Το Netflix αποσύρεται τελικά από το Φεστιβάλ των Καννών

netflix-logo Paul Sakuma
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η υπηρεσία streaming θεωρεί πως «αποφάσισαν να γιορτάσουν τη διανομή αντί για την τέχνη του κινηματογράφου».

Η απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών να αποκλείσει ταινίες χωρίς κινηματογραφική έξοδο από τον διαγωνισμό για τον Χρυσό Φοίνικα τελικά είχε ως αποτέλεσμα το Netflix να αποσύρει τις πέντε ταινίες του. Η επιβεβαίωση ήρθε από τον γενικό εμπορικό διευθυντή της υπηρεσίας streaming, Ted Sarandos, σε δηλώσεις του στο Variety.

«Δεν ήταν δική μας απόφαση. [Οι διοργανωτές] ανακοίνωσαν την αλλαγή στους κανόνες προεπιλογής τους, οι οποίοι απαιτούν μια ταινία να έχει διανομή στην Γαλλία για να μπει, το οποίο είναι αντίθετο στο πνεύμα κάθε φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο» τόνισε ο Sarandos. Όπως εξήγησε στη συνέχεια το υψηλόβαθμο στέλεχος του Netflix, θεωρεί πως παρά την επιτυχία των ταινιών «Okja» και «The Meyerowitz Stories» στο περσινό φεστιβάλ, οι διοργανωτές «αποφάσισαν να γιορτάσουν τη διανομή αντί για την τέχνη του κινηματογράφου».

Ο Sarandos στη συνέχεια εκτίμησε πως οι διοργανωτές του φεστιβάλ θα αλλάξουν άποψη για τον επίμαχο κανόνα στο μέλλον, όταν συνειδητοποιήσουν πόσο «κατασταλτικός» είναι τόσο για τους κινηματογραφιστές όσο και για τους λάτρεις του σινεμά. Καταλήγοντας, ο Sarandos υπογράμμισε: «Επιλέγουμε να είμαστε με το μέλλον του κινηματογράφου. Εάν οι Κάννες επιλέξουν να μείνουν προσκολλημένοι στην ιστορία του κινηματογράφου, είναι εντάξει».