Δέκα εικόνες από την Μαρία Κόφου που μας κάνουν να ερωτευτούμε το Μαρόκο

tstories-maroko
ΤΡΙΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η travel blogger, Μαρία Κόφου, έκανε το Μαρόκο γυναικεία υπόθεση, οργάνωσε ένα ταξίδι εκεί με 9 ακόμη γυναίκες από όλη την Ελλάδα και μοιράζεται την εμπειρία της, με σκοπό να μας κάνει να κλείσουμε κι εμείς εισιτήρια για την αραβική αυτή χώρα.

Κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Κόφου, https://tstories.gr

Πριν ένα μήνα περίπου είχα τη χαρά να βρεθώ και πάλι στη βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα στο Μαρόκο. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν ένα ταξίδι σαν τα προηγούμενα. Δεν ταξίδευα ούτε με τους κολλητούς μου, ούτε μόνη μου.

Ταξίδευα με 9 ακόμα γυναίκες από όλη την Ελλάδα με διαφορετικά “background”, διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετική οικογενειακή κατάσταση (παντρεμένες, χωρισμένες, μαμάδες, single) αλλά με δύο κοινά στοιχεία: την αγάπη μας για τα ταξίδια και την αγάπη μας για τον εαυτό μας, γιατί αν δεν τα έχουμε καλά μαζί του και δεν τον προσέχουμε για να τον κάνουμε ευτυχισμένο, τότε δεν ξέρω πώς μπορούμε να κάνουμε ευτυχισμένους και τους γύρω μας! Σωστά;

Στις 5 Δεκεμβρίου το 2017 έβγαζα επίσημα την παρακάτω ανακοίνωση «Ταξίδι στο Μαρόκο μόνο για γυναίκες! Έρχεσαι;»​ και μόλις 2,5 μήνες αργότερα εννιά γυναίκες από Αθήνα, Κόρινθο, Κρήτη, Λέσβο και Σκιάθο δείχνοντας μου εμπιστοσύνη έφταναν στο αεροδρόμιο για να βρεθούμε και να πετάξουμε όλες μαζί για το Μαρόκο. Χωρίς να γνωριζόμαστε ουσιαστικά από πριν.

Ένα μήνα μετά την επιστροφή μας, θέλω να μοιραστώ μαζί σου 10 φωτογραφίες από το ταξίδι στο Μαρόκο και να σε πείσω πως αν δεν το έχεις επισκεφθεί ακόμα… φέτος είναι η σωστή χρονιά! Και επειδή ξέρω τις πιθανές ερωτήσεις που έχεις αυτή τη στιγμή στο μυαλό σου, θα σου απαντήσω, πώς όντως είναι πολύ φθηνή η ζωή εκεί, όντως πρέπει να κάνεις παζάρι για να αγοράσεις οτιδήποτε, και πως όχι, δεν είναι επικίνδυνα απλά πρέπει να είσαι προσεκτικός/η και να αποφεύγεις να κυκλοφορείς αργά μόνος/μόνη σου, κάτι όμως που και στην ίδια σου την πόλη αποφεύγεις, σωστά;

10 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να κλείσεις εισιτήρια για Μαρόκο

1. Βόλτα με καμήλες στην έρημο Σαχάρα
Το μπλε του ουρανού με το πορτοκαλί της ερήμου, το χρωματιστό μαντήλι στο πρόσωπο για να σε προστατεύει από την άμμο, η απόλυτη ηρεμία και η απεραντοσύνη της ερήμου είναι κάτι που πρέπει να ζήσεις έστω μία φορά στη ζωή σου.

2. Ζώντας την εμπειρία του να περπατάς στην Jemaa El- Fnaa
Το Μαρακές έχει την πιο πολυσύχναστη πλατεία σε όλη την Αφρική, την Τζεμάα ελ Φνα: το πρωί ασφυκτιά από νερουλάδες, φακίρηδες, γητευτές φιδιών και άλλους μικροπωλητές ενώ το βράδυ η πλατεία γεμίζει πάγκους με φαγητό, φρούτα και μουσικές. Είναι κατά τη γνώμη μου η μόνη πλατεία που αλλάζει τόσα πρόσωπα μέσα στο 24ωρο. Δεν πρόκειται να βαρεθείς ποτέ όποια ώρα και να περάσεις.

3. Κάνοντας hiking στους καταρράκτες Ouzoud
Έχει το Μαρόκο καταρράκτες; Ω ναι! Και όμως έχει! Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται περίπου 2,5 ώρες μακριά από το Μαρακές και αξίζει πραγματικά να αφιερώσεις μισή ημέρα ή και μία ολόκληρη για να τους επισκεφθείς. Το καλοκαίρι ανοίγουν και μικρά μπαράκια (φαντάζομαι χωρίς αλκοόλ όμως) και η εμπειρία είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερη!

4. Φωτογραφίζοντας πόρτες
Δεν ξέρω αν έχω βρει άλλο μέρος που να έχει τόσο φωτογενείς πόρτες. Ο συνδυασμός του σκαλισμένου ξύλου με το πολύχρωμο χαρακτηριστικό πλακάκι είναι πραγματικά κάτι που δε μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο και σε αναγκάζει να σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι για να φωτογραφίσεις όποια πόρτα περνάς.

5. Βολτάροντας έξω από το παλάτι El Badi
Μπορεί το παλάτι από μόνο του να έχει ενδιαφέρον αλλά η ζωή έξω από τα τείχη του είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και χρωματιστή. Χάσου στα στενάκια γύρω από το παλάτι, στην εβραϊκή συνοικία και έχε την κάμερα έτοιμη γιατί έχει να πέσει «πολλή φωτογραφία».

6. Δες από κοντά το μιναρέ του τζαμιού Koutoubia
Η είσοδος δεν επιτρέπεται στους μη μουσουλμάνους αλλά και εδώ (όπως και στο παλάτι) το εξωτερικό του είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και όμορφο από το εσωτερικό του. Είναι το σύμβολο της πόλης και ο μεγαλύτερος μιναρές του Μαρακές (77 μέτρα).

7. Κάνοντας sandboarding στην έρημο
Ακόμα και να μην είσαι λάτρης των sport, η εμπειρία του σκι στην έρημο είναι πραγματικά ξεχωριστή και τις περισσότερες φορές αστεία. Ξεχνάς για λίγο οτιδήποτε και το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς θα κατέβεις τον αμμόλοφο χωρίς να πέσεις. Όταν τα καταφέρεις γελάς σαν παιδί και σκέφτεσαι… «ουάου τα κατάφερα, είμαι στη Σαχάρα και κάνω sandbording». Αν δεν είναι αυτό εμπειρία ζωής τότε τι είναι;

8. Ηλιοβασίλεμα και ανατολή στη μέση του πουθενά
Δες έχει ζήσει πραγματικά το Μαρόκο αν δεν δεις τον ήλιο να ανατέλλει ή να δύει πάνω και πίσω από τους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα.

9. Βολτάροντας στους κήπους Majorelle
Λίγα λεπτά από τη medina του Μαρακές βρίσκεται ο κήπος Jardin Majorelle, ένας βοτανικός κήπος σε συνδυασμό με φυτά από διάφορα σημεία του κόσμου όπου ο γνωστός designer Yves Saint-Laurent φρόντισε να αγοράσει και να φροντίσει ώστε να δημιουργηθεί αυτό το απίστευτο θέαμα – όαση στο Μαρακές. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται τα μουσεία Ισλαμικής Τέχνης και Βερβέρβικης ζωής (αυτό το δεύτερο το βρήκα φοβερό) ενώ ελάχιστα μέτρα πιο δίπλα βρίσκεται και το μουσείο του Yves Saint – Laurent.

10. Εξερευνώντας το χωριό Ait-Ben-Haddou
Μικρό οχυρωμένο χωριό-κάστρο με μόλις 4 οικογένειες να μένουν μόνιμα εκεί, το συγκεκριμένο μέρος έγινε γνωστό λόγω της εμφάνισής του σε πλάνα της ταινίας Gladiator, αλλά και της σειράς Game of Thrones. Μια μικρή δεκαπεντάλεπτη διαδρομή μέχρι την κορυφή, θα σου χαρίσει υπέροχη θέα στην ευρύτερη περιοχή και στα τοπία του νοτίου Μαρόκο.

Κάπου εδώ θέλω να ευχαριστήσω και τις 9 κοπέλες που με εμπιστεύτηκαν, που ήταν όλες ανοιχτές στο καινούριο, στο διαφορετικό ακόμα και στο άβολο ή το κουραστικό κάποιες φορές!

Μαρία, Μαρία, Ελισάβετ, Ευγενία, Τζένη, Γκλόρια, Αγγελική, Σοφία, Διαμάντη  ευχαριστώ πολύ -Shukran -!

Keep traveling girls! 

Αν θέλετε, μπορείτε κι εσείς να δηλώσετε συμμετοχή εδώ για το επόμενο ταξίδι στο Μαρόκο!