Τα υπέρ και τα κατά της ωμοφαγίας

salata-omofagia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΙΟΥ 2018

Η ωμοφαγία είναι ένα μοντέλο διατροφής με το οποίο φλερτάρει ολοένα και περισσότερος κόσμος. Ποια είναι, όμως, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του.

Στην ωμοφαγία, όπως φανερώνεται και από τη λέξη, το φαγητό καταναλώνεται ωμό ή ζεσταμένο σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 40-45 βαθμούς Κελσίου και θεωρείται ότι μας προσφέρει περισσότερη ενέργεια, πιο όμορφο δέρμα, απώλεια βάρους και προστασία από ασθένειες. Ο λόγος είναι ότι το ωμό, φυσικό φαγητό περιέχει λιγότερα τρανς και κορεσμένα λιπαρά από την καθιερωμένη δυτική διατροφή, ενώ ταυτόχρονα το νάτριο και η ζάχαρη παραμερίζονται και αυξάνεται το κάλιο, το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας. Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of Nutrition, η κατανάλωση ωμής τροφής μειώνει τη χοληστερίνη και τη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων, ενώ διάφοροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μοντέλο αυτό μειώνει την οξύτητα στον οργανισμό μας, η οποία προκαλεί ασθένειες.

Από την άλλη, τα περισσότερα ένζυμα από τις ωμές τροφές τελικά καταστρέφονται από τα οξέα του στομάχου, οπότε ούτως ή άλλως δεν απορροφούνται στο βαθμό που νομίζουμε. Πέραν αυτού, υπάρχει η ανησυχία ότι από μια τέτοια διατροφή λείπουν θρεπτικά στοιχεία, όπως η πρωτεΐνη, η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη D και όπως συμβαίνει και με τη χορτοφαγική διατροφή, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις διατροφικές ελλείψεις.

Προτού, λοιπόν, ασπαστείτε την ωμοφαγία, μιλήστε με το γιατρό σας που γνωρίζει το ιστορικό και τις αδυναμίες σας, και ενημερωθείτε για το κατά πόσο θα σας ωφελήσει, όπως και για το τι πρέπει να έχετε υπόψη σας.