O David Bowie παραδίδει ακόμη μαθήματα στιλ

bowie
ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Με μια ρετροσπεκτίβα που ταξιδεύει στον χρόνο και παντού, ο απόλυτος χαμαιλέοντας της ροκ μας στοιχειώνει ακόμη, στη μόδα, στη μουσική, στις εικαστικές τέχνες, στο μέλλον…Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Ο David Bowie παίζει σε πολλά ταμπλό κι ας έφυγε από τη ζωή το 2016. Από τη μια η Laurie Anderson εξυμνεί με κάθε ευκαιρία στις συνεντεύξεις της ακόμη και το γέλιο του, λέγοντας πως ακουγόταν σαν μουσική νότα, σαν βήχας, σίγουρα όχι σαν το κλασικό βρετανικό γέλιο, και η αλήθεια είναι πως ο Bowie ήταν από άλλο πλανήτη.

Όμως ο David Bowie δεν υπήρξε μόνο αυτό. Καλλιτέχνης, ερμηνευτής, άνθρωπος-ορχήστρα, πρότυπο, ένας άνδρας για όλες τις εποχές, εξαιρετικά ευφυής, αποκαλύπτεται σε μια έκθεση-μπλοκμπάστερ που φιλοξενείται στο μουσείο Μπρούκλιν και ταξιδεύει εντός κι εκτός.

«Ο David Bowie είναι κάποιος άλλος» αναφέρει η φωτεινή επιγραφή στο τέλος της έκθεσης σαν υπενθύμιση και κλείσιμο ματιού μαζί. Τελικά ποιος ήταν ο αληθινός David Bowie; Ο Ziggy Stardust ή μήπως ένας αληθινός εξωγήινος;

Aκόμη κι αν δανείστηκε κι από άλλους καλλιτέχνες στοιχεία, ο τρόπος που τα αφομοίωνε για να τα κάνει δικά του ήταν τόσο ξεχωριστός που δεν υπήρχε τρόπος να παρεξηγηθεί ή να κατηγορηθεί για έλλειψη πρωτοτυπίας.

Και η σχέση του με τη μόδα; Άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, σχεδιαστές μόδας, κομμωτές, φωτογράφοι, εμπνέονται ακόμη και σήμερα από τις λεπτομέρειες στα κοστούμια του που θύμιζαν περισσότερο installations, αλλά και από την πορτοκαλί του χαίτη, το χρώμα των ματιών του, την χροιά της φωνής του, τα παπούτσια του, τα σμόκιν, τα εξώφυλλα, τα παντελόνια, τις ολόσωμες φόρμες του… Μήπως τελικά ο David Bowie δεν έφυγε ποτέ;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com