Καταγγελίες του πατέρα της Beyoncé για ρατσισμό στη μουσική βιομηχανία

matthew-knowles-beyonce Mark J. Terrill
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Θεωρεί πως η κόρη του και πολλές άλλες τραγουδίστριες θα είχαν μικρότερη επιτυχία εάν διέθεταν πιο σκούρο τόνο δέρματος.

Ο πατέρας και πρώην μάνατζερ της Beyoncé, Matthew Knowles, ισχυρίστηκε πως η κόρη του καθώς και πολλές άλλες τραγουδίστριες θα είχαν λιγότερο πετυχημένες καριέρες εάν το δέρμα τους ήταν πιο σκούρο. Οι καταγγελίες του Knowles έγιναν στο πλαίσιο του βιβλίου «Racism: From the Eyes of Child» όπου συζητά το φαινόμενο του ρατσισμού και το πώς η ταυτότητά του ως μαύρου άνδρα επηρέασε τη ζωή του στη βιομηχανία της μουσικής.

Στο βιβλίο του, ο Knowles θεωρεί πως μαύροι καλλιτέχνες με ελαφρύτερο τόνο δέρματος έχουν περισσότερες ευκαιρίες στο ραδιόφωνο και τα mainstream media. Μιλώντας στο περιοδικό Ebony, o 66χρονος μάνατζερ δήλωσε πως δεν θεωρεί «τυχαίο» το γεγονός ότι καλλιτέχνες όπως η Mariah Carey, η Rihanna, η Nicki Minaj και τα παιδιά του (Beyoncé και Solange) παίζονται στο ραδιόφωνο, καθώς έχουν ελαφρύτερο τόνο δέρματος.

Vanity Fair

Αντίστοιχες δηλώσεις για ρατσισμό (αλλά και σεξισμό) στη μουσική βιομηχανία έχουν εκφράσει πολλά μεγάλα ονόματα της σύγχρονης μουσικής, όπως η Rihanna και ο Pharrell Williams. Η Rihanna είχε σχολιάσει το 2015 πως παρά την τεράστια επιτυχία της, ακόμα αντιμετωπίζει ρατσιστικές αντιλήψεις – κυρίως στις επιχειρηματικές της επιδιώξεις – τονίζοντας πως «δεν τελειώνει ποτέ». Οι αντιλήψεις όμως αυτές, σημείωσε, της δίνουν το κουράγιο και την δύναμη να τις διαψεύδει με τις πράξεις της.

Ένα χρόνο αργότερα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή The Breakfast Club, ο Williams σχολίασε πως ο ρατσισμός δεν αναλώνεται στις λέξεις, αλλά είναι μια «βαθύτερη συζήτηση». Στη συνέχεια εξήγησε πως στη μουσική βιομηχανία κυριαρχεί η αντίληψη πως η ταυτότητα ενός ανθρώπου ανήκει σε κάποιον άλλον, εκτιμώντας όμως πως αυτή η δυναμική μεταξύ καλλιτέχνη-εταιρειών θα αλλάξει.