Πέντε λόγοι για να τρώτε λιναρόσπορο

linarosporos
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Τα καλά λιπαρά του είναι αυτά που τον έχουν κάνει δημοφιλή στους κύκλους υγιεινής διατροφής, αλλά η θρεπτική του αξία επεκτείνεται και πέρα από αυτά. Τι μας προσφέρει, λοιπόν, ο εκλεκτός λιναρόσπορος;

1. Περιέχει λιγνάνες σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση, αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων.

2. Είναι πλούσιος και σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν να αισθανόμαστε για περισσότερη ώρα κορεσμό μετά το φαγητό, έτσι ώστε να μην τσιμπολογάμε λόγω πείνας. Αυτό κάνει καλό στη σιλουέτα μας και στη διαμόρφωση της διατροφής μας μέσα στην ημέρα.

3. Τα ωμέγα-3 που περιέχει είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ευεργετούν την καρδιά μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, το έντερο και το δέρμα. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, κυρίως σε γυναίκες άνω των 65 ετών.

4. Διατηρεί τα επίπεδα του σακαχάρου σε ισορροπία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαβητικών που κατάφεραν να διαχειριστούν τον διαβήτη πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου.

5. Η αντιφλεγμονώδης δράση του έχει αποτελέσματα και στην υγεία της επιδερμίδας, ενώ το μεγαλύτερο καλό του λιναρόσπορου είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του μας προστατεύει από τυχόν ασθένειες.

Βάλτε το λιναρόσπορο στη διατροφή σας προσθέτοντας περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού (1 κουτ. του γλυκού=18 θερμίδες) σε χυμούς και smoothies, σε σούπες, στο γιαούρτι, στα δημητριακά ή και σε σάλτσες. Μια ακόμη επιλογή είναι να τον αλέσετε και να τον χρησιμοποιήσετε σε κάποιες συνταγές μαζί με αλεύρι, αντικαθιστώντας ποσότητα από το αλεύρι με αλεσμένο λιναρόσπορο.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.