Θέλετε να δείτε το πρώτο Playmobil με φουστανέλα;

playmobil-6
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κάνει την ανατροπή και μας προσκαλεί στις αίθουσες της λαογραφικής συλλογής για να δούμε φιγούρες Playmobil «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού», σε μία διαφορετική έκθεση… Της Σάντυς Τσαντάκη.

Μας αρέσουν οι ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, τις παρατηρούμε, τις θαυμάζουμε, θα θέλαμε να τις φοράμε, σε μια πιο λιτή εκδοχή τους.

Και τώρα που βλέπουμε τις φωτογραφίες με τα κλασικά, μίνι πλαστικά ανθρωπάκια με τα χαρακτηριστικά μάτια και μαλλιά να φορούν αρχοντικές φορεσιές, φουστανέλες και φλουριά, η έκπληξη είναι παραπάνω από ευχάριστη.

Αφορμή για την πρωτότυπη έκθεση-συλλογή και installation μαζί της ελληνικής μόδας, ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν όταν δείτε τις αγαπημένες φιγούρες Playmobil να φορούν πιστά αντίγραφα από παραδοσιακές φορεσιές που έχουμε συνδέσει στη μνήμη μας και στην  καρδιά μας με περιοχές της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας, εκεί ακριβώς λοιπόν που άνθιζε ο ελληνισμός.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία είναι ότι οι χαριτωμένες φιγούρες αντίγραφα που κατασκευάστηκαν στο χέρι από τον Πέτρο Καμινιώτη, συνυπάρχουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με τις αυθεντικές και πρωτότυπες φορεσιές.

Κι αν θέλουμε να τις δούμε από κοντά, μπορούμε να πάμε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην πλατεία Κολοκοτρώνη (Σταδίου 13), από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή, (9 το πρωί-2 το μεσημέρι), και να δούμε πώς η παράδοση συναντά το σήμερα, με χρώμα και σεβασμό στο χθες.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com