Οι Simpsons απαντούν στις κατηγορίες για προώθηση ρατσιστικών στερεοτύπων

the-simpsons-apu-bart
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Apu ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση πάνω στην εκπροσώπηση περιθωριοποιημένων ομάδων.

Το περασμένο έτος ο Αμερικανός κωμικός Hari Kondabolu γύρισε το ντοκιμαντέρ «The Problem With Apu», όπου εστίασε στην προβληματική φιγούρα του Apu Nahasapeemapetilon, του Ινδού καταστηματάρχη στην σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται πολλά μεγάλα ονόματα από το χώρο του θεάματος όπως οι Aziz Ansari, Whoopi Goldberg και Kal Penn.

Σύμφωνα με τον Kondabolu, ο χαρακτήρας του Apu προωθεί ρατσιστικά στερεότυπα και αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα του γενικότερου προβλήματος εκπροσώπησης ανθρώπων από διαφορετικές φυλές. Ο κωμικός είχε περιγράψει χαρακτηριστικά την ερμηνεία του Hank Azaria στον ρόλο του Apu ως «ενός λευκού τύπου που μιμείται έναν λευκό τύπο που γελοιοποιεί τον πατέρα μου».

Με το ντοκιμαντέρ του Kondabolu να έχει αποκτήσει δημοσιότητα, οι σεναριογράφοι των «Simpsons» θέλησαν να απαντήσουν στις επικρίσεις. Στο επεισόδιο «No Good Read Goes Unpunished» η Marge Simpson και η κόρη της Lisa συζητούν ευθέως για τον Apu, με την δεύτερη να λέει «κάτι που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες και χειροκροτήθηκε και ήταν άκακο, τώρα θεωρείται πολιτικά μη ορθό, τι να κάνεις;».

Η «απάντηση» θεωρήθηκε ανεπαρκής, τόσο από τους θαυμαστές της σειράς, όσο και από τον Kondabolu, ο οποίος σχολίασε πως οι σεναριογράφοι μάλλον δεν κατάλαβαν το ζητούμενο της ταινίας του και της δημόσιας συζήτησης που ακολούθησε. «Στο “The Problem with Apu” χρησιμοποίησα τον Apu και τους Simpson ως σημείο εισόδου σε μια ευρύτερη συζήτηση για την εκπροσώπηση περιθωριοποιημένων ομάδων και γιατί είναι σημαντικό. Η απάντηση των Simpsons δεν χτυπά εμένα, αλλά αυτό που πολλοί από εμάς θεωρούμε πρόοδο» δήλωσε ο Kondabolu μέσω Twitter.

Άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν μάλιστα την επιλογή των σεναριογράφων να δώσουν την απάντηση τους μέσω της Lisa Simpson, η οποία συχνά μάχεται υπέρ των αδυνάτων και εκφράζει φιλελεύθερες αντιλήψεις.