19+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζετε για τον Franz Kafka

19kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizete-gia-ton-franz-kafka

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου» έλεγε περίτρανα ο Franz Kafka στη «Δίκη», ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα.

Ο εβραϊκής καταγωγής Τσέχος συγγραφέας, έχει καθιερωθεί ως ο σπουδαιότερος μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος του περασμένου αιώνα. Η γραφή του, με χαρακτηριστική «σφραγίδα» την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, μέσα από ένα ασφυκτικό, γραφειοκρατικό και παράλογο περιβάλλον, έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και θαυμασμού.

1. Γιος του αυτοδημιούργητου εμπόρου υφασμάτων, Hermann Kafka και της ονειροπόλας και εκκεντρικής, Julie Löwy, ο Franz Kafka γεννήθηκε κοντά στην πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας, στις 3 Ιουλίου του 1883. Ήταν ο πρώτος από τα 6 παιδιά τους.

2. Είχε δύο αδερφούς, τους Georg και Heinrich, οι οποίοι πέθαναν σε ηλικία δεκαπέντε και έξι μηνών αντίστοιχα και τρεις αδερφές, Gabriele (Ellie), Valerie (Valli) και Ottilie (Ottla), οι οποίες θανατώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

3. Με την οικογένειά του δεν τα πήγε ποτέ καλά γιατί όπως έλεγε ο ίδιος «Εγώ δεν μπορώ να ζω με ανθρώπους. Μισώ απεριόριστα όλους τους συγγενείς μου, όχι επειδή είναι συγγενείς μου, αλλά απλώς επειδή είναι οι άνθρωποι που ζουν πλάι μου».

4. Το όνομα Kafka το επέλεξαν οι πρόγονοί του τον 18ο αιώνα, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εβραϊκά πατρώνυμά τους.

5. Στα τσέχικα «Kafka» (kavka) σημαίνει κάργια. Ο πατέρας του μάλιστα χρησιμοποιούσε μία κάργια ως έμβλημα στις εμπορικές του συναλλαγές.

6. Όνειρό του ήταν να μεταναστεύσει στην Παλαιστίνη και να γίνει τεχνίτης και ξυλουργός. Αργότερα ήθελε να πάει στο Τελ Αβίβ και να ανοίξει ένα εβραϊκό εστιατόριο με τη φίλη του Dora Diamant, όπου αυτή θα μαγείρευε και αυτός θα σέρβιρε.

7. Έγραψε όλα του τα βιβλία στα γερμανικά.

8. Στα 36 του χρόνια έστειλε στον πατέρα του μία επιστολή, όπου στην ουσία του έγραφε πόσο πολύ του ταίριαζε το προσωνύμιο «κάργια», κατηγορώντας τον παράλληλα για την αδιαφορία του.

9. Ήταν επιμελής μαθητής αλλά ποτέ δεν τα πήγε καλά με τα μαθηματικά. Μάλιστα, οι πανεπιστημιακές σπουδές του ξεκίνησαν στο τμήμα της Χημείας, το οποίο εγκατέλειψε μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες για να μετεγγραφεί στη Νομική σχολή.

10. Το πρώτο του πεζογράφημα, που έχει διασωθεί, υπολογίζεται ότι το έγραψε μεταξύ 1902 και 1904. Πρόκειται για το «Περιγραφή ενός Αγώνα».

11. Από την παιδική του ηλικία υπήρξε ιδιαίτερα φιλάσθενος, αναγκαζόμενος να μένει για μεγάλα χρονιά διαστήματα σε σανατόρια.

12. Στις 15 Ιουλίου του 1908 (μέχρι και το 1922) εργάστηκε στην ημικρατική ασφαλιστική εταιρία «Arbeiter Unfall Versicherungs Anstalt», όπου ήταν υπεύθυνος για την πρόληψη βιομηχανικών ατυχημάτων και τη δημόσια εκπροσώπηση της εταιρείας στις δικαστικές αίθουσες.

13. Στις 14 Αυγούστου του 1912 γνώρισε τη Felice Bauer, στην οποία έπειτα από μήνες αλληλογραφίας, έστειλε μία μακροσκελή επιστολή ζητώντας τη σε γάμο. Ο ανεπίσημος αρραβώνας τους ανακοινώθηκε την ημέρα των 30ων γενεθλίων του στη μητέρα του, η οποία δεν χάρηκε καθόλου με την ιδέα.

14. Ωστόσο, λίγο αργότερα ακυρώθηκε, καθώς η Felice ανακάλυψε ότι ο Kafka αλληλογραφούσε με τη φίλη της, Margarethe «Grete» Bloc, στην οποία μάλιστα είχε εκμυστηρευτεί αρκετά γύρω από τη σχέση του με την Felice.

15. Στα 1916 επανασυνδέθηκε με την Felice ανακοινώνοντας για μία ακόμα φορά τον αρραβώνα τους, ο οποίος έμελλε να ακυρωθεί οριστικά πλέον, όταν ο Kafka ένα χρόνο αργότερα έπρεπε να νοσηλευτεί ξανά σε ένα σανατόριο.

16. Η διάγνωση των γιατρών μιλούσε για πρόβλημα στους πνεύμονες. Ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι επρόκειτο για φυματίωση.

17. Το 1920 έπειτα από αλλεπάλληλες ανανεώσεις σε πολύμηνες αναρρωτικές άδειες, γνώρισε τη δημοσιογράφο και μεταφράστρια, Milena Jesenská, με την οποία έμεινε ως το τέλος της ζωής του.

18. Ο βιογράφος και φίλος του Franz Kafka, Max Brod, αναφέρει ότι ο σπουδαίος λογοτέχνης είχε έντονη σεξουαλική ζωή, με αρκετές σχέσεις ενώ τον διακατείχε πάντα ο φόβος της «σεξουαλικής αποτυχίας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα έδειχνε και για την πορνογραφία.

19. Ο Brod ήταν και ο εκτελεστής της διαθήκης του Kafka, αλλά αρνήθηκε να κάψει τα χειρόγραφα του συγγραφέα, όπως του είχε διαμηνύσει ο ίδιος, και προτίμησε να τα εκδώσει.

20. Ο Franz Kafka πέθανε στις 3 Ιουνίου του 1924 στο σανατόριο Kierling, της Αυστρίας από φυματίωση. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Πράγα, όπου ενταφιάστηκε στις 11 Ιουνίου στο Νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περίπου εκατό άτομα.

φωτογραφίες: www.wikipedia.org

ΣOΦΗ ΖΙΩΓΟΥ