Οι άγνωστες πτυχές του T.S Eliot

oi-agnostes-ptuxes-tou-ts-eliot

O T.S. Eliot. Photo: Wikipedia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η επίδραση που είχε στον Τ.S. Eliot η ψυχική κατάρρευση της πρώτης συζύγου του, της Vivienne και πολλές άλλες άγνωστες πτυχές του σπουδαίου ποιητή, αναμένεται να αποκαλυφθούν σύντομα.

Μετά το θάνατο της δεύτερης συζύγου του Valery Eliot, η οποία υπήρξε γραμματέας αλλά και θεματοφύλακας του λογοτεχνικού του έργου, φίλοι και συνεργάτες της δηλώνουν ότι δεν αποκλείεται να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά αρχεία του σπουδαίου λογοτέχνη. Εάν συμβεί αυτό, ο υποτιθέμενος αντισημιτισμός του Eliot, η στενή φιλία του με τον επίσης αντισημίτη Ezra Pound, καθώς και τα ερωτικά ποιήματα που έγραφε για τη Valery κάθε Κυριακή του έγγαμου βίου τους, είναι πιθανό να μελετηθούν και να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας επίσημης βιογραφίας.

Με την εποπτεία της Valery είχαν δημοσιευτεί αρκετές επιστολές του T.S. Eliot. Ο τρίτος και τελευταίος τόμος με γράμματά του, εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι και κάλυπτε χρονικά την περίοδο 1926-1927, όταν δηλαδή ο ποιητής είχε αποτύχει να μπει στο κολλέγιο All Souls, στην Οξφόρδη, καθώς κάποια ποιήματά του κρίθηκαν «χυδαία και βλάσφημα». Παράλληλα, τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα δίνουν πληροφορίες για την περίοδο που η Vivienne άρχιζε να καταρρέει ψυχικά. «Έχω μπλέξει, δεν ξέρω τι να κάνω, φοβάμαι» είχε γράψει ο Eliot σε επιστολή του για την τεταμένη σχέση με την πρώτη γυναίκα του, που αποτυπώθηκε και στo έργο Tom and Viv το 1984.

Η επίπονη σχέση τους φαίνεται να σημάδεψε τον Eliot, που μετά τον χωρισμό τους το 1932, δεν την ξαναείδε παρά μόνο μια φορά λίγο πριν το θάνατό της το 1947. Οι επόμενες σχέσεις του T.S. Eliot, με την Emily Hale και με την Mary Trevelyan φημολογούνται ως πλατωνικές. Άλλωστε ο ίδιος το 1928, είχε πάρει όρκο αγνότητας. Σε πρόταση της Trevelyan να παντρευτούν, ο Eliot αρνήθηκε αφού μετά την εμπειρία του με τη Vivienne θεωρoύσε τον γάμο εφιάλτη. Ωστόσο η ζωή τον διέψευσε αφού σε ηλικία 68 ετών παντρεύτηκε την τριαντάχρονη τότε Valery, η οποία του στάθηκε ως σύζυγος και μετά το θάνατό του, φρόντιζε για την υστεροφημία του τα τελευταία 47 χρόνια.