21+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζετε για τη Jane Fonda

21kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizete-gia-ti-Jane-fonda

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Το 1966 ήταν η χρονιά, που πήγε στα Όσκαρ ως «Cat Ballou», μία δασκάλα που έμελλε να αφήσει τα θρανία για να γίνει ληστής χρηματαποστολών για να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα της δίπλα στον Lee Marvin. Στα 80s πάλι, μετά από 2 Όσκαρ και 6 υποψηφιότητες, το έριξε στην...αερόβια άσκηση.

Ο λόγος φυσικά για τη μία και μοναδική Jane Fonda, τη γυναίκα θρύλο που έχει καταφέρει να ξεγελάσει το χρόνο. Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης, η «Hanoi Jane» ή «Lady Jane», όπως είναι τα χαϊδευτικά της ονόματα, ήρθε στον κόσμο στις 9.14 π.μ στις 21 Δεκεμβρίου του 1937. Τότε, γεννήθηκε μία από τις μεγαλύτερες, εν ζωή, σταρ του Χόλυγουντ.

1. Το πραγματικό της όνομα είναι Lady Jayne Seymour Fonda και είναι κόρη του θρυλικού ηθοποιού, Henry Fonda και της κοσμικής, Frances Seymour Brokaw.

2. Η ίδια έχει ομολογήσει ότι έπασχε από βουλιμία από την ηλικία των 13 ετών μέχρι τα 37 της χρόνια. Μάλιστα όταν ήταν μοντέλο ...τρεφόταν μόνο με τσιγάρα, καφέ, speed και γιαούρτι φράουλα.

3. Όταν η μητέρα της αυτοκτόνησε, η Jane ήταν στην εφηβεία. Ο πατέρας της αποφάσισε να μην της αποκαλύψει την αλήθεια και της είπε ότι η μητέρα της πέθανε από καρδιά. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά σταμάτησαν να έρχονται σπίτι και όλοι από το κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον της Jane είχαν σαφείς οδηγίες να μην αναφερθούν στο θέμα της αυτοκτονίας. Κάποιους μήνες αργότερα η Jane έμαθε όλη την αλήθεια, ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό για το σινεμά.

4. Έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει δύο παιδιά. Στις 14 Αυγούστου του 1965 παντρεύτηκε το σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό Roger Vadim, από τον οποίο χώρισε στις 16 Ιανουαρίου του 1973. Μαζί του απέκτησε την κόρη της Vanessa Vadim, επίσης κινηματογραφίστρια. Τρεις μόλις μέρες μετά το διαζύγιό της, στις 19 Ιανουαρίου του 1973 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Tom Hayden, με τον οποίο απέκτησε τον γιο της, επίσης ηθοποιό, Troy Garity. Έμειναν μαζί μέχρι τις 10 Ιουνίου 1989.

5. Με τον Hayden υιοθέτησαν και μία κόρη, την Mary Luana Williams.

6. Στα 54α γενέθλιά της, στις 21 Δεκεμβρίου του 1991 παντρεύτηκε τον μεγιστάνα των media, Ted Turner. Χώρισαν στις 22 Μαΐου του 2001.

Στιγμιότυπο από την ταινία Cat Ballou (1965)

7. Λίγο μετά τον χωρισμό της με τον Ted Turner, ανακοίνωσε ότι ξανάγινε Χριστιανή. Οι φήμες τότε έλεγαν ότι αυτή ήταν και ένας από τις βασικές αιτίες του διαζυγίου τους, καθώς ο Ted Turner είχε εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις του για κάθε μορφή θρησκείας.

8. Η ίδια έγινε θρύλος στο πανεπιστήμιό της, το Vassar College, στο Poughkeepsie της Νέας Υόρκης όταν αρνήθηκε να φορέσει στο καθημερινό τελετουργικό για το τσάι στο σαλόνι, τα λευκά γάντια και το κολιέ με τις πέρλες, που όριζαν οι κανονισμοί του πανεπιστημίου, που τότε ήταν θηλέων. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στο σαλόνι φορώντας μόνο τα λευκά γάντια και τις πέρλες και...τίποτα άλλο.

9. Το 1970 τη συνέλαβαν με την κατηγορία ότι κλότσησε έναν αστυνομικό, όταν αυτός βρήκε πάνω της ποσότητα χαπιών, που υποτίθεται ότι ήταν παράνομα. Αφέθηκε ελεύθερη καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν βιταμίνες.

10. 20 χρόνια αργότερα, το 1990, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται οριστικά από το χώρο του κινηματογράφου. Επέστρεψε όμως 15 χρόνια μετά, όταν το 2005 υποδύθηκε την κακιά πεθερά στην κωμωδία «Monster-in-law».

11. Την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη ταινία, κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της «My Life So Far» και η επανέκδοση ενός DVD με τις διάσημες αεροβικές ασκήσεις της.

12. Το Φεβρουάριο του 2004 διαμαρτυρήθηκε έντονα μαζί με τις ηθοποιούς Sally Field και Christine Lahti, πιέζοντας τη μεξικανική κυβέρνηση να ερευνήσει εκ νέου τις σφαγές εκατοντάδων γυναικών στην Ciudad Juarez, στα μεξικανικά σύνορα.

13. Την ίδια μέρα που γεννήθηκε η Jane Fonda, έκανε πρεμιέρα η πρώτη animation ταινία της Disney «Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι».

14. To 1982, παρέλαβε το Όσκαρ Α ανδρικού ρόλου, για χάρη του πατέρα της Henry Fonda, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στην τελετή.

15. Είναι ένα από τα δύο ζευγάρια πατέρα-κόρης, που οι κόρες έχουν κερδίσει Όσκαρ πριν από τον πατέρα τους. Το άλλο είναι η Hayley Mills και ο John Mills.

16. Η Jane και ο πατέρας της Henry ήταν το πρώτο ζευγάρι «πατέρας-κόρη», που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ την ίδια χρονιά για την ίδια ταινία. Επίσης είναι το μοναδικό ζευγάρι στο είδος τους, που έχουν κερδίσει και οι δύο Όσκαρ Α΄ ανδρικού και Α΄ γυναικείου ρόλου.

17. Οι οικογενειακές της ρίζες κρατούν από την Ιταλία και την Ολλανδία από την πλευρά του πατέρα της και από την Ιρλανδία και τη Γερμανία, από τη μητέρα της.

18. Μιλάει άπταιστα Γαλλικά.

19. Την περίοδο που έκανε modeling, είχε υπάρξει 2 φορές εξώφυλλο της Vogue.

20. Έχει δύο εγγόνια, τον Malcom και την Viva, από την κόρη της Vanessa.

21. Μόλις το 2011 το περιοδικό Men’s Health την κατέταξε στο νούμερο 9 των πιο σέξι γυναικών όλων των εποχών.

22. Οι τελευταίες πληροφορίες τη θέλουν να έχει υπογράψει με το ABC για μία νέα κωμωδία, που θα έχει τον τίτλο «Now What?».

φωτογραφίες: www.imdb.com

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ