Who is who: Led Zeppelin

who-is-who-led-zeppelin

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Το μεγαλύτερο ίσως συγκρότημα της ροκ, με εμβληματικά τραγούδια που ο χρόνος δε θα σβήσει ποτέ, σημείο αναφοράς για σχεδόν όλα τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες που ακολούθησαν, οι τέσσερις αυτοί Βρετανοί κατέχουν μια θέση στην κορυφή του μουσικού πάνθεον.

-Το 1966 ο κιθαρίστας Jimmy Page, ήταν μέλος των Yardbirds, που όμως βρίσκονταν στη δύση της καριέρας τους μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Jeff Beck. Δύο χρόνια μετά έδιναν την τελευταία τους συναυλία, και μιας και ήταν ακόμα υποχρεωμένοι να περιοδεύουν, έδωσαν την "άδεια" στον Page να χρησιμοποιήσει το όνομα τους και να συνεχίσει το tour τους στις Σκανδιναβικές χώρες.

Μαζί με τον μπασίστα Chris Dreja, άρχισαν να φτιάχνουν την μπάντα από την αρχή. Στα φωνητικά επιλέχτηκε ο Robert Plant, τραγουδιστής των Band of Joy, ο οποίος με τη σειρά του πρότεινε τον John Bonham για τη θέση του drummer. Ο Dreja αποχώρησε στη μέση του project και αντικαταστάθηκε από τον John Paul Jones. Το αρχικό τους όνομα ήταν New Yardbirds, με το οποίο βγήκαν σε περιοδεία και παράλληλα άρχισαν να ηχογραφούν και το πρώτο τους album. To όνομα όμως έπρεπε να αλλάξει με το τέλος των συναυλιών.

-Από τις ερμηνείες για το πώς προέκυψε το όνομα του group, η πιο γνωστή προέρχεται από τον διακαή πόθο του Page να φτιάξει ένα supergroup μαζί με τον Jeff Beck, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα είχε μια "lead ballon" κατάληξη, δηλαδή καταστροφικά αποτελέσματα.

Με μερικές αλλαγές στο όνομα, και την προσθήκη του Zeppelin για λόγους υπερβολής, η μπάντα Led Zeppelin ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Η Atlantic Records τους εξασφάλισε ένα χρυσό συμβόλαιο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού οι progressive rock μπάντες από τη Βρετανία ήταν ένα είδος που είχε αρχίσει να κινεί το ενδιαφέρον του κοινού.

Η Dusty Springfield μεσολάβησε για την υπογραφή αυτού του συμβολαίου, που τους παρείχε σχεδόν όλες τις ελευθερίες, και τα δικαιώματα που κάθε μουσικός ονειρευόταν.

- Το πρώτο τους album, κυκλοφόρησε το 1969 με τίτλο το όνομα τους. Τα κιθαριστικά riffs, η ψυχεδέλεια, οι blues επιρροές και η ερμηνεία του Plant τους έκαναν να ξεχωρίσουν. Οι περιοδείες τους στην Αμερική και τη Βρετανία στέφθηκαν με επιτυχία και τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησαν το δεύτερο τους album, "Led Zeppelin II", το οποίο για πολλούς αποτελεί τη βάση του heavy metal ήχου.

Οι ίδιοι είχαν αρχίσει να ζουν σαν ροκ σταρς, με υπερβολές και καταχρήσεις, αλλά και αστικούς ροκ μύθους, όπως το περιστατικό με τον μικρό καρχαρία και τη groupie στη σουίτα ενός ξενοδοχείου (δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, αναζητήστε το).

Το τρίτο τους album "Led Zeppelin III" κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, με πολλές ακουστικές ηχογραφήσεις, έντονες επιρροές από τη folk και την Κέλτικη μουσική, δείχνοντας ότι ο ήχος τους είχε μεγάλη ποικιλία.

-Η δεκαετία του '70 ήταν αναμφισβήτητα η δεκαετία τους. Η τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία τους εκτόξευσε σε νέα ύψη, με albums που πλέον θεωρούνται κεφάλαια στην ιστορία της μουσικής. Ενσάρκωναν τέλεια τις ροκ σταρ περσόνες τους, με απανωτά σκάνδαλα, απαγορεύσεις εισόδου σε ξενοδοχεία εφ' όρου ζωής, όργια και πολλά ναρκωτικά.

Η φήμη ότι κατέστρεφαν τα δωμάτια των ξενοδοχείων που έμεναν και πετούσαν τηλεοράσεις από τα παράθυρα ελέγχεται ακόμα ως ανακριβής. Το τέταρτο album τους κυκλοφόρησε το 1971 με δύο τίτλους, "Untitled IV" ή "Led Zeppelin IV", ανάλογα του τι προτιμάει ο καθένας. Το συγκεριμένο είναι ένα από τα albums με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, αφού περιείχε τον αιώνιο ροκ ύμνο "Stairway to Heaven".

Το "Physical Graffiti" του 1975 ήταν αυτό που τους ανέβασε στην κορυφή της μουσικής σκηνής και πλέον οι μοναδικοί τους αντίπαλοι για τη θέση της μεγαλύτερης μπάντας στον κόσμο ήταν οι Rolling Stones και οι The Who, τους οποίους όμως κατάφεραν να συντρίψουν.

-Μετά από μια άκρως επιτυχημένη περιοδεία στις Η.Π.Α, το συγκρότημα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις τους. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ο Robert Plant και η γυναίκα του τραυματίστηκαν σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στη Ρόδο, κάτι που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή της Maureen.

Όταν επέστρεψαν στην Αμερική, η μπάντα άρχισε να δουλεύει πάνω στο επόμενο τους album "Presence", παρότι ο Plant ήταν ακόμα τραυματισμένος και είχε αρχίσει να κάνει χρήση ηρωίνης. Το album δεν έλαβε τις εξαιρετικές κριτικές του παρελθόντος αν και έγινε πλατινένιο. Στην πατρίδα τους δεν ήταν πλέον τόσο δημοφιλείς, αντίθετα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνέχιζαν να σαρώνουν, με αποκορύφωμα την είσοδο τους στο βιβλίο Guinness, για τη μεγαλύτερη προσέλευση σε συναυλία ενός ονόματος, στο Silverdome του Michigan όπου τους παρακολούθησαν 77,000 άτομα.

- To "In Through the Out Door" έλαβε για άλλη μια φορά διφορούμενες κριτικές, αφού η έντονη διάθεση για πειραματισμό δίχασε τους κριτικούς αλλά όχι το κοινό, που το αγκάλιασε θερμά για άλλη μια φορά. Σε ένα show τους στη Γερμανία, ο Bonham κατέρρευσε επί σκηνής, κάτι που αποδώθηκε σε υπερβολική χρήση ουσιών.

Παρ' ότι δεν έδειξε να έχει κάτι σοβαρό, καθώς πήγαινε σε μια πρόβα με τη μπάντα, σταμάτησε να πάρει πρωινό, το οποίο περιελάμβανε τέσσερα ποτήρια βότκα.

Πήγε κανονικά στην πρόβα και κοιμήθηκε, αλλά το πρωί τον βρήκαν νεκρό. Η περιοδεία όπως ήταν επόμενο ακυρώθηκε. Το επόμενο χτύπημα όμως ήταν η ανακοίνωση του γκρουπ, που λακωνικά δήλωνε ότι μετά την απώλεια του καλού τους φίλου δεν θα μπορούσαν πλέον να συνεχίσουν.

- Μετά τη διάλυση των Led Zeppelin, τα μέλη τους ασχολήθηκαν με side projects. Ο Robert Plant δημιούργησε διάφορες μπάντες όπως τους Honeydrippers, μαζί με τον Jimmy Page, ενώ οι προσπάθειες να επανενωθούν σαν τρίο δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού οι καυγάδες μεταξύ τους ήταν συνεχείς.

-Το 2003 κυκλοφόρησε ενα διπλό live album, το "How The West Was Won" και "Led Zeppelin DVD", διάρκειας έξι ωρών με σπάνιο υλικό από συναυλίες τους, που έγινε το μουσικό DVD με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως στην ιστορία.

Την ίδια χρονιά έλαβαν ένα βραβείο Grammy για την προσφορά τους. Το 2007 κυκλοφόρησε το "Mothership", ένα best-of album με 24 κομμάτια, ενώ αργότερα το soundtrack του "The Song Remains The Same" επανακυκλοφόρησε με ακυκλοφόρητο υλικό και ένα νέο DVD.

Την ίδια χρονιά επανενώθηκαν για μία μοναδική εμφάνιση στο O2 Arena του Λονδίνου, με τον γιο του John Bonham, Jason να αναπληρώνει τον πατέρα του. Παρ' ότι οι φήμες για επανένωση είχαν αρχίσει να γίνονται πιο έντονες, και τα μέλη του τροφοδοτούσαν αυτές τις ελπίδες, λίγο καιρό αργότερα το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε.

- Οι Led Zeppelin μπορεί να μην επανενωθούν ποτέ, αλλά η κληρονομιά που έχουν αφήσει είναι παντοτινή. Αν και η ρίζα της μουσικής τους είναι τα blues, μέσα από τις ετερόκλητες επιρροές τους, κατάφεραν να μπολιάσουν πολλά και διαφορετικά είδη, συνδυάζοντας κιθαριστικά riffs με την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του '70, τη jazz και την αμερικάνικη και βρετανική folk.

Το μοναδικό τους μίγμα παρήγαγε ύμνους και το σίγουρο είναι ότι οποιοσδήποτε δηλώνει fan της ροκ, συγκαταλέγει τους Led Zeppelin μέσα στα συγκροτήματα που λατρεύει.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ