Βιοδυναμικό κρασί: με ποιες περίεργες πρακτικές μπορεί να παραχθεί;

biodunamiko-krasi
ΤΡΙΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Δεν φαντάζεστε πώς μπορεί να παραχθεί ένα βιοδυναμικό κρασί, που είναι τόσο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια...

βιοδυναμικά κρασιά, που παράγονται σύμφωνα με τις πρακτικές της βιοδυναμικής γεωργίας, είναι τα πιο αμφιλεγόμενα, αλλά συγχρόνως πολύ δημοφιλή κρασιά. Οι αμπελουργοί που κάνουν βιοδυναμική καλλιέργεια  αντιμετωπίζουν το έδαφος, τα φυτά, τα ζώα και σε έναν αμπελώνα σαν ένα ολοκληρωμένο αυτάρκες σύστημα. Για τους μη ειδικούς, κάποιες βιοδυναμικές πρακτικές μπορούν να θεωρηθούν αρκετά περίεργες. Παρά το γεγονός ότι οι επικριτές του παρομοιάζουν το πεδίο της βιοδυναμικής ως ένα ανόητο, άχρηστο βουντού/ομοιοπαθητική/μαγικά κόλπα κ.ά., πολλές μελέτες έχουν γίνει για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της. Βιοδυναμικά οινοποιεία ανά τον κόσμο κερδίζουν πολλά εγκώμια και όλο και περισσότερες εμπειρικές ενδείξεις είναι υπέρ της.

Τον όρο βιοδυναμική έφερε ο αυστριακός φιλόσοφος Rudolph Steiner, όταν είπε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που συντελούν στην ανάπτυξη της παραγωγής των φυτών, εκτός από το φύτεμα και τη συγκομιδή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα των ασθενειών και των παρασίτων, όπως και η μείωση της εδαφολογικής γονιμότητας οφείλονταν στη χρήση των τεχνητών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Από τότε που έδωσε μια σειρά διαλέξεων το 1924, η εργασία έχει συνεχιστεί και το βιοδυναμικό κίνημα έχει τους οπαδούς του σε όλο τον κόσμο.

Είτε πιστεύετε ότι η βιοδυναμική καλλιέργεια βελτιώνει αυτό που πίνετε ή όχι, είναι συναρπαστικό να δούμε μερικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία. 

1. Κέρατο αγελάδας γεμισμένο με κοπριά
Ένα κέρατο αγελάδας που γεμίζεται με κοπριά αγελάδων είναι θαμμένο 16-18 ίντσες βαθιά μέσα στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα αμπέλια είναι σε αδράνεια. Η κοπριά, η οποία πρέπει να προέρχεται από αγελάδα, λέγεται ότι προσθέτει ασβέστιο στο αμπέλι που προετοιμάζεται να ανθίσει. Τελικά, όταν το κέρατο βγει από το χώμα, αναμιγνύεται το περιεχόμενο του με νερό και ψεκάζεται στο έδαφος, τέσσερις φορές το χρόνο, πάντα το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της κατιούσας  φάσης  της σελήνης. Λειτουργία: Προωθεί τη δραστηριότητα της ρίζας και διεγείρει τη μικροβιακή ζωή στο έδαφος.

2. Αποτεφρώνοντας παράσιτα και ζιζάνια
Για τον έλεγχο των παρασίτων, μερικά από αυτά συλλέγονται και καίγονται, οι τέφρες αλέθονται με στάχτη από ξύλα και το μίγμα που προκύπτει ψεκάζεται στην επηρεασθείσα περιοχή. Για τα σπονδυλωτά παράσιτα το δέρμα καίγεται και οι στάχτες διασκορπίζονται. Η προετοιμασία και η διασπορά πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους αστερισμούς, π.χ. η εργασία με τις στάχτες πρέπει να εκτελεσθεί όταν κινείται η Αφροδίτη μέσω του σκορπιού. Εάν η εποχή που προκαλούν τα προβλήματα τα παράσιτα δεν συγχρονίζεται για την αποτέφρωση, τα παράσιτα πρέπει να συντηρηθούν σε οινόπνευμα μέχρι την εποχή που ευνόηται η διαδικασία. Για τον έλεγχο των ζιζανίων, οι σπόροι συλλέγονται, καίγονται και η στάχτη διασκορπίζεται. Αυτό γίνεται καλύτερα όταν περνά το φεγγάρι μέσω ενός αστερισμού φωτιάς. Όλες οι εργασίες με τη στάχτη έχουν καλύτερα αποτελέσματα εάν πραγματοποιούνται αμέσως πριν από έναν νέο φεγγάρι ή την πανσέληνο.

3. Βότανο σε ουροδόχο κύστη ελαφιού
Το Yarrow, ένα βότανο με γλυκιά μυρωδιά, τοποθετείται στο εσωτερικό μιας ουροδόχου κύστης  από ελάφι, η οποία κρέμεται στο ζεστό καλοκαιρινό ήλιο. Η ουροδόχος κύστη θάβεται στη διάρκεια του χειμώνα και ξεθάβεται την επόμενη άνοιξη. Στη συνέχεια πετιέται η κύστη και το περιεχόμενό της χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Λειτουργία: Βοηθά στον έλεγχο της κατανομής των κοπριάς και λίπασμα και ενδυναμώνει την απόδοση των ιχνοστοιχείων για κάθε φυτό. Σημαντική τεχνική  για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη του αμπελιού.  

4. Σκόνη βελανιδιάς σε κρανίο προβάτου
Ο φλοιός μιας βελανιδιάς τρίβεται σε σκόνη το φθινόπωρο και τοποθετείται στο κρανίο ενός προβάτου ή αγελάδας. Μην ανησυχείτε, είναι σημαντικό το κρανίο να είναι πολύ καθαρό! Το κρανίο είναι αποθηκευμένο σε ένα βαρέλι γεμάτο με τρεχούμενο νερό και κομποστοποιημένα φυτά για μια περίοδο έξι μηνών. Σε αυτή την περίοδο, η σκόνη της βελανιδιάς  ζυμώνεται. Μέχρι τη στιγμή αυτή που η φάση έχει ολοκληρωθεί, το κρανίο μπορεί να μην είναι πλέον πολύ καθαρό, αλλά θα μυρίζει όμορφα, με μια γλυκιά μυρωδιά. Λειτουργία:  Η τεχνική αυτή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ασβέστιο, βοηθάει στην καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών (κυρίως από μύκητες) και ελέγχει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του αμπελιού.

Πηγή: www.krasiagr.com