17+1 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για τον Paulo Coelho

17kai1-pragmata-pou-isos-den-gnorizete-gia-ton-paulo-coelho

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

«Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις» υποστηρίζει ο σπουδαιότερος βραζιλιάνος συγγραφέας Paulo Coelho στον «Αλχημιστή», κάνοντας ολόκληρο τον κόσμο να κυνηγήσει το άπιαστο όνειρό του.

Γεννημένος στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 24 Αυγούστου του 1947, ο Paulo Coelho κατάφερε να κάνει το …σύμπαν να συνωμοτήσει υπέρ του, πραγματοποιώντας το εφηβικό του όνειρο να γίνει συγγραφέας.

1. Οι γονείς του δεν δέχτηκαν ποτέ αυτή του την επιθυμία. Μάλιστα όταν ο 15χρονος τότε Paulo αποκάλυψε στην μητέρα του ότι θέλει γίνει συγγραφέας, εκείνη του απάντησε «Αγόρι μου, ο πατέρας σου είναι μηχανικός. Είναι λογικός άνθρωπος με αρκετά καθαρό και ανοιχτό μυαλό στον κόσμο. Ξέρεις τι σημαίνει αλήθεια να θέλεις να γίνεις συγγραφέας;»

2. Έπειτα από αυτό ο Coelho άρχισε να αναθεωρεί καθώς θεώρησε ότι οι συγγραφείς φορούν πάντα γυαλιά και ….δεν χτενίζονται ποτέ.

3. Ωστόσο στα 16 του χρόνια, η εσωστρέφειά του και η αντίδρασή του να ακολουθήσει την παράδοση της οικογένειας, οδήγησαν τους γονείς του να τον κλείσουν σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

4. Απέδρασε 3 φορές μέχρι που τελικά τον άφησαν στα 20 του χρόνια. Ο ίδιος αργότερα ανέφερε ότι «δεν ήταν ότι οι γονείς μου ήθελαν να με βλάψουν. Απλά δεν ήξεραν τι να με κάνουν…»

5. Μετά από αυτή την περιπέτεια εγκατέλειψε το όνειρο της συγγραφής και αποφάσισε να φοιτήσει στη νομική σχολή, ακολουθώντας τις επιθυμίες των γονιών του.

6. Ένα χρόνο αργότερα όμως δεν άντεξε άλλο. Παράτησε για πάντα τη σχολή και αποφάσισε να ανακαλύψει τον κόσμο, ζώντας σαν χίπης και ταξιδεύοντας σε όλη τη Νότιο Αμερική, τη Βόρειο Αφρική, το Μεξικό και την Ευρώπη. Έζησε τη δεκαετία του 1960 στο…έπακρο.

7. Επιστρέφοντας στη Βραζιλία άρχισε να δουλεύει ως στιχουργός γράφοντας για τους Elis Regina, Rita Lee και το είδωλο της χώρας, Raul Seixas.

8. Τότε ήταν που ο Coelho γνώρισε τον αποκρυφισμό και το σατανισμό.

9. Το 1974 συνελήφθη για «ανατρεπτικές» δραστηριότητες εναντίον της κυβέρνησης, καθώς οι στίχοι του κρίθηκαν ακροαριστεροί.

10. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, δημοσιογράφος και θεατρικός σκηνοθέτης πριν κυνηγήσει την καριέρα του συγγραφέα.

11. Το 1986, έζησε όπως ο ίδιος είπε την «πνευματική του αφύπνιση». Τότε ήταν που εγκατέλειψε την μέχρι τότε επιτυχημένη του πορεία ως στιχουργός, τα χρήματα και την πολυτελή ζωή που είχε φτιάξει, για να αφοσιωθεί πλήρως στη συγγραφή.

12. Έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια βιβλία σε περισσότερες από 150 χώρες.

13. Το πρώτο του ολοκληρωμένο μυθιστόρημα «Hell Archives» δημοσιεύτηκε το 1982 και δεν είχε καθόλου απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Η επιτυχία ήρθε με τον «Αλχημιστή» το 1988, ένα βιβλίο που έμελε να τον κατατάξει ανάμεσα στους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς.

14. Μάλιστα τον «Αλχημιστή» είχε αναλάβει ένας μικρός βραζιλιάνικος εκδοτικός οίκος, οποίος κυκλοφόρησε μόλις 900 αντίτυπα και αποφάσισε να μην γίνει επανέκδοση.

15. Ο Coelho βρήκε έναν μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο για το επόμενο βιβλίο του, «Brida», και ο «Αλχημιστής» εντωμεταξύ έγινε best seller.

16. Έχει πουλήσει περισσότερα από 65 εκατ. αντίτυπα, αριθμός που κατατάσσει τον «Αλχημιστή» μεταξύ των βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έχει μεταφραστεί σε 71 διαφορετικές γλώσσες ( 71η ήταν τα μαλτέζικα) και έχει κερδίσει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness για το βιβλίο, συγγραφέα που βρίσκεται εν ζωή και έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες.

17. Συνολικά έχει γράψει περίπου 30 βιβλία. Τρία από αυτά είναι αυτοβιογραφικά.

18. Το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, παρέχει βοήθεια σε παιδιά και ηλικιωμένους με οικονομικά προβλήματα. Το Σεπτέμβριο του 2007, τα Ηνωμένα Έθνη μάλιστα του απένειμαν τον τίτλο του «Αγγελιοφόρου της Ειρήνης».

φωτογραφίες: www.paulocoelho.com

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ