Τα πιο εντυπωσιακά σιντριβάνια στον κόσμο

ta-pio-entuposiaka-sintribania-ston-kosmo

Σιντριβάνι Bellagio, Λας Βέγκας (http://en.wikipedia.org)

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ενώ κάποτε τα σιντριβάνια έπαιζαν διάφορους ρόλους στα υδρευτικά συστήματα, σήμερα συνήθως χρησιμεύουν απλώς σαν αξιοθέατα. Αυτό φυσικά τα κάνει ακόμη περισσότερο δημοφιλή, ειδικά όταν πρόκειται για κομψοτεχνήματα.

Εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού, με εκθαμβωτικά φώτα και πρωτοποριακό σχεδιασμό, μερικά σιντριβάνια που κάποτε είχαν καθαρά λειτουργικό χαρακτήρα, αποτελούν πλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και μια συναρπαστική έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σιντριβάνια του κόσμου...

Fontana di Trevi, Ρώμη

Ο θρύλος λέει ότι αν πετάξεις ένα κέρμα πάνω από τον ώμο σου στο Fontana di Trevi, είναι εγγυημένο ότι κάποια μέρα θα επιστρέψεις στη Ρώμη. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη παράδοση έχει και μια εντελώς πραγματική πλευρά για πολλούς από τους ταξιδιώτες, καθώς κατά μέσο όρο 3.000 νομίσματα προσγειώνονται στο σιντριβάνι καθημερινά (δε γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται με αυτό το ποσό και πού πηγαίνει…). Αυτό το τεράστιο μπαρόκ σιντριβάνι σηματοδοτεί το τέλος των αρχαίων υδραγωγείων και είναι χτισμένο από ένα είδος ασβεστόλιθου, που έχει την τιμητική του στα ρωμαϊκά μνημεία.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Prometheus Fountain, κέντρο Rockefeller, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο Προμηθέας ήταν στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Τιτάνας που έδωσε το μυστικό της φωτιάς στους ανθρώπους. Η τύχη του στη συνέχεια δεν ήταν η καλύτερη, ωστόσο το συγκεκριμένο σιντριβάνι από επιχρυσωμένο ορείχαλκο είναι φόρος τιμής στην προσφορά του και βρίσκεται στην πλατεία του κέντρου Rockefeller στη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής ομορφιάς σιντριβάνι, έργο του γλύπτη Paul Manship, εγκαινιάστηκε το 1933 και είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Buckingham Memorial, Σικάγο, ΗΠΑ

Το σιντριβάνι του Buckingham Memorial είναι το επίκεντρο στο Grant Park του Σικάγο, από τότε που εγκαινιάστηκε στα 1927, ενώ αποτέλεσε επίσης και το σημείο εκκίνησης για έναν μεγάλο αμερικάνικο αυτοκινητόδρομο. Το σιντριβάνι έχει 134 πίδακες, που εκτινάσσουν νερό μέχρι και 45 μέτρα πάνω από τη γη. Η 20λεπτη ροή του νερού λειτουργεί ανά ώρα από τον Απρίλη μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, ενώ υπάρχει και μουσική και φωτισμός που συμπληρώνουν το show.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Παλάτι των Βερσαλλιών, Γαλλία

Ο βασιλιάς Ήλιος, ο Λουδοβίκος ο 14ος, ποτέ δεν αρεσκόταν στα ημίμετρα και αυτή του η νοοτροπία βρήκε εφαρμογή και σε ό,τι αφορά τα σιντριβάνια του παλατιού των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι. Δύο από τα βασικότερα highlights είναι το 44 πιδάκων Σιντριβάνι του Ποσειδώνα, με τον βασιλιά των Ωκεανών περικυκλωμένο από θαλάσσιους δράκους, καθώς και το Σιντριβάνι του Απόλλωνα, που απεικονίζει τον αρχαιοέλληνα θεό να αναδύεται από το νερό πάνω στο άρμα του που το κινούν τέσσερα άλογα. Από τα μέσα Ιουνίου, στο παλάτι ξεκινά το Fountains Night Show (συγκεκριμένα τα Σάββατα μεταξύ 9 και 11 το βράδυ) και κήποι, πισίνες και σιντριβάνια «χορεύουν» στους ρυθμούς του φωτός και της μουσικής.

Ηφαίστειο Mirage, Λας Βέγκας, ΗΠΑ

Το συγκεκριμένο σιντριβάνι-σύμβολο βρίσκεται στο δρόμο Las Vegas Strip, στο διάσημο ξενοδοχείο Mirage από το 1989, ωστόσο το 2008 του έγινε ένα γερό «λίφτινγκ» που κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ 25 εκατομμύρια δολάρια. Κάθε μία ώρα, από τη δύση του ηλίου, μέχρι τις 11 το βράδυ, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν υδάτινες «βολίδες» να εκτοξεύονται σε ύψος 3,5 μέτρα στον αέρα, νερό και «λάβα» να απελευθερώνονται από το ηφαίστειο, συντονισμένα με soundtrack που έχουν συνθέσει ο ντράμερ των Grateful Dead Mickey Hart και ο Ινδός συνθέτης Zakir Hussain. Νερό, φωτιά, μουσική και φωτισμός: ό,τι πρέπει για το Λας Βέγκας –και το θέαμα είναι απολύτως δωρεάν για το κοινό!

Gaia, Σιένα, Ιταλία

Το συγκεκριμένο σιντριβάνι χτίστηκε στα 1343 για τον εορτασμό της «άφιξης» του νερού στην Piazza del Campo της Σιένα ένα χρόνο πριν. Αυτό που βλέπετε βέβαια σήμερα δεν είναι το αυθεντικό σιντριβάνι εκείνης της μακρινής εποχής: είχε ήδη επαναθεμελιωθεί το 1419 και το 19ο αιώνα είχε ανακατασκευαστεί, αν και σε πιστή αντιγραφή της εκδοχής του 1419. Υπεύθυνος του σχεδιασμού ήταν ο Jacopo della Quercia και σήμερα φιλοξενείται στο χώρο του νοσοκομείου της Santa Maria della Scala απέναντι από τον ομώνυμο καθεδρικό ναό.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Samson and the Lion, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Το παλάτι του Μεγάλου Πέτρου έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως «οι ρώσικες Βερσαλλίες», καθώς στη δημιουργία του η γαλλική έμπνευση έπαιξε μεγάλο ρόλο, από τα βασικά κτήρια μέχρι τα περίτεχνα σιντριβάνια. Γύρω στα 24 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη, το συγκεκριμένο ανάκτορο ήταν η κατοικία των Ρώσων τσάρων από τότε που το πρωτοχτίστηκε το 1725 από το Μεγάλο Πέτρο. Οι Χαμηλοί Κήποι περιλαμβάνουν διάφορα στολίδια περιλουσμένα στο νερό. Υπάρχει ο Μεγάλος Καταρράκτης, μια πλακόστρωτη σκάλα που διατρέχεται από νερό, εκατέρωθεν της οποίας υπάρχουν χρυσά αγάλματα. Το νερό καταλήγει σε μία πισίνα όπου δεσπόζει το άγαλμα «Ο Σαμψών και το Λιοντάρι», που θυμίζει τη μεγάλη νίκη της Ρωσίας επί της Σουηδίας στο Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο. Παραδόξως, σε κανένα από τα σιντριβάνια δε γίνεται χρήση αντλιών. Οι καταρράκτες και τα στόμια, όλη η λειτουργία, βασίζεται στη διαφορετική πίεση του νερού σε κάθε σημείο.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σιντριβάνι Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Wet Design, η εταιρεία από την Καλιφόρνια που είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σιντριβάνι του Ντουμπάι, το περιγράφει σαν μια «φωτεινή παράσταση φωτός, ήχου και υγρογλυπτικής». Έχει μήκος 275 μέτρα και εκτοξεύει νερό στα 150 μέτρα. Το σιντριβάνι στήθηκε με… πηγή τα νερά της τεχνητής λίμνης του Burj Khalifa το 2009 και σήμερα είναι καθημερινά σε λειτουργία υπό ήχους που εκτείνονται από το “I Will Always Love You” της Whitney Houston, μέχρι και ένα τραγούδι στα σουαχίλι (Baba Yetu) γραμμένο για video game.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Bellagio, Λας Βέγκας, ΗΠΑ

Το μουσικό υδάτινο show στο Bellagio ξεκινάει κάθε μισή ώρα την ημέρα και κάθε 15 λεπτά μετά τις 7 το βράδυ. Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Λας Βέγκας και μάλιστα δωρεάν. Σχεδιάστρια κι εδώ, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη τόσο για το σιντριβάνι του Mirage Volcano, όσο και εκείνου του Ντουμπάι. Το σιντριβάνι του Bellagio είναι όμορφο, ρομαντικό και φαντασμαγορικό κι έχει γίνει το φωτεινό επίκεντρο της τεχνητής λίμνης όπου δημιουργήθηκε, από το 1998.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Jet d’eau, Γενεύη, Ελβετία

Το σιντριβάνι Jet d’eau έχει ύψος 140 μέτρα, πράγμα που το κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό και δημοφιλές σαν πόλο έλξης για τους τουρίστες στη μεγάλη λίμνη της Γενεύης. Ωστόσο, οι απαρχές του ήταν πιο πρακτικές. Τον 19ο αιώνα, οι μηχανικοί άνοιγαν μια βαλβίδα ασφαλείας για να μειώνουν την πίεση του νερού που δημιουργούνταν από τις υδραυλικές τουρμπίνες. Σήμερα πια, το σιντριβάνι λειτουργεί καθαρά για αισθητικούς λόγους και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Γενεύης.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σιντριβάνια των Λεόντων, Alhambra, Ισπανία

Δώδεκα μαρμάρινα λιοντάρια στηρίζουν τις βάσεις του ιστορικού αυτού σιντριβανιού, στο συγκρότημα του μαυριτανικού παλατιού της Alhambra, στη Γρανάδα της Ισπανίας. Το σιντριβάνι βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μονοπατιών στην Αυλή των Λιονταριών και περιβάλλεται από περίτεχνα διακοσμημένες αψίδες και λευκές μαρμάρινες κολόνες. Το συγκεκριμένο σιντριβάνι είναι ο θρίαμβος του εκλεπτυσμένου και έξυπνου (για την εποχή του) συστήματος υδάτων, σ’ αυτή την πόλη με τα 6 παλάτια, που χτίστηκε μεταξύ 1362 και 1391.