Η διαφορετικότητα αφήνει το στίγμα της στο Χόλυγουντ και τα box office

black-panther-chadwick-boseman-lupita-nyongo-letitia-wright
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Έντεκα από τις δώδεκα ταινίες που έσπασαν τα ταμεία μέχρι στιγμής γιορτάζουν την διαφορετικότητα με το καστ τους.

Ο λαμπερός χώρος του θεάματος έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικές και σεξιστικές πρακτικές τα τελευταία χρόνια, με πολλούς επικριτές να τονίζουν το γεγονός ότι πολλές ταινίες έχουν λευκούς ή άνδρες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ακόμα και όταν αυτό δεν ανταποκρίνεται στο «βιογραφικό» των χαρακτήρων που υποδύονται – το λεγόμενο «whitewashing».

Η επιλογή της Scarlett Johansson στο «Φάντασμα στο κέλυφος» προκάλεσε αντιδράσεις, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για «whitewashing».

Πρόσφατη έρευνα του CNN Money δείχνει πως αυτό φαίνεται να αλλάζει πια στο Χόλυγουντ, αφού στα 11 από τα 12 Σαββατοκύριακα του έτους μέχρι στιγμής, την κούρσα των box office έχουν οδηγήσει ταινίες με μη λευκούς και γυναίκες πρωταγωνιστές. Για σύγκριση, κατά την ίδια περίοδο 12 εβδομάδων του 2017, μόλις πέντε εβδομάδες κατάφεραν να επικρατήσουν ταινίες με αντίστοιχα ποικιλόμορφα καστ.

Βεβαίως, η φετινή εξέλιξη οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στην τεράστια επιτυχία του «Μαύρου Πάνθηρα» – όπου πρωταγωνιστούν οι Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Letitia Wright, Danai Gurira και Lupita Nyong' o – με την ταινία να έχει σπάσει τα ταμεία παγκοσμίως και να αποτελεί τον «βασιλιά» των ταινιών βασισμένων σε κόμικ. Σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εισπράξεων στα box office το 2018 προέρχονται από τον «Μαύρο Πάνθηρα».

Storm Reid, Oprah Winfrey και Reese Witherspoon πρωταγωνιστούν στην ταινία φαντασίας «Πτυχή στο χρόνο».

Πέραν όμως του ήρωα της Marvel, φέτος έχουν ξεχωρίσει η «Πτυχή στο χρόνο» καθώς και τα σίκουελ των «Jumanji», «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι» και «Pacific Rim». Η μόνη «εξαίρεση» μέχρι στιγμής φέτος ήταν η ταινία «Ο λαβύρινθος: Η τελική οκιμασία» με πρωταγωνιστή τον Dylan O’Brien, η οποία έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια σε ένα Σαββατοκύριακο τις πρώτες 12 εβδομάδες του 2018.