Who is Who: Aerosmith

who-is-who-aerosmith

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Τα κακά αγόρια από τη Βοστώνη» , όπως αρέσκονται να συστήνονται οι Αμερικανοί rockers, είναι από τους πιο άξιους εκπροσώπους του τρίπτυχου sex, drugs and rock‘n’roll. Με άπειρα hits, αμέτρητες κατακτήσεις και ακόμα περισσότερες καταχρήσεις, επιστρέφουν φέτος αλώβητοι από τον χρόνο, με ολοκαίνουργο album.

- Οι Aerosmith δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στη Βοστόνη, από τον Steven Tyler, που μέχρι τότε εκτελούσε χρέη drummer σε διάφορες μπάντες, τον κιθαρίστα Joe Perry, τον drummer Joey Kramer και τον μπασίστα Tom Hamilton. Τα μέλη του συγκροτήματος μετακόμισαν μαζί σε ένα διαμέρισμα, όπου πειραματίζονταν με τον ήχο τους, καθώς και με τα ναρκωτικά. Αγαπημένη τους ασχολία ήταν να βλέπουν τις επαναλήψεις του «Τρίο Stooges».

- Το όνομα της μπάντας το εμπνεύστηκαν από μια φράση που έγραφε στα σχολικά του τετράδια ο Kramer. Με την προσθήκη του Brad Whitford στην κιθάρα, οι Aerosmith ξεκίνησαν τις εμφανίσεις τους στη γενέτειρα τους.

- To 1972 υπέγραψαν στην Columbia και το πρώτο τους album με τίτλο το όνομα τους κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά. Ο ήχος τους ήταν βασισμένος στο rock’n’roll, αλλά με blues πινελιές, θέτοντας τα θεμέλια για τον blues rock χαρακτηριστικό ήχο του. Από αυτό το album ξεχώρισε το κλασικό πια «Dream On».

- Το τρίτο τους album «Toys in the Attic» του 1975 ήταν αυτό που τους έφερε στην κορυφή, κάνοντας τους superstars. Από το «Sweet Emotion» μέχρι το «Walk This Way», το album αυτό τους έχρισε ως νέους αγαπημένους rock stars. Τότε άρχισαν να τους συγκρίνουν με τους Rolling Stones, λόγω της ομοιότητας του Steven Tyler με τον Mick Jagger επί σκηνής.

- Την ίδια επιτυχία είχε και το «Rocks» που ακολούθησε. Ο δυναμικός και ωμός rock ήχος, το attitude του κακού παιδιού και οι δυνατές μπαλάντες, έκαναν τους Aerosmith σημείο αναφοράς για μπάντες, όπως οι Motley Crue και οι Guns‘N’Roses.

- Ο Steven Tyler και η παρέα του ήταν το ακριβές παράδειγμα της ζωής των rock stars. Μάλιστα, ο Tyler μαζί με τον Perry ονομάζονταν «Toxic Twins», λόγω της κατάχρησης ναρκωτικών πάνω και κάτω από τη σκηνή.

- Λίγο πριν το τέλος των 70s ο Joe Perry αποχώρησε από την μπάντα για να φτιάξει τους The Joe Perry Project. Ο εθισμός του Tyler γινόταν όλο και πιο μεγάλος, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του επί σκηνής. Ένα ατύχημα με τη μηχανή του, τον άφησε στο κρεβάτι για δύο μήνες, ανήμπορο να κάνει οτιδήποτε. Λίγο αργότερα, ο Whitford ανακοίνωσε και τη δική του αποχώρηση από την μπάντα. Παρ’ ότι ηχογράφησαν ένα νέο album, το «Rock In A Hard Place», αδυνατούσαν να το προωθήσουν σωστά λόγω του εθισμού του Tyler που δεν μπορούσε πια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

- Οι δύο αποχωρήσαντες δεν άντεξαν όμως, πολύ μακριά από τους παλιούς τους φίλους, αφού σε μια συναυλία των Aerosmith το 1984, αποφάσισαν χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι αυτή ήταν η μπάντα που ανήκουν. O Tyler ακόμα θυμάται ότι η πρώτη φορά που βρέθηκαν ξανά όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο ήταν πολύ έντονη και ήταν σαν να μην είχαν περάσει καθόλου χρόνο χωριστά.

- Ένα reunion tour ακολούθησε και ένα καινούργιο album, το «Done With Mirrors» . Παράλληλα, μέσα από συνεχείς αποτοξινώσεις σε κλινικές κατάφεραν να νικήσουν τους διάφορους εθισμούς τους. Σκοπός ήταν η δεκαετία του ’90 να τους ανήκει και να τους χρίσει βασιλιάδες του rock. Αυτό επιτεύχθηκε με το «Permanent Vacation» του 1987, που έγινε τεράστια επιτυχία, με κομμάτια όπως το «Dude Looks Like A Lady» και «Rag Doll». Την ίδια επιτυχία είχε και το «Pump», που από εκεί έχουν μείνει κλασικά τα «Love in an Elevator» και «Janie’s Got A Gun». Το «Pump» βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τα albums με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας.

- Τα 90s σίγουρα τους ανήκουν, αφού τα videoclips τους παίζονταν συνέχεια στο MTV και έκαναν εμφανίσεις σε πασίγνωστα shows, όπως το Saturday Night Live και Simpsons. Το ’93 κυκλοφόρησαν το «Get A Grip» με έμφαση στις μπαλάντες, όπως το «Crazy» και το «Cryin», με πρωταγωνίστριες στα videoclips την κόρη του Tyler, Liv και την Alicia Silvestone. Στο τέλος της δεκαετίας, έγραψαν ένα από τα πιο κλασικά και όμορφα τραγούδια τους, το «I don’t Want to Miss A Thing» για την ταινία «Armageddon», το οποίο μάλιστα, ήταν υποψήφιο και για Όσκαρ.

- Η αρχή των 00s τους βρήκε εξίσου δυναμικούς, με το «Just Push Play», με το hit single «Jaded». Ανάμεσα όμως, σε άπειρες συναυλίες σε όλον τον κόσμο, πολλά albums και συμμετοχές σε ταινίες, όπως το «Be Cool», πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι εγχείρηση στις φωνητικές χορδές του Tyler και ο καρκίνος του Hamilton τους σημάδεψαν.

- Παράλληλα, ασχολήθηκαν με τα solo projects τους, ενώ το 2009 άρχισε μια έντονη φημολογία ότι η μπάντα θα διαλυθεί, μιας και ο Perry είχε απομονωθεί και δεν είχε καμία επαφή με τους συναδέλφους του. Μάλιστα, ο Perry δήλωσε ότι πλέον βρίσκονταν στη φάση αναζήτησης νέου τραγουδιστή. Ο Tyler διέψευσε τις φήμες, με ζωντανές εμφανίσεις, αλλά η αλήθεια ήταν ότι βρισκόταν σε κλινική αποτοξίνωσης για να πολεμήσει την εξάρτηση του από τα παυσίπονα μετά από μια εγχείρηση στο γόνατο. Μετά από λίγο καιρό όμως, ήταν και πάλι έτοιμος για δράση, συμμετέχοντας μάλιστα, ως κριτής στο American Idol.

Φέτος μετά από μεγάλη αναμονή επανήλθαν με καινούργιο album, το «Music from Another Dimension», από το οποίο ήδη έχει αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα το «What Could Have Been Love». Διαβάστε την κριτική του click@Life για το album εδώ .

Ροζίνα Αράπη