Τσουρέκια και κουλούρια: το γλυκό δίλημμα του Πάσχα

tsoureki-koulourakia-pasxa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Πριν τα καταναλώσουμε, η Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου από το logodiatrofis.gr μας ενημερώνει για αυτά, ώστε να ξέρουμε πώς και πόσο να τα απολαύσουμε.

Είστε σίγουροι ότι το Πάσχα πλησιάζει όταν οι φούρνοι αρχίζουν να βγάζουν εκείνες τις χρυσόξανθες πλεξούδες και τα στρογγυλά καρβέλια γλυκού ψωμιού, το άρωμα των οποίων πλημμυρίζει ολόκληρη τη γειτονιά. Λίγο πριν τα απολαύσουμε, λοιπόν, ας δούμε τι μας επιφυλάσσουν τα υπέροχα πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια που δίνουν γλυκιά γεύση στο Πάσχα μας.

Τσουρέκι (100 γραμμάρια)
Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Η μαγιά που προστίθεται στο τσουρέκι, είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 386 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 7,4g
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 12,4g
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 101mg
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 63,2g

Κουλούρια (100 γραμμάρια)
Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας. Είναι, όμως, πλούσια σε ζάχαρη, που αποτελεί βασικό συστατικό τους. Η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 374 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 10,1g
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 7,7g
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 99mg
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 68,8g

Στο ερώτημα λοιπόν «κουλούρια ή τσουρέκι» απαντάμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο κατανάλωσης αυτών των γλυκισμάτων, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Καλό είναι να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 κουλουράκι το πρωί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]
www.logodiatrofis.gr