Δέκα ταξίδια με προορισμό την περιπέτεια

taksidi-peripeteia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Από τις βουνοκορφές των Άνδεων και τα εξωτικά δάση του Βόρνεο, μέχρι την έρημο Γκόμπι και την Route 66.

Οι διακοπές συχνά έχουν έναν χαλαρωτικό χαρακτήρα, αλλά ορισμένες φορές έχουμε ανάγκη για κάτι παραπάνω, για μια δόση περιπέτειας για να φορτίσουμε τις μπαταρίες. Το πώς ορίζεται η «περιπέτεια» είναι σχετικό, αλλά περιλαμβάνει τα πάντα από την περιήγηση σε καλά κρυμμένες γωνιές του κόσμου, μέχρι αξέχαστες εμπειρίες κατακτώντας τις ανθρώπινες αντοχές. Βρήκαμε και σας παρουσιάσουμε δέκα μοναδικές προτάσεις για ταξίδι με στόχο το άγνωστο και το συναρπαστικό.

Κατακτήστε την κορυφή του Κιλιμάντζαρο
Το όρος Κιλιμάντζαρο στα βορειοανατολικά της Τανζανίας είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Η αναρρίχηση στην ψηλότερη κορυφή της ηπείρου είναι μεν απαιτητική, αλλά όχι ιδιαίτερα τεχνική, αρκεί να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας. Πλέον υπάρχει και μια νέα διαδρομή στην βόρεια πλευρά του βουνού οπότε μπορείτε να ολοκληρώσετε την διαδρομή λίγο πιο εύκολα και εντός μιας μέρας. Μόλις φτάσετε στη κορυφή θα ανταμειφθείτε με μια μοναδική πανοραμική θέα της Κένυας.

Σαφάρι στην Ναμίμπια
Για να μην παρεξηγηθούμε, το μόνο κλείστρο που θα χρησιμοποιήσετε σε αυτό το ταξίδι είναι αυτό της φωτογραφικής μηχανής. Στη Ναμίμπια διοργανώνονται ειδικά σαφάρι σε προστατευόμενες περιοχές, όπου θα μπορέσετε να δείτε ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα της άγριας φύσης, όπως ρινόκερους, λιοντάρια, γατόπαρδους και ελέφαντες. Έτσι θα μπορέσετε να θαυμάσετε από κοντά (και με ασφάλεια) το μεγαλείο της αφρικανικής φύσης και να μάθετε περισσότερα για αυτά τα μοναδικά και δυστυχώς, υπό εξαφάνιση ζώα.

Εξερεύνηση στους φαραωνικούς τάφους του Σουδάν
Οι πυραμίδες μπορεί να είναι συνυφασμένες με την Αίγυπτο, αλλά στα ανατολικά του Νείλου, στο Σουδάν, υπάρχουν πάνω από 200 φαραωνικοί τάφοι από τα αρχαία χρόνια. Ξεσκονίστε το μπορσαλίνο αλά Ιντιάνα Τζόουνς και κλείστε εισιτήριο για το Σουδάν και κατευθυνθείτε για την Μερόε, στην ανατολική Σαχάρα, για να περιηγηθείτε στους δεκάδες τάφους των «μαύρων φαραώ» της αρχαίας Νουβίας. Ακόμα γίνονται ανασκαφές και έρευνες στην περιοχή, καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό.

Διασχίστε την έρημο Γκόμπι με νομάδες
Η έρημος Γκόμπι εκτείνεται από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Κίνας, μέχρι την νότια Μογγολία και αποτέλεσε κομβικό τμήμα της Αυτοκρατορίας του Τζένγκις Χαν και του Δρόμου του Μεταξιού. Μπορεί οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και οι εμπορικοί δρόμοι να έχουν αλλάξει από τότε, αλλά μπορείτε ακόμα να βιώσετε το συναρπαστικό ταξίδι με νομάδες. Εκτός από τα υπέροχα τοπία και τις στέπες, εάν κανονίσετε το ταξίδι σας τον Ιούλιο, θα συμπέσει με το Νάανταμ, την εθνική γιορτή της χώρας με αγώνες πάλης, ιππασίας και τοξοβολίας.

Ο «χαμένος κόσμος» του Βόρνεο
Το μεγαλύτερο νησί της Ασίας, το Βόρνεο, έχει μια τεράστια βιοποικιλότητα και αποτελεί σπίτι για πολλά σπάνια και εξωτικά ζώα και φυτά. Το καλύτερο μέρος για να εξερευνήσετε το τροπικό δάσος του νησιού είναι στην απομονωμένη λεκάνη Μαλιάου στο τμήμα της Μαλαισίας. Εκεί θα βρείτε τον υπό εξαφάνιση ρινόκερο της Σουμάτρα, μοναδικές λεοπαρδάλεις, αλλά και πολλούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Κολύμπι με γίγαντες
Ο κοραλλιογενής ύφαλος Νίνγκαλου στα δυτικά της Αυστραλίας έχει έκταση σχεδόν 260 χιλιόμετρα και αποτελεί μια πραγματική «όαση» για φάλαινες που μεταναστεύουν, σαλάχια, αλλά και τα μεγαλύτερα ψάρια των θαλασσών, τους φαλαινοκαρχαρίες. Η θαλάσσια βιοποικιλία του ύφαλου εντυπωσιάζει όλες τις εποχές του χρόνο, αλλά οι καλύτεροι μήνες είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, όταν και περνάνε από εκεί τα πιο μεγάλα ψάρια στις ετήσιες μεταναστευτικές ροές τους.

Στα χνάρια των λύκων της Λευκορωσίας
Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι υποδομές στην Λευκορωσία, οπότε ένα ολιγοήμερο ταξίδι σε αυτή την περίκλειστη χώρα της ανατολικής Ευρώπης είναι πιο εύκολο από ποτέ. Αφού φτάσετε στην χώρα, κατευθυνθείτε στο Ναλιμπόκι, όπου εκεί ντόπιοι φυσιοδίφες θα σας βγάλουν για ένα «σαφάρι» στο δάσος για βίσονες, κάστορες, αετούς και λύκους.

Ορθοπεταλίες στην άκρη της Ευρώπης
Το Μάλιν Χεντ στα βόρεια της Ιρλανδίας είναι μια εξαιρετική εκκίνηση για έναν ποδηλατικό γύρο της περιοχής, ειδικά για τους λάτρεις των Star Wars, αφού εκεί γυρίστηκαν σκηνές των «Τελευταίων Τζεντάι». Αφού θαυμάσετε τις βουνοκορφές και περάσετε από τους τάφους από την νεολιθική εποχή, θα φτάσετε στους βράχους του Σλιβ Λιγκ, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τις κατάλευκες παραλίες με τους κρυφούς καταρράκτες και μια μοναδική θέα του Ατλαντικού.

Αξέχαστο road trip στην Route 66
Η «μητέρα των Οδών», η δημοφιλής «Route 66» των σχεδόν 4.000 χιλιομέτρων, αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές της Αμερικής με μηχανή. Ξεκινώντας από την βάση της Harley-Davidson στο Μιλγουόκι, περνάτε από τα jazz clubs της Νέας Υόρκης, θαυμάζετε το Γκραντ Κάνυον, κάνετε μια στάση στο Λας Βέγκας για να καταλήξετε στο λαμπερό Λος Άντζελες.

Περιπέτεια στις εξωτικές Άνδεις
Οι Άνδεις είναι η μακρύτερη οροσειρά στον κόσμο, καλύπτοντας σχεδόν όλη την δυτική πλευρά της Νότιας Αμερικής. Με ένα μήκος κοντά στα 7.000 χιλιόμετρα οι Άνδεις διασχίζουν επτά χώρες, έχετε πολλές επιλογές, αλλά το Περού πιθανότατα προσφέρει τις περισσότερες συγκινήσεις. Στο Εθνικό Πάρκο Πάμπα Γκαλέρας θα δείτε σπάνιους κόνδορες, φλαμίνγκο και βικούνιας, ενώ στην πόλη Αγιακούτσο θα κάνετε βόλτες στους πλακόστρωτους δρόμους για να θαυμάσετε τις παλιές εκκλησίες. Αφού συνεχίστε την πόλη Κούσκο, το ταξίδι σας ολοκληρώνεται στην οχυρωμένη πόλη των Ίνκας, το Μάτσου Πίτσου.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.