Αυτά τα ξέρατε για την Ιορδανία;

petra-iordania

H διάσημη Πέτρα της Ιορδανίας, η πόλη λαξευμένη μέσα στον βράχο 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Φτάνουμε σε μια σημαντική γωνιά της Μέσης Ανατολής, με πλούσια βιβλική κληρονομιά, εκτάσεις ερήμου και την Πέτρα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη του πλανήτη, για να ανακαλύψουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε.

Σύνορα με μολύβι και χαρτί
Κάποια από τα σύνορα της χώρας, όπως αυτά με τη Συρία, μοιάζουν σαν να έχουν σχεδιαστεί πάνω στο χάρτη με μολύβι και χάρακα, αφού κάπως έτσι έχει συμβεί. Τα διεθνή σύνορα της Ιορδανίας είναι τεχνητά, δηλαδή δεν ακολουθούν φυσικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, όπως οροσειρές ή ποτάμια και διευθετήθηκαν με διάφορες διεθνείς συνθήκες, με την εξαίρεση των συνόρων με το Ισραήλ.

Έχει πολλούς γείτονες
Ως κεντρικό τμήμα του παζλ της Μέσης Ανατολής, η Ιορδανία έχει πολλούς γείτονες με τους οποίους μοιράζεται τα σύνορά της. Εκτός από τη Συρία, συνορεύει με το Ιράκ στα ανατολικά, τη Σαουδική Αραβία στα νότια, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στα δυτικά. Αν, μάλιστα, κάποιος βρεθεί στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, μπορεί να δει τη χερσόνησο του Σινά στον κόλπο της Άκαμπα, αν και το να ταξιδέψει κάποιος από το ένα σημείο στο άλλο, είναι αρκετά δύσκολο.

Η ειδυλλιακή, παραθαλάσσια Άκαμπα

Η ακτογραμμή της είναι μηδαμινή…
Η Ιορδανία είναι η χώρα με το δεύτερο μικρότερο κομμάτι της πίτας των ακτογραμμών του κόσμου. Η Ερυθραία φτάνει τα 2233 χιλιόμετρα ακτογραμμής, η Σαουδική Αραβία φτάνει τα 1799 χιλιόμετρα, η Αίγυπτος τα 1500, το Σουδάν τα 852, η Υεμένη τα 729 και το Τζιμπουτί τα 69. Η Ιορδανία έχει μόλις 41 χιλιόμετρα ακτογραμμής και περίπου τα μισά χρειάστηκαν διαπραγμάτευση.

… αλλά είναι ιδανικός προορισμός για μπάνια
Η Άκαμπα, παραθαλάσσια πόλη της Ιορδανίας, είναι ένας προορισμός της Ερυθράς Θάλασσας που σίγουρα δεν είχε περάσει ως επιλογή από το μυαλό σας. Κι όμως! Σήμερα η πόλη είναι είναι γνωστή για τον τουρισμό, τις αμμώδεις παραλίες της και τα πολυτελή της ξενοδοχεία και προσελκύει πολλούς καταδύτες και όσους ασχολούνται με το windsurf. Η περιοχή φτάνει υψηλές θερμοκρασίες και τον Οκτώβριο, ενώ σε ξενοδοχεία όπως το Movenpick Resort and Spa Tala Bay μπορείτε να συνδυάσετε μασάζ, παραλίες και διακοπές. Στα πολλά καφενεία της μπορείτε να δοκιμάσετε μανσάφ ή μπακλαβά, ενώ πολύ δημοφιλές είναι και το τουρκικό λουτρό (χαμάμ).

Το Αμμάν, όπου υπήρχαν οικισμοί από τον 13ο αιώνα π.Χ

Η πρωτεύουσά της είναι πολύ παλιά
Μπορεί να είναι και μια από τις παλιότερες πόλεις του πλανήτη, με αρχαιολογικά ευρήματα να δείχνουν ότι υπήρχαν οικισμοί στο τωρινό Αμμάν, από τον 13ο αιώνα π.Χ., συν του ότι αναφέρεται ακόμη και στη Βίβλο. Η πόλη έγινε πρωτεύουσα των Αμμωνιτών, σημιτικού λαού που αναφέρεται συχνά στη Βίβλο και οι Αμμωνίτες αποκαλούσαν την πόλη Ραββάθ Αμμών.

Μπορείτε να την περπατήσετε από το Βορρά στον Νότο
Όποιος έχει τη θέληση και την αντοχή, μπορεί να περπατήσει ολόκληρη τη χώρα, από τον Βορρά ως το Νότο μέσω του μονοπατιού της Ιορδανίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 και εκτείνεται σε 675 χιλιόμετρα, ανάμεσα στο Um Qais του Βορρά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και την Άκαμπα. Εκτιμάται ότι χρειάζονται 40 ημέρες για να το περπατήσει κάποιος από το ένα άκρο ως το άλλο και χωρίζεται σε 8 τμήματα, που χαρίζουν μίνι περιπέτειες στους πεζοπόρους. Στα νότια τμήματα εντάσσεται και η Πέτρα, όπως και η έρημος Wadi Rum.

Είναι πιο ασφαλής απ’ όσο νομίζετε
Παρ’ όλο που η Μέση Ανατολή παραμένει μια περιοχή εντάσεων, κάποια μέρη της θεωρούνται ασφαλή και η Ιορδανία είναι ένα από αυτά. Αν σκοπεύετε να βρεθείτε εκεί σε κάποιο από τα επόμενα ταξίδια σας, ενημερωθείτε εδώ και διαβάστε μια παλιότερη εμπειρία μας εδώ.