Συνελήφθησαν οι Rotting Christ λόγω...σατανιστικού ονόματος

rotting-christ
ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Δύο μέλη του ελληνικού black metal συγκροτήματος φυλακίστηκαν ως «σατανιστές» και ύποπτοι για τρομοκρατία.

Η πρόσφατη περιοδεία των Rotting Christ θα μείνει αξέχαστη στο συγκρότημα, όχι τόσο για τις συναυλίες τους, όσο για τη σύλληψη δύο μελών τους στην Γεωργία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού black metal συγκροτήματος, Γεωργιανοί αστυνομικοί συνέλαβαν τον τραγουδιστή τους, Σάκη Τόλη, και τον αδερφό του και ντράμερ, Θέμη Τόλη, καθώς ετοιμάζονταν να φύγουν από το αεροδρόμιο στην Τιφλίδα, την περασμένη Πέμπτη.

Όταν οι δύο ρώτησαν γιατί έγινε η σύλληψη, οι αστυνομικοί φέρονται να απάντησαν πως οι σχετικές πληροφορίες είναι «εμπιστευτικές» ενώ άφησαν να εννοηθούν πως το όνομα του συγκροτήματος είχε σχέση. Ο Σάκης Τόλης αργότερα δήλωσε πως οι δικηγόροι τους τον ενημέρωσαν ότι το συγκρότημα βρισκόταν σε μια «λίστα ανεπιθύμητων» των αρχών ασφαλείας της χώρας, με το σκεπτικό ότι είναι «σατανιστές» και άρα ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών.

Όπως εξήγησε ο Τόλης, δεν είχαν καμία προειδοποίηση, ούτε τους δόθηκε τελικά κάποια επίσημη εξήγηση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός τους κρατήθηκαν σε ένα μικρό και σχετικά βρώμικο κελί, ενώ τους «απαγορεύτηκε η επαφή με τον έξω κόσμο, τους δικηγόρους τους ή την ελληνική πρεσβεία για 12 ώρες».

Το «ευτύχημα» στην υπόθεση είναι πως μονάχα το επώνυμο «Τόλης» βρίσκεται στη σχετική λίστα, οπότε τα άλλα μέλη του συγκροτήματος μπόρεσαν να κινήσουν τις διαδικασίες για τη γρήγορη αποφυλάκισή τους. Τα δύο αδέρφια τελικά κατάφεραν να προλάβουν την προγραμματισμένη συναυλία τους στη χώρα. Στη σχετική ανάρτησή τους οι Rotting Christ ευχαρίστησαν θερμά τον promoter καθώς και τους νομικούς εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές οι οποίοι βοήθησαν στην αποφυλάκιση των δύο μελών.

Το υπουργείο εσωτερικών της Γεωργίας από την πλευρά του πάντως διέψευσε την είδηση, μέσω μιας ανακοίνωσης στο NME. «Δεν τους συνέλαβαν γεωργιανές αστυνομικές αρχές, απλά έλεγξαν τα διαβατήρια των μελών του συγκροτήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως επετράπη σε όλους να περάσουν τα σύνορα στην Αρμενία.