Πέντε στάσεις για λαχταριστά σουβλάκια στην Αθήνα

soublakia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Όσο κι αν λέμε ότι η φασολάδα είναι το εθνικό μας φαγητό, ας μην γελιόμαστε. Το σουβλάκι είναι το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και θα το τιμήσουν σε κάθε ευκαιρία, είτε αυτή περιλαμβάνει χαρά, είτε λύπη, είτε σε μια φιλική μάζωξη, είτε σε μια μοναχική στιγμή, είτε πεινούν, είτε δεν πεινούν. Το ζητούμενο, όμως, είναι το σουβλάκι μας να είναι όσο το δυνατόν ανώτερης ποιότητας και γευστικό. Όπως τα παρακάτω.

Κώστας, Σύνταγμα
Όσοι εκτιμούν πραγματικά ένα περιποιημένο πιτόγυρο, αλλά και όσοι το αναζητούν στην πιο ποιοτική του μορφή, δεν μπορεί να μην έχουν περάσει από τον Κώστα του Συντάγματος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Με ευχάριστη απουσία «λαδίλας» από την πίτα, χωρίς πατάτες, σος και όλες αυτές τις προσθήκες, το σουβλάκι του Κώστα περιέχει μαϊντανό, αρωματική ντομάτα, κρεμμύδι, καλό κρέας, κρεμώδες γιαούρτι και όσο κι αν σας κάνει εντύπωση λόγω περιοχής, δεν θα δείτε ιδρωμένους σουβλατζήδες πάνω από το σουβλάκι σας να πιάνουν τα λεφτά και μετά την πίτα σας –αυτή η μάστιγα. Λόγω του ξακουστού ονόματός του που κρατά από το 1950, με τον εγγονό του Κώστα να έχει αναλάβει την επιχείρηση, οι ουρές είναι μεγάλες και το μαγαζί εξυπηρετεί έως τις 3 το μεσημέρι. Γι’ αυτό στηθείτε στην ουρά ακόμη κι αν δεν πεινάτε. Μέχρι να έρθει η σειρά σας, θα έρθει και η πείνα. Info: Πεντέλης 5, Σύνταγμα, 210 3228502.

Στο Hoocut δεν αστειεύονται με το σουβλάκι

Hoocut true pitta, κέντρο
Το Hoocut είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το πιο διάσημο ελληνικό «πρόχειρο» φαγητό που όλοι λατρεύουμε παίρνει άλλη διάσταση. Πρόκειται για το νέο εγχείρημα των Περικλή Κοσκινά, Κλεομένη Ζουρνατζή, Νίκο Καραθάνο και των αδερφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου, οι οποίοι καταφέρνουν να δώσουν ένα τελικό προϊόν γρήγορο, αλλά όχι βιαστικό, με άριστες πρώτες ύλες, άρτια τεχνική, λεπτομερής προετοιμασία. Πίτα τυλιχτή με λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος από βοδινό ή προβατίνα, ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας -χοιρινό, κοτόπουλο ή και λουκάνικο- και πολλά άλλα, θα μετατρέψουν το σουβλάκι σας σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Info: Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα, 210 3240026.

Διόνυσος, Κυψέλη
Βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και λόγω του καλού του προϊόντος, έχει δει στα τραπεζάκια του πολλές διασημότητες, καλλιτέχνες και πολιτικούς, εδώ και 60 χρόνια που τυλίγει σουβλάκια. Φημίζεται για τον γύρο του που έχει… μεγαλώσει γενιές και γενιές κι έχει δώσει τη λύση στον φοιτητόκοσμο –κι όχι μόνο- της περιοχής. Αν βρεθείτε στην περιοχή και σας πιάσει λιγούρα, ξέρετε (πλέον) πού να πάτε. Info: Ιθάκης 9 - 12, Κυψέλη, 2108211369.

Σπέσιαλ κι όποιος αντέξει από τρι...γύρο

Τρι…γύρο απ’ όλα, Γαλάτσι
Με γούστο στη διακόσμηση ανάλογο της «αυλής του Ζήκου» που επισκεφτήκαμε πρόσφατα –πίσω και από τα δύο φαγάδικα βρίσκεται η ίδια οικογένεια-, το Τρι…γύρο απ’ όλα τυλίγει μερικά από τα καλύτερα σουβλάκια της περιοχής. Εκτός από τα κλασικά πιτόγυρα, θα βρείτε και επιλογές με χειροποίητο μπιφτέκι της μαμάς, με καλαμάκι πανσέτα, με μπιφτέκι λαχανικών για τους χορτοφάγους, αλλά και επιλογές σπέσιαλ με χοιρινό ή κοτόπουλο και πατάτα, ντομάτα, σος μπέικον και τυρί, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ξεκουμπώσετε κουμπί. Info: Λεωφόρος Βεΐκου 83, Γαλάτσι, Αθήνα, 210 2221212.

Έλβις, Κεραμεικός
Ποιος να του το ‘λεγε του «βασιλιά του rock’n’roll» ότι το όνομά του και οι δίσκοι του θα «στόλιζαν» κάποτε μια σουβλακερί στον Κεραμεικό στην άλλη άκρη του κόσμου (πλέον υπάρχει Έλβις και στο Παγκράτι, στην πλατεία Πλαστήρα). Αν κάτι τέτοιο ενοχλεί τους λάτρεις του, πάντως, να πούμε ότι το πρώην κρεοπωλείο και νυν σουβλατζίδικο σερβίρει ίσως το καλύτερο καλαμάκι του κέντρου, μαζί με νόστιμες φρέσκες τηγανητές πατάτες με ρίγανη και ψωμάκι. Στον Έλβις δεν υπάρχουν τυλιχτά σουβλάκια, αλλά τα καλαμάκια χοιρινό, κοτόπουλο, κεμπάπ και λουκάνικο είναι ό,τι καλύτερο για μετά το ποτό. Τόσο καλό που μπορεί να σας κάνουν να αναφωνήσετε «ο Έλβις ζει!». Info: Πλαταιών 29 & Λεωνίδου, Κεραμεικός, 210 3455836.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ