15 εκπληκτικά facts για την Κροατία που δεν γνωρίζατε

split-kroatia

Το Σπλιτ είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Κροατίας

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Είτε σας γοητεύει ως χώρα, είτε αποτελεί τον επόμενό σας προορισμό, η Κροατία σίγουρα «κρύβει» πολλά. Κάποια από αυτά θα σας αποκαλύψουμε σήμερα.

Η Κροατία εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 57 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελώντας μια μικρή χώρα που όμως έχει 1200 νησιά, 48 εκ των οποίων έχουν μόνιμους κατοίκους.

Το νόμισμα της Κροατίας έχει πάρει την ονομασία του από ένα μικρό θηλαστικό. Ονομάζεται kuna, που σημαίνει ένα είδος κουναβιού και η προέλευση της ονομασίας του πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, όταν η γούνα του κουναβιού αυτού ανταλλασσόταν τόσο συχνά, που έφτασε να είναι συνώνυμο των χρημάτων.

Το Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes είναι το "διαμάντι" της Κροατίας

Στην κεντρική Κροατία, το Εθνικό Πάρκο Plitvice Lakes θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα εθνικά πάρκα της Ευρώπης. Φημίζεται για τους βραχώδεις σχηματισμούς, τις τιρκουάζ λίμνες, τις σπηλιές και τους καταρράκτες που κόβουν την ανάσα.

Το αμφιθέατρο στην Pula, στα βορειοδυτικά της χώρας, κάποτε φιλοξενούσε ρωμαϊκούς αγώνες μονομάχων. Σήμερα είναι ένα από τα 3 πιο καλά διατηρημένα αρχαία αμφιθέατρα του κόσμου, γι’ αυτό μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε.

Μπορεί να είναι γνωστή περισσότερο για τους παραθαλάσσιους προορισμούς της, στην πραγματικότητα, όμως, η Κροατία έχει πανέμορφες ορεινές τοποθεσίες, εξαιρετικά πεζοπορικά μονοπάτια και με υψόμετρο 1831 μέτρων, το βουνό Ντίναρα είναι η υψηλότερη κορυφή της χώρας.

Ηλιόλουστο το Hvar

Το νησί Hvar στις Δαλματικές Ακτές είναι το νησί με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, μετρώντας περίπου 2.800 ώρες το χρόνο.

Οι Κροάτες είναι αυτοί που εφήυραν τη γραβάτα. Τα εύσημα ανήκουν στους Κροάτες στρατιώτες, οι οποίοι από το 1600 κιόλας έδεναν κάποια μαντήλια στο λαιμό τους, ως αναγνωριστικά. Σιγά-σιγά, η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε και από άλλους λαούς.

Το Hum είναι επίσημα το μικρότερο χωριό του κόσμου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Κροατία κι έχει πληθυσμό περίπου… 20 ατόμων.

Στη νότια Δαλματία, το Ντουμπρόβνικ είναι μια άκρως γοητευτική, ιστορική πόλη, που αποτέλεσε, μάλιστα, την κεντρική τοποθεσία γυρισμάτων για το King’s Landing, μια φανταστική πόλη στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, Game of Thrones.

Η παραλία Zlatni Rat

Στην Κροατία βρίσκεται μια από τις πιο ξακουστές και ιδιαίτερες παραλίες του κόσμου. Η Zlatni Rat, που μεταφράζεται ως «Χρυσό Ακρωτήρι» είναι ένα κομμάτι γης στην πόλη-λιμάνι Bol, στην νότια ακτή του νησιού Brac, που αξίζει να επισκεφτείτε μια φορά στη ζωή σας.

Το νησί Brac έχει μια από τα πιο περίεργα αξιοθέατα που θα συναντήσετε ποτέ σε ταξίδι σας: ένα σπίτι μέσα σε ένα άλλο σπίτι! Τι συνέβη; Τον 19ο αιώνα, 3 αδέρφια αποφάσισαν να χτίσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι σε ένα μικρότερο που ανήκε σε έναν ζητιάνο, ο οποίος δεν ήθελε να τους το πουλήσει. Κι έγιναν αξιοθέατο.

Το 2011, το περιοδικό Forbes κατέταξε την Κροατία στην κορυφαία δωδεκάδα με τους καλύτερους προορισμούς για τη… σύνταξη.

Το ηλιοβσίλεμα στο Zadar που γοήτευσε τον Χίτσκοκ

Ο Μάστερ του Τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, κάποτε είπε ότι η παραθαλάσσια πόλη Zadar στη Δαλματία, έχει το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του κόσμου. Πάρτε το έτερον ήμισυ και αναζητήστε τη.

Οι Κροάτες λατρεύουν το κρασί, γι’ αυτό άλλωστε και μετρούν περισσότερες από 300 οινοπαραγωγικές περιοχές στη χώρα.

Το 10% της χώρας αποτελείται από εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές, ενώ φιλοξενεί και πολλά μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη χώρα βρίσκονται 7 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και 10 Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.