Όσα είδαμε και ακούσαμε από τις 1/3 έως 15/3 2018

kentriki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Αξιολογούμε όσα αξίζει να κρατήσουμε από την ποπ κουλτούρα κάθε δεκαπενθήμερου.

Σήμερα κυκλοφορούν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα σε σινεμά, τηλεόραση και μουσική και η νέα ευκολία που προσφέρουν streaming μέσα όπως το Netflix και το Spotify δημιουργούν ένα πολυποίκιλο και τρομερά ενδιαφέρον τοπίο, χωρίς να έχουμε ωστόσο τον χρόνο να το εξερευνήσουμε στο βάθος που θα θέλαμε. Για αυτό το λόγο λοιπόν εδώ θα κρατάμε σημειώσεις δύο φορές τον μήνα για όσα αξιόλογα μας απασχόλησαν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο.

«Lady Bird»

Το «Lady Bird» είναι ένα αποτύπωμα μιας στιγμής της ζωής μας, μια χαμηλόφωνη κινηματογραφική διήγηση που μπορεί να είναι μικρής κλίμακας αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να ταυτιστείς μαζί της από πολλές μεγαλύτερης κλίμακας ταινίας. Αν υπάρχει ένας λόγος που συνεχίζουμε να παθιαζόμαστε με το σινεμά σήμερα, να περιμένουμε να δούμε ταινίες στη μεγάλη οθόνη και ενθουσιαζόμαστε με αυτές και στην πορεία να ταυτιζόμαστε με πρόσωπα και χαρακτήρες, είναι η ύπαρξη ταινιών όπως το «Lady Bird». Έχουμε πραγματική ανάγκη για φωνές όπως αυτή της Greta Gerwig και βουρκώνουμε από συγκίνηση όταν δικαιώνουν με τέτοιον τρόπο την «επένδυσή» μας επάνω τους.

«Αφανισμός»

Αν παρακολουθήσεις την ταινία κάθε μέρα για μια ολόκληρη εβδομάδα, τότε σε κάθε θέαση θα αντιλαμβάνεσαι κάτι διαφορετικό και θα προσπαθείς να ξετυλίξεις την ταινία από διαφορετική αφετηρία. Όπως επίσης και αν την παρακολουθήσεις μια φορά και γράψεις ένα κείμενο για αυτή κάθε ημέρα επί μια εβδομάδα, τότε κάθε φορά η βασική σου θέση θα αλλάζει. Πρόκειται για την πιο αρμονική σύζευξη του στιλ με την ουσία που έχουμε παρακολουθήσει μετά την «Άφιξη» του Denis Villeneuve, και όσο σκανδαλώδες είναι που δεν υπήρξε η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ταινία και στο σινεμά, άλλο τόσο είναι βέβαιο πως όχι πολύ μακριά από σήμερα θα λογίζεται ως classic και σημείο αναφοράς.

«Nailed It!»

Αν το «MasterChef» σας φαίνεται ταυτόχρονα πολύ σοβαροφανές και περισσότερο reality από όσο θα έπρεπε για ένα διαγωνισμό μαγειρικής, τότε το «Nailed It!» του Netflix είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε. Πρόκειται για ένα σόου έξι ημίωρων εκπομπών, στο οποίο κάθε φορά τρεις διαγωνιζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με τη μαγειρική καλούνται να φτιάξουν μερικά φανταχτερά και υψηλής δυσκολίας στη δημιουργία τους κέικ, τα οποία στην όψη μοιάζουν σαν ένας συνδυασμός emoji με τούρτα παιδικού πάρτι στην Εκάλη.

Παρουσιαστές της εκπομπής είναι η Αμερικανή κωμικός Nicole Byer και ο γαλλικής καταγωγής ζαχαροπλάστης Jacques Torres, οι οποίοι και κρίνουν τους διαγωνιζόμενους μαζί με ένα guest μέλος της επιτροπής που αλλάζει ανά επεισόδιο. Καθώς οι δημιουργίες είναι τόσο μαξιμαλιστικές και οι διαγωνιζόμενοι δεν είναι ακριβώς μετρ της ζαχαροπλαστικής, το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό και εθιστικό, αφού είναι αδύνατο να μη θελήσεις να δεις και τα έξι επεισόδια μονομιάς.

Το «Nailed It!» είναι για τους διαγωνισμούς μαγειρικής ότι και το «Ugly Delicious» για τα ντοκιμαντέρ με φαγητό. Έχει ψυχή και δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του, την ίδια στιγμή που τιμά την ταπεινή χαρά του να δοκιμάζεις να μπεις στην κουζίνα. Θέλουμε κι άλλο.

«Τα πιο εντυπωσιακά σπίτια στον κόσμο»

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εκπομπή του BBC, η πρώτη σεζόν της οποίας προστέθηκε προσφάτως στο Netflix και αξίζει πραγματικά να την ανακαλύψετε. Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Piers Taylor και η ηθοποιός και λάτρης της αρχιτεκτονικής Caroline Quentin ταξιδεύουν σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σπίτια ανά τον κόσμο, τα οποία βρίσκονται σε απρόσμενα σημεία. Η πρώτη σεζόν μας παρουσιάζει σπίτια που βρίσκονται πάνω σε βουνά, μέσα σε δάση, δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τη γη και για αυτό το λόγο μας ταξιδεύει από τις Άλπεις ως την Νέα Ζηλανδία και από τον Καναδά μέχρι την Αντίπαρο (το ζηλέψαμε πολύ αυτό το σπίτι).

Κάθε επεισόδιο διαρκεί μια ώρα και μας παρουσιάζει τέσσερα σπίτια, αλλά είναι τόσο όμορφες οι εικόνες που λαμβάνεις ώστε δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πούμε ότι «ανοίγει» το μάτι σου. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην έχουμε ποτέ τη δυνατότητα να αποκτήσουμε αυτά τα σπίτια και σε πολλά από αυτά να αναρωτιόμαστε ότι «οκ, πώς διάβολο δεν αγριεύονται οι ιδιοκτήτες τους μένοντας εκεί το βράδυ», αλλά η εν λόγω εκπομπή είναι ένας άψογος συνδυασμός travel και design, με τη χημεία των δύο παρουσιαστών να είναι ένα μεγάλο συν. Η δεύτερη σεζόν ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα στο BBC, αλλά μάλλον θα περιμένουμε να έρθει και αυτή στο Netflix.

Soccer Mommy – «Clean»

Το ντεμπούτο της 20χρονης Sophie Allison από το Nashville είναι η indie rock που θέλουμε και που μας αφορά σήμερα. Πρόκειται για έναν δίσκο καθαρά προσωπικό, χωρίς τίποτα το περιττό πέρα από τις εξιστορήσεις της δημιουργού του. Η Allison μοιάζει σαν να πατάει από τη μία στις απαρχές της καριέρας της Taylor Swift (η οποία ξεκίνησε επίσης από το Nashville) και από την άλλη σε πρωταρχικές μορφές του γυναικείου indie rock κινήματος όπως η Cat Power και η Liz Phair.

Το «Clean» είναι ένας δίσκος κάθαρσης που ακούγεται τόσο σε ηλιόλουστα πρωινά όσο και σε μελαγχολικά βράδια, φτιαγμένος από μια κοπέλα η οποία λέει πως θέλει να γίνει cool, τη στιγμή που το έχει πετύχει ήδη μέσα από την αυθεντική «αβολοσύνη» της. Την περιμένει μια σημαντική καριέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ