14 Έλληνες ζωγράφοι στο Γκραν Παλαί της πόλης του φωτός

14-ellines-zografoi-sto-gkran-palai-tis-polis-tou-fotos

ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Δεκατέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στη μεγάλη φθινοπωρινή έκθεση τέχνης στο Παρίσι «Αrt en Capital», η οποία ανοίγει τις πόρτες της αύριο, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στο Γκραν Παλαί.

Στο φως η σύγχρονη δημιουργία

Η έκθεση «Αrt en Capital» φιλοδοξεί, κάθε χρόνο, να φέρει στο φως την σύγχρονη δημιουργία των απανταχού καλλιτεχνών.

Συνολικά, 2.500 έργα πρόκειται να εκτεθούν σε πέντε ιστορικά σαλόνια, όπου επανειλημμένα έχουν προβληθεί έργα εκπροσώπων των κινημάτων του 20ου αιώνα: ιμπρεσιονιστών, Φοβ, εξπρεσιονιστών, συμβολιστών κ.ά.

Το πλέον φημισμένο, είναι το σαλόνι των «Ανεξάρτητων», απ' όπου ξεκίνησαν οι μετέπειτα διάσημοι: Σεζάν, Γκογκέν, Τουλούζ Λωτρέκ, Πιζαρό, Σινιάκ, ντε Κίρικο, Μιρό, Μοντιλιάνι και πολλοί άλλοι.

Είναι το σαλόνι που επισκέπτονται οι γκαλερίστες, οι συλλέκτες και οι κριτικοί τέχνης.

Στον πληγωμένο φυσικό κόσμο

Η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη, που εκθέτει για δεύτερη μάλιστα φορά, δήλωσε για την δική της συμμέτοχη «Το έργο μου αναφέρεται στον πληγωμένο φυσικό κόσμο, στο περιφρονημένο κομμάτι της σχέσης «Φύση και Aνθρωπος», στην απογύμνωση του ελληνικού αστικού τοπίου που μετατρέπεται σε κρεματόριο για τις απελπισμένες υπάρξεις των πόλεων. Τα φυσικά μνημεία στην χώρα μας πάσχουν εξίσου με τα πολιτιστικά μνημεία στην χώρα μας και αντανακλούν την βαθειά εγκατάλειψη της και την κρίση των ιδεολογιών».

Η κριτικός τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη, που είναι η υπεύθυνη για την ελληνική συμμέτοχη, επισημαίνει ότι «Τα έργα των Ελλήνων είναι όλων των τάσεων, παραστατικής τέχνης, θαλασσογραφίες, φωτογραφίες, ενώ ορισμένα εκφράζουν τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα».

Η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη εκθέτει για δεύτερη φορά στη μεγάλη φθινοπωρινή έκθεση τέχνης στο Παρίσι.

Η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη - η οποία έχει σπουδάσει και ζήσει στο Παρίσι - προσθέτει, «Η ζωγραφική μου εικόνα, εξελίσσεται γύρω από φωτογραφίες της καμένης Πάρνηθας και την παιδική φιγούρα που κρατά μια αφρικανική μάσκα πένθους. Η εικόνα αυτή λειτουργεί σαν κεντρικό σημείο αναφοράς - ανάμνησης της Αθήνας (και της Ακρόπολης) ως πόλης φάντασμα, και της φθαρμένης επιδερμίδας της».

Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Γκραν Παλαί θα γίνουν αύριο, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες

Οι Έλληνες καλλιτέχνες, που συμμετέχουν είναι οι: Σόνια Αγγελάκη, Aννα Αμπαριώτου, Μάγδα Αποστόλου, Αργίνα Βαρούχα, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ράνια Καπελιάρη, Σπύρος Καράμπελας, Τατιάνα Κάσσαρη, Στέλλα Μελετοπούλου, Παναγιώτης Μπελντέκος, Πέννυ Μονογυιού, Δημήτρης Σαρασίτης, Κώστας Παππάς, Κώστας Τσαγκάρης.