Γεμίζουμε το ποτήρι μας με δέκα από τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου

krasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Αυτή είναι η λίστα με τα 10 ακριβότερα κρασιά του κόσμου, σύμφωνα με το wine searcher. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτά δεν είναι τα πιο ακριβά μεμονωμένα κρασιά στον κόσμο. Ο κατάλογος αυτός βασίζεται στις μέσες τιμές για τους οίνους που είναι εισηγμένοι στον Wine-Searcher, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις διαθέσιμες ετικέτες και διατίθενται από περισσότερους του ενός εμπόρους, αποκλειομένων των πλειστηριασμών και των one-off φιαλών.

10. Leroy Domaine d'Auvenay Mazis-Chambertin Grand Cru, Cote de Nuits $4037
Το Domaine d'Auvenay Mazis-Chambertin Grand Cru είναι ένα από τα πέντε πιο ακριβά κρασιά από το Mazis-Chambertin. Είναι ιδιαίτερα επιθυμητό και αυστηρά κατανεμημένο.

9. Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel, Mosel $4161
Το κρασί αυτό από το Mosel είναι καινούργιο στον κατάλογo και εξαιρετικά σπάνιo, με το Wine-Searcher να αναγράφει μόνο μερικές σοδειές κάθε φορά. Με μέση τιμή 4161 δολάρια, ο αμπελώνας Fritz Haag είναι παλαιός αγαπημένος του Napoleon, με τα πρώτα αρχεία του να χρονολογούνται από το 1605. Τα κορυφαία σημεία αυτού του αμπελώνα δίνονται μόνο στον Riesling και στις καλύτερες χρονιές, στο πιο πολύτιμο στυλ όλων, το νέκταρ Trockenbeerenauslese. Το Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel είναι ιδιαίτερα άπιαστο, που σημαίνει ότι το όνομά του είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο η τιμή του.

8. Domaine Leroy Chambertin Grand Cru, Cote de Nuits $4170
Το πιο ακριβό Pinot Noir από το Gevrey-Chambertin στα $4170 είναι το δεύτερο από τα κρασιά της Madame Lalou Bize-Leroy που βρίσκεται στην λίστα. Αγαπημένο των κριτικών, όπως και όλα τα κρασιά της, είναι βιοδυναμικό και μπορεί να είναι εκπληκτικά σπάνιο -η σοδειά του 2015 φέρεται να αποτελείται από μόλις δύο βαρέλια.

7. Joh. Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel $4950
Και τώρα πίσω στη Γερμανία με ένα άλλο Trockenbeerenauslese Riesling στα $4950 το μπουκάλι. Από το Wehlen, μια άλλη υποπεριοχή του Mosel, αξιολογείται ως ένα από τα πέντε κορυφαία γερμανικά κρασιά -η Jancis Robinson έδωσε στη σοδειά του 1959 το υψηλότερο σκορ (20/20), ένα βραβείο που διαχειρίζεται με φειδώ.

6. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune $5625
Mε μέση τιμή $5625, το DRC Montrachet Grand Cru είναι ένα από τα κορυφαία γαλλικά Chardonnays με ικανότητα να παλαιώνει για δεκαετίες. Τα Montrachet Chardonnays λατρεύονται ως η πιο κομψή και τελειότερη έκφραση της ποικιλίας. Και με το DRC πίσω του, αυτό το κρασί είναι περισσότερο από ικανό να προσελκύσει big spenders που θέλουν να συμμετάσχουν με… σοβαρά δολάρια.

5. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Cote de Nuits $6746
Επιστρέφουμε στο Chambolle-Musigny με το Le Musigny του Domaine Georges & Christophe Roumier στα 6746  δολάρια περίπου το μπουκάλι. Παθιασμένοι με τη χρήση οργανικών μεθόδων, έχουν πιστοποιηθεί βιολογικά από το 1999. Ο οινοπαραγωγός Christophe Roumier δεν χρησιμοποιεί κανένα φυτοφάρμακο ή σπρέι, αλλά φροντίζει για τη γη με το όργωμα των αμπέλων. Φροντίζοντας για το terroir που είναι η ανησυχία του, δήλωσε: «Δημιουργώ κρασιά από terroir που εκφράζεται μέσω του Pinot Noir». Ένα από τα αγαπημένα των κριτικών, έχει βαθμολογηθεί ως ένα από τα πέντε κορυφαία κρασιά του Le Musigny με τιμές ανάλογες.

4. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune $7747
Από το Domaine Leflaive στο Puligny-Montrachet. Ο αμπελώνας Montrachet είναι ίσως ο πιο διάσημος αμπελώνας λευκών κρασιών του κόσμου και το Domaine Leflaive ένας από τους πιο εκλεπτυσμένους παραγωγούς του. Ο εγγονός του ιδρυτή Joseph Leflaive, Brice de La Morandière, διαχειρίζεται το κτήμα χρησιμοποιώντας τις βιοδυναμικές αρχές που η θεία του Anne-Claude καθιέρωσε στην περιοχή. Αφιερωμένο σχεδόν αποκλειστικά στο Chardonnay, ορισμένες σοδειές των ουράνιων αυτών λευκών κρασιών είναι γνωστό ότι έφτασαν τα $22,000.

3. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Cote de Nuits $7880
Επιστροφή στην Côte de Nuits, το Domaine Leroy Musigny Το Grand Cru είναι το πιο ακριβό Pinot Noir από το Chambolle-Musigny με μέση τιμή $7880. Οι αμπελώνες ανήκουν στην Madame Lalou Bize-Leroy, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Βουργουνδίας, και καλλιεργούνται βιοδυναμικά από το 1988, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της. Το Κτήμα Leroy είναι το όραμά της και όπως έχει πει και η ίδια, ένα από τα μυστικά της οινοποίησης της είναι ότι απλώς αγαπά τα αμπέλια της περισσότερο από τους περισσότερους ανθρώπους. Φημισμένα για τη χαμηλή απόδοση τους, τα αμπέλια ποτέ δεν αναφυτεύονται όλα ταυτόχρονα, αλλά αντικαθίστανται μεμονωμένα όπως και όταν χρειάζεται. Συχνά παίρνοντας σχεδόν τέλειες βαθμολογίες, αυτά τα κρασιά δείχνουν ότι η τελειότητα έρχεται σε υψηλή τιμή, με μερικές σοδειές να φτάνουν μέχρι και τα $33.188.

2. Egon Müller Scharzhoberger Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel $9883
Δεύτερο στον κατάλογο με μέση τιμή $9883, είναι το Scharzhoberger TBA. Παράγεται μόνο στις πιο εξαιρετικές χρονιές και έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε η Jancis Robinson περιγράφει το 1990 (για ένα κρασί που θα εξακολουθεί να πίνεται το 2060) ότι πρόκειται για «ακροβατικό σχοινί μεταξύ ζάχαρης και οξύτητας». Είναι γνωστό ότι πολλές σοδειές φτάνουν μέχρι $35.135.

1. Το Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru, Cote de Nuits $15.703
Το DRC είναι το κορυφαίο (και πάλι) στην λίστα με τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου με μέση τιμή $15.703, αύξηση πάνω από $2000 από το 2016. Με την ικανότητα να πιάνει τιμές τόσο υψηλές όσο και 87.000 δολάρια, αυτό το κρασί θα μπορεί να το απολαύσει μόνο ένα απειροελάχιστο ποσοστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται ευρύτατα το μεγαλύτερο από τα κρασιά του Vosne-Romanée με περίπου 450 κιβώτια μόνο να παράγονται ανά χρονιά. Η σπανιότητα και η εξαιρετική οινοποίηση από μόνες τους δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις συγκλονιστικές τιμές που εμπνέει το DRC, το οποίο, σύμφωνα με το Sotheby's, είναι «το πιο κοντινό πράγμα που πρέπει να έχει η Βουργουνδία ως brand».

Πηγή: www.krasiagr.com

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.