Αλυσίδα κινηματογράφων με την υπογραφή Netflix;

netflix John G. Mabanglo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Με μια τέτοια αγορά, η πλατφόρμα streaming ευελπιστεί σε μια καλύτερη αντιμετώπιση από τους κριτές στα Όσκαρ.

Η πρόσφατη απόφαση των διοργανωτών του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών να αποκλείσουν ταινίες άνευ κινηματογραφικής εξόδου από το διαγωνιστικό τμήμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Netflix, το οποίο τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διοργάνωση.

Παρά το γεγονός όμως ότι ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Ted Sarandos εκτίμησε πως οι διοργανωτές του φεστιβάλ θα αλλάξουν άποψη στο μέλλον πάνω στο θέμα, άρθρο των Los Angeles Times αποκαλύπτει πως ο κολοσσός του streaming επιχείρησε πρόσφατα να αγοράσει την αλυσίδα κινηματογράφων Landmark Theaters από τον Mark Cuban. Το Netflix τελικά όμως δεν προχώρησε με την αγορά, καθώς θεώρησε το τίμημα «υπερβολικό».

Πηγές της εφημερίδας τόνισαν πως τόσο το Netflix, όσο και ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας κινηματογράφων αρνούνται να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Το σκεπτικό της αγοράς είναι πως με μια περιορισμένη έξοδο σε αίθουσες, το Netflix θα καταφέρει να «κατευνάσει» και να προσεγγίσει τους επικριτές τους – τόσο το φεστιβάλ των Καννών, όσο και πολλούς κινηματογραφιστές.

Με μια τέτοια κίνηση, το Netflix στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση από τους κριτές στα βραβεία Όσκαρ, πολλοί από τους οποίους φαίνεται ότι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε ταινίες χωρίς κινηματογραφική έξοδο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Steven Spielberg, ο οποίος πρόσφατα παρομοίωσε τις παραγωγές του Netflix με τηλεταινίες.

Βεβαίως, η εξαγορά μιας αλυσίδας αιθουσών ουσιαστικά αποτελεί πισωγύρισμα για το Netflix, αφού το μοντέλο του στηρίζεται στηδιανομή μέσω διαδικτύου και την «απεξάρτηση» από τις παραδοσιακές δομές της βιομηχανίας κινηματογράφου. Παράλληλα, το Netflix έχει αποφασίσει να ρίξει μεγάλο βάρος σε νέες παραγωγές το 2018, οπότε οι πιθανότητες για μια τέτοια αγορά είναι ουσιαστικά λιγοστές.