Νέα πυρά από Martin Scorsese κατά ιστοσελίδων κριτικών και streaming

martin-scorsese
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2018

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης θεωρεί πως αποτρέπουν τους θεατές από το να εκτιμήσουν την πραγματική αξία του κινηματογράφου.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Martin Scorsese κατήγγειλε ιστοσελίδες κριτικών όπως το Rotten Tomatoes και το CinemaScore, τονίζοντας «δεν έχουν να κάνουν τίποτα απολύτως με την πραγματική κριτική ταινιών» και πως «βαθμολογούν μια ταινία όπως θα βαθμολογούσε κανείς ένα άλογο στον ιππόδρομο». Σε πρόσφατες δηλώσεις του, κατά την βράβευσή του στο φεστιβάλ Turner Classic Movies, ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέλαβε τις κατηγορίες του.

Σύμφωνα με τον Scorsese, το πλήθος των βαθμολογιών αποτρέπει τους θεατές από το να δουν μια ταινία πριν προλάβουν να «συλλογιστούν και να αποφασίσουν μόνοι τους». Όπως εξήγησε, οι ιστοσελίδες με βαθμολογίες έχουν ως αποτέλεσμα το κοινό να προσεγγίζει τις ταινίες ως «υλικό» αντίστοιχο μιας τηλεοπτικής εκπομπής, ενός τρέιλερ, μιας διαφήμισης ή «ενός how-to βίντεο για μια καφετιέρα».

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης επέκτεινε τις κατηγορίες του και έστρεψε τα βέλη του κατά υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix και το Amazon, αφού πλέον οι θεατές «μπορούν να σταματήσουν μια ταινία και να πάνε αμέσως στο επόμενο υλικό». Καταλήγοντας, ο Scorsese υποστήριξε πως εάν δεν δοθεί μια «αίσθηση αξίας» σε ταινία, «τότε μπορεί να την γευτεί κανείς σε δόσεις και κομμάτια και απλά να ξεχαστεί».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως o Scorsese πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας με θέμα την ζωή του διαβόητου εκτελεστή της αμερικάνικης μαφίας, Frank «The Irishman» Sheeran για λογαριασμό του Netflix. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Robert De Niro, ο Al Pacino και ο Joe Pesci, ενώ θα εμφανιστούν επίσης ο Harvey Keitel, η Anna Paquin και ο τηλεοπτικός Ray Romano.