Η Μεσόγειος έχει νησιά για κάθε γούστο

formentera-ispania
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ανακαλύπτουμε πανέμορφα νησιά της Μεσογείου που πρέπει να επισκεφτούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, το καθένα με τις δικές του χάρες, με τη βοήθεια των ειδικών της Telegraph.

Για ιδανικές παραλίες: Φορμεντέρα, Ισπανία
Είναι ένα πολύ μικρό νησί στα νότια της Ίμπιζα που συχνά συγκρίνεται με την Καραϊβική και μόνο όποιος βουτήξει στα κρυστάλλινα νερά του θα καταλάβει το γιατί. Κάποια σημεία της παραλίας Migjorn στα νότια του νησιού μαζεύουν αρκετό κόσμο το καλοκαίρι, αλλά πάντα υπάρχει ένα ήσυχο σημείο γι’ αυτούς που αναζητούν τη χαλάρωση. Οι πιο περιπετειώδεις πάνε για snorkeling στη Ses Platgetes, όπου μετά το μπάνιο και τη χαλάρωση ανάμεσα στα πεύκα, θα βρείτε και φρέσκο ψάρι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεύτερη στις επιλογές των ειδικών της Telegraph από άποψη παραλιών είναι η Νάξος, αγαπημένη την παραλία στο τέλος της Πλάκας και το ακρωτήρι Κουρούπια.  

Για πολυτέλεια: Σαρδηνία, Ιταλία
Η Σαρδηνία προσελκύει εδώ και 50 χρόνια τους πιο ευκατάστατους τουρίστες, από τότε που ο πρίγκιπας Aga Khan IV βρέθηκε στο νησί. Μόνο ένα παραλιακό κομμάτι του νησιού, όμως, φάνηκε να ενδιαφέρει τον πρίγκιπα κι αυτό δεν ήταν άλλο από την Costa Smeralda, που σήμερα διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για πολυτελείς διακοπές: υπέροχες παραλίες, ρομαντικό σκηνικό, κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, μπαρ, όμορφα ξενοδοχεία και μπουτίκ με κορυφαίες μάρκες. Οι τιμές εκεί μπορεί να κάνουν πολύ κόσμο να... δακρύσει, παρ’ όλ’ αυτά στις παραλίες τουλάχιστον δεν πέφτει καρφίτσα!

Για οικογένειες: Μαγιόρκα, Ισπανία
Με πολλές παραλίες φιλικές για παιδιά και πολλές δραστηριότητες τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό για μικρούς και μεγάλους, αλλά και resort κάθε μεγέθους, η Μαγιόρκα είναι κορυφαία προτίμηση για οικογενειακές διακοπές. Στην Platja de Muro στη βορειοανατολική ακτή θα βρείτε μια όμορφη παραλία με χρυσή άμμο και Γαλάζια Σημαία, ενώ τα νερά είναι ρηχά για τα παιδιά, τα οποία μπορούν να κολυμπήσουν με ασφάλεια. Κοντά στην ακτή, το resort Port de Alcudia προσφέρει τεράστια επιλογή από water sports, ενώ η Cala Mesquida στα ανατολικά ενδείκνυται για πεζοπόρους και windsurfers. Επόμενη επιλογή, η δική μας Κέρκυρα, με υπέροχες παραλίες και δραστηριότητες για τα παιδιά, με την Αγία Βαρβάρα ή τον Μαραθιά στα νότια και τον Άγιο Στέφανο στα βορειοδυτικά να είναι πιο προστατευμένες από την πιο εκτεθειμένη δυτική ακτή.

Για πολιτισμό: Σικελία, Ιταλία
Οι επιλογές αξιοθεάτων πολιτισμού στη Σικελία είναι πραγματικά πολλές, από το μικρό νησί Motya με τα φοινικικά ερείπια, έως τις αρχαίες ελληνικές πόλεις Συρακούσες, Ακγριτζέντο, Σελινούντε και τον δωρικό ναό στη Segesta. Στην Piazza Armerina θα δείτε μια πολύ ιδιαίτερη σιερά από ρωμαϊκά μωσαϊκά, αλλά ακόμη κι αυτά ωχριούν σε σχέση με τα εκπληκτικά χρυσά μωσαϊκά του 12ου αιώνα στους καθεδρικούς του Monreale και Cefalu, αλλά και της Cappella Palatina στο Παλέρμο. Κι αν προτιμάτε κάτι πιο σύγχρονο, μια βόλτα στα πανέμορφα μπαρόκ χωριά Catania και Noto, θα σας καλύψει. Next best thing θεωρείται η Κύπρος, η οποία αν και δεν έχει τις παραλίες της Σικελίας, τα βυζαντινά της κάστρα στην Κερύνεια, οι βυζαντινές εκκλησίες σε όλο το νησί, τα ρωμαϊκά μωσαϊκά στην Πάφο αρκούν για όσους ψάχνουν τον πολιτισμό λίγο παραπάνω.

Για ρομαντικές καταστάσεις: Σαντορίνη, Ελλάδα
Το διάσημο, κυκλαδίτικο νησί της Σαντορίνης αποτελεί σχεδόν κλισέ για όσους αναζητούν λίγο ρομαντισμό στις διακοπές τους, κυρίως λόγω του ηλιοβασιλέματος και της υπέροχης θέας που προσφέρει προς αυτό, με την καλντέρα στο φόντο. Ειδικά στην Οία και τη Θηρασιά, τα ζευγάρια φτάνουν ανά δεκάδες την ώρα που δύει ο ήλιος, για να τον δουν να δημιουργεί τις πορτοκαλί αποχρώσεις του πριν βυθιστεί στη θάλασσα. Η επόμενη καλύτερη επιλογή παραμένει στην Ελλάδα και είναι η Πάτμος, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαιτέρως ελκυστική για τα ζευγάρια.

Για διασκέδαση: Ίμπιζα, Ισπανία
Κανένα νησί της Μεσογείου δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις επιλογές διασκέδασης που δίνει η βραδινή ζωή στην Ίμπιζα. Το λιμάνι στην παλιά πόλη προσφέρεται για μια καλή αρχή, με μπαρ και εστιατόρια, ενώ στα νότια η παραλία Playa d’en Bossa είναι για πιο «ζωντανές» καταστάσεις. Το πιο νεανικό κοινό δείχνει προτίμηση για τα πιο φθηνά μπαρ στο San Antonio, ενώ σε όλο το νησί υπάρχουν τα περιβόητα club παγκοσμίου φήμης, όπως το Amnesia και το Pacha. Η Μύκονος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το επίσης διάσημο Cavo Paradiso να προσελκύει δημοφιλείς DJs από όλο τον πλανήτη.

Για ησυχία: Vis, Κροατία
Για χρόνια ήταν κλειστό στους επισκέπτες, καθώς αποτελούσε ναυτική στρατιωτική βάση (από το 1944 έως το 1989). Σήμερα παραμένει απείραχτο νησί, με τις αγροικίες του, που σταδιακά αναδιαμορφώνονται, τα θαλασσινά του, τα όμορφα εστιατόριά του, τα βιολογικά κρασιά και το μεσογειακό τοπίο του, μακριά από φασαρίες και υπέρμετρο τουρισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στις επιλογές με την Κεφαλονιά, η οποία έγινε διάσημη παγκοσμίως μετά το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και διαθέτει απέραντες εκτάσεις για να φιλοξενήσει τουρίστες, χωρίς να δημιουργούνται συνωστισμοί.