Το YouTube διαγράφει βίαια μουσικά βιντεοκλίπ

youtube
ΤΡΙΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2018

Η drill μουσική έχει μπει στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών λόγω της αύξησης της βίαιης εγκληματικότητας.

Η πλατφόρμα βίντεο YouTube ανακοίνωσε πως έχει διαγράψει πάνω από τα μισά μουσικά βιντεοκλίπ τα οποία θεωρούνται ότι προάγουν τη βία, μετά από καταγγελία της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου. H επίτροπος της αστυνομίας, Cressida Dick, ζήτησε από το YouTube να κατεβάσει μουσικά βίντεο που αποθεώνουν τη βία, κάνοντας αναφορά στην drill μουσική ως ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο είδος.

Η drill αποτελεί μια παραλλαγή της trap, η οποία δημιουργήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ και στη συνέχεια γνώρισε άνθιση στο Λονδίνο και τη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία δέκα χρόνια. Πάνω από 30 βιντεοκλίπ drill μουσικών και συγκροτημάτων έχουν διαγραφεί από το YouTube, ορισμένα από τα οποία έχουν κατηγορηθεί για την αύξηση παραβατικότητας στο Λονδίνο.

AP / Richard Vogel

Το YouTube ανακοίνωσε πως έχει ήδη «κατεβάσει» πάνω από τα μισά βίντεο τα οποία θεωρούνται βίαια.

Εκπρόσωπος των βρετανικών αρχών εξήγησε στο BBC πως συμμορίες ανταγωνίζονται μέσω των βίντεο και απευθύνουν απειλές η μια στην άλλη. Πρόσφατα, ο 17χρονος ράπερ Junior Simpson καταδικάστηκε σε ισόβια για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του 15χρονου Jermain Goupall στο Τότεναμ του Λονδίνου. Ο Junior Simpson είχε γράψει ένα τραγούδι όπου αναφερόταν στην εγκληματικότητα με μαχαίρια. Το δικαστήριο αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Simpson ότι έγραψε τους στίχους για να προκαλέσει εντύπωση.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι διαγραφές του YouTube έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς μουσικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η πλατφόρμα βίντεο έχει βάλει στο στόχαστρό της την drill μουσική. Πάνω από 5.000 έχουν ήδη υπογράψει μια διαδικτυακή καμπάνια του σχήματος 1011, το οποίο καλεί το YouTube και την αστυνομία να σταματήσουν τις απαγορεύσεις. Πολλοί υποστηρικτές τις κίνησης τόνισαν στα μηνύματά τους πως οι κινήσεις της αστυνομίας φέρνουν στον νου τον πανικό που είχε δημιουργηθεί για τη rock μουσική στο παρελθόν.