Spielberg: «Οι ταινίες του Netflix δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιες για Όσκαρ»

steven-spielberg Erik Pendzich
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης εξέφρασε τις αντιρρήσεις και τους φόβους του για τις υπηρεσίες streaming.

Η άνοδος υπηρεσιών ταινιών και σειρών streaming, οι οποίες κατά βάση δεν προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχει προβληματίσει τους υπεύθυνους διοργανώσεων όπως το φεστιβάλ των Καννών και τα Όσκαρ. Ταινίες όπως το «Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή» και το «13th» απέσπασαν υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ το «Icarus» κέρδισε φέτος το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό.

Ένας από τους σφοδρούς επικριτές των σχετικών υπηρεσιών είναι ο Steven Spielberg, ο οποίος πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες παραγωγές δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιες για Όσκαρ. «Όταν δεσμευτείς σε ένα τηλεοπτικό φορμάτ, είσαι τηλεταινία. Εάν είναι καλή εκπομπή, τότε βεβαίως αξίζεις ένα Emmy, αλλά όχι ένα Oscar» δήλωσε ο σκηνοθέτης στο ITV News. Στη συνέχεια, ο Spielberg εξήγησε πως τέτοιες ταινίες, οι οποίες προβάλλονται για λιγότερο από μια εβδομάδα σε μικρό αριθμό αιθουσών (ίσα ίσα για να μπορέσουν να διαγωνιστούν στα Όσκαρ), δεν θα έπρεπε να βρίσκονται υποψήφιες για τα βραβεία της Ακαδημίας.

Τα σχόλια του σκηνοθέτη έγιναν στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τον τρόπο κατά τον οποίο οι υπηρεσίες streaming αλλάζουν τη δημιουργία και διανομή ταινιών. Με τα μεγάλα στούντιο να εστιάζουν περισσότερο στις «σίγουρες λύσεις» των blockbuster κυκλοφορίων, ο Spielberg εκτίμησε πως τα μικρότερα studio στρέφονται στο streaming, κάτι το οποίο θεωρεί «σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για τους κινηματογραφιστές».

REX/Shutterstock

Ο Spielberg αντιμετωπίζει τις παραγωγές του Netflix ως τηλεταινίες.

«Όλο και λιγότεροι κινηματογραφιστές θα αγωνιστούν για να συγκεντρώσουν τα χρήματα ώστε να διαγωνιστούν στο Sundance και πιθανότατα να βρουν μια από τις εξειδικευμένες εταιρίες να διανέμει δημόσια την ταινία τους στους κινηματογράφους. Περισσότεροι θα επιτρέψουν στην βιομηχανία του streaming video on demand να χρηματοδοτήσει τις ταινίες τους. Ίσως με την υπόσχεση μιας εβδομάδας προβολών ώστε να μπορούν να διαγωνιστούν στα βραβεία» εξήγησε ο Spielberg.

Συνεχίζοντας, ο Spielberg αναφέρθηκε στο φεστιβάλ των Καννών του 2017, όπου το Netflix έκανε το ντεμπούτο με δυο ταινίες, το «Okja» του Bong Joon-ho και το «The Meyerowitz Stories» του Noah Baumbach. Η απόφαση να συμπεριληφθούν αυτές οι ταινίες, χωρίς να έχουν προβληθεί στις αίθουσες, είχε εξοργίζει τις γαλλικές εταιρείες διανομής, οι οποίες τόνισαν πως δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιες για τον Χρυσό Φοίνικα. Οι διοργανωτές συμφώνησαν με τους διανομείς και δημιούργησαν έναν νέο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο μόνο ταινίες με κινηματογραφική έξοδο μπορούν να διαγωνιστούν.

Δείτε την συνέντευξη του Spielberg.