάποτε νησί - φυλακή, είναι ένα δημοφιλέστατο μέρος για μπάνιο – ηλιοθεραπεία! Ανάμεσα σε παλιά ναυπηγεία και κήπους, θα βρείτε τον αμμώδη ορμίσκο στη βόρεια ακτή. Η ξύλινη σχεδία εκεί έχει άπλετο χώρο για να «αράξατε» και διαβάσετε εφημερίδα μέχρι να στεγνώσετε.

Περισσότερα στο: www.visitstockholm.com/en/To-Do/Attractions/l%C3%A5ngholmen/1168 .

8. Μουσείο και κήπος Millesgården

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στο Millesgården, γλυπτά από την αρχαιότητα και το Μεσαίωνα μέχρι τους σύγχρονους χρόνους, στέκονται «φρουροί» πάνω από το στενό της Lilla Värtan, με τη Βαλτική να ανοίγεται στον ορίζοντα. Ο Σουηδός γλύπτης Carl Milles δημιούργησε τον κήπο των γλυπτών στο σπίτι του, που βρίσκεται στο όριο του γκρεμού, στο νησάκι Lidingö, στα βόρεια της Στοκχόλμης. Η γυναίκα του καλλιτέχνη ισχυρίζεται πως μπορεί να μην έχουν λεφτά για πιρούνια ή για σεντόνια, αλλά έχουν πάντα για μια νέα γλυπτική δημιουργία για τον κήπο!

Περισσότερα στο: www.millesgarden.se .

9. Παπούτσια Roberta Settels

Τα μαγαζιά στην Παλιά Πόλη προμηθεύουν πολλούς επισκέπτες, αλλά για μερικές πραγματικά ζηλευτές δημιουργίες, ψάξτε τη, Roberta Settels. Πουλά πολυτελή σανδάλια και παπούτσια για άντρες, γυναίκες και παιδιά, όλα χειροποίητα στη Σουηδία με δέρμα βαμμένο με στοιχεία από λαχανικά. Τα σχέδια είναι ανεπανάληπτα, και το χρώμα των σανδαλιών με τα χρόνια βαθαίνει και ωριμάζει!

Περισσότερα στο: http://robertasettels.com .

10. Φαγητό στο Nyfiken Gul

Αυτό το ανοικτό εστιατόριο δανείζεται το όνομα του από το έργο του Vilgot Sjöman (στα 1967) I Am Curious (Yellow), ή Jag är nyfiken — gul στα σουηδικά και βρίσκεται στη νότια ακτή του Södermalm, αποπνέοντας νοσταλγική γοητεία. Το γεύμα εδώ είναι σαν κυριακάτικο μπάρμπεκιου στον κήπο ενός φίλου. Ξεκινήστε με φρέσκα παντζάρια με βούτυρο παρμεζάνας, πριν ψήσετε το δικό σας μαριναρισμένο αρνίσιο φιλέτο. Καθίστε αναπαυτικά κι αφήστε τη μέρα να κυλήσει… Περισσότερα στο: http://nyfikengul.se/ .

Φωτογραφία: http://nyfikengul.se/

11. Η πόλη των βραβείων Νόμπελ

Η Σκανδιναβική πρωτεύουσα είναι γνωστή και για τις απονομές των βραβείων Νόμπελ Νόμπελ (εκτός εκείνου της ειρήνης, που γίνεται στο Όσλο) που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Grand Hotel από το βασιλιά κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου. Επισκεφτείτε το μουσείο Νόμπελ, στο κτήριο Borsen (παλιό χρηματιστήριο), που παρουσιάζει την ιστορία των βραβείων Νόμπελ και των ανθρώπων που τα έχουν λάβει ( www.nobelmuseum.se ).

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.visitstockholm.com/en/ .