Who is who: Τζούλι Αντριους

who-is-who-tzouli-antrious

Φωτογραφίες:ΙΜDb H Τζούλι Άντριους

ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική μορφή των μιούζικαλ. Η μελωδική φωνή και η γαλήνια παρουσία της κερδίζουν τις εντυπώσεις των φανατικών του είδους κι όχι μόνο. Ποια είναι όμως η Julie Andrews, η νταντά που μας έμαθε ότι τα πάντα, ακόμα και το φάρμακο, γίνονται διασκεδαστικά προσθέτοντας απλά μια «κουταλιά ζάχαρη»;

H Tζούλι Άντριους ή αλλιώς Τζούλια Ελίζαμπεθ Γουέλς, όπως είναι το πατρικό της, γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1935 στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Η μητέρα κι ο πατριός της γρήγορα ανακάλυψαν την υπέροχη φωνή της και το ταλέντο της στο τραγούδι, και ήδη από τα παιδικά της χρόνια, την προέτρεψαν να ασχοληθεί με τη μουσική και το θέατρο.

Τα πρώτα της βήματα στο σανίδι, τα έκανε σε ηλικία σε 13 ετών. Είναι η νεαρότερη ερμηνεύτρια που έχει τραγουδήσει στο ετήσιο επίσημο γκαλά για μέλη της βασιλικής οικογένειας, στο London Palladium. Παράλληλα, γινόταν αναγνωρίσιμη κερδίζοντας τη συμπάθεια του κοινού, μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής της στο BBC radio, καθώς ήταν μέλος ενός κωμικού προγράμματος «Educating Archie».

Το 1954, μια μέρα πριν κλείσει τα 19, έκανε το ντεμπούτο της στο Broadway, στο πολύ επιτυχημένο μιούζικαλ «The Boy Friend». Η Τζούλι Άντριους κέρδισε τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών, και με το τέλος του συμβολαίου της, η ηθοποιός ζήτησε να περάσει από οντισιόν για μια άλλη παραγωγή του Broadway, το My Fair Lady, όπου και κέρδισε τον ρόλο. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε για την βρετανίδα ηθοποιό, αφού το 1957, εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική μεταφορά του παραμυθιού «Σταχτοπούτα», μια μεγάλη παραγωγή, με περίπου 107 εκατομμύρια τηλεθεατές. Πριν γίνει καν 25 ετών, η Tζούλι Άντριους, είχε ήδη ένα βιογραφικό γεμάτο επιτυχίες σε θέατρο, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Τα τηλεοπτικά της βήματα συνεχίστηκαν, εξίσου με επιτυχία, πάντα σε συνεργασία με το αμερικανικό κανάλι CBS, μέχρι το 1962.

Η καριέρα στο σινεμά

Ένα χρόνο αργότερα, έχοντας γεννήσει την κόρη της Emma Katherine Walton, η Tζούλι Άντριους κάνει της πρώτη της απόπειρα στον κινηματογράφο, ένα «άνοιγμα» που είχε επιχειρήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, στην μεταφορά του «Ωραία μου Κυρία», ωστόσο το στούντιο προτίμησε για πρωταγωνίστρια την Audrey Hepburn. Το 1963 λοιπόν, η Tζούλι Άντριους, ξεκινά τα γυρίσματα της «Mary Poppins». Η ταινία θα κυκλοφορήσει το 1964, και θα γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του στούντιο Disney, ενώ η Tζούλι Άντριους θα κερδίσει Oscar και Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου, και θα γίνει η μοναδική ηθοποιός που έχει προταθεί και κερδίσει Oscar για ερμηνεία σε ταινία του Disney. Εκτιμώντας την ευκαιρία, η Tζούλι Άντριους θα αναφέρει μόνο τον Walt Disney ονομαστικά παραλαμβάνοντας το βραβείο. Η ερμηνεία της ακόμα και σήμερα θεωρείται εξαιρετική, ενώ η Mary Poppins είναι στη λίστα με τους 100 κορυφαίους χαρακτήρες του σινεμά.

Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη κι έτσι, το 1965, πρωταγωνιστεί στην «Μελωδία της Ευτυχίας», την μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας παραγωγής 20th Century Fox και την τρίτη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλως των εποχών. Ο ρόλος της Μαρία Βον Τραπ, χάρισε στην Andrews μια χρυσή σφαίρα και μια υποψηφιότητα Oscar. Συνεχίζει το σερί της με εμφανίσεις στην τηλεόραση, και με την ταινία «Χαβάη», την πιο πετυχημένη ταινία του 1966. Την ίδια χρονιά συμπρωταγωνιστεί με τον Paul Newman στο θρίλερ «Σχισμένο Παραπέτασμα», σε σκηνοθεσία Alfred Hitchcock και το «Γλυκειά μου, Μίλι», που γίνονται οι δύο πιο επιτυχημένες ταινίες της Universal Pictures.

Tζούλι Άντριους: η πιο λαμπερή σταρ του σινεμά

Η συνέχεια επιφυλάσσει κάποιες επαγγελματικές αναποδιές στην ηθοποιό αφού οι δύο ταινίες στις οποίες παίζει δεν έχουν την αναμενόμενη επιτυχία, η προσωπική της ζωή όμως, πάει από το καλό στο καλύτερο. Παντρεύεται το δεύτερο σύζυγό της, Blake Edwards με τον οποίο έμειναν μαζί 41 χρόνια, υιοθετούν τις δύο κόρες τους, Amy και Joanna. Η δεκαετία αυτή συνεχίστηκε με μέτριες εμφανίσεις για την Julie Andrews. Ακόμα και η προσωπική της εκπομπή The Julie Andrews Hour, που κέρδισε 7 βραβεία Emmy, ακυρώθηκε μετά από ένα μόλις χρόνο προβολής.

Το 1980 σηματοδοτεί μια νέα αρχή για αυτήν. Παίζει στην ταινία S.O.B, που σκηνοθετεί ο σύζυγός της, και «παίζοντας» με την καθαρή εικόνα της, δέχεται να εμφανιστεί γυμνή σε μια σκηνή, κάτι που προκάλεσε σχόλια και τράβηξε την προσοχή. «Είναι φορές που είμαι τόσο γλυκιά που ούτε εγώ δεν με αντέχω», λέει χαριτολογώντας για την εικόνα της στα μέσα.

Το 1982, πρωταγωνιστεί στο έργο «Βίκτωρ- Βικτόρια» και κερδίζει ακόμα μια Χρυσή Σφαίρα και την τρίτη της υποψηφιότητα για Oscar. Η Tζούλι Άντριους όμως, δεν επαναπαύεται και συνεχίζει να γυρίζει ταινίες, καλές ταινίες, που της χαρίζουν βραβεία, υποψηφιότητες κι όλο και περισσότερους θαυμαστές.

Η δεκαετία του '90 στο ξεκίνημά της βρήκε την Tζούλι Άντριους, με δική της κωμική σειρά στην τηλεόραση, με συμπρωταγωνιστή τον James Farentino. Αν και σύμφωνα με τη ίδια «προτιμά το σινεμά γιατί αισθάνεται περισσότερο στο στοιχείο της, ενώ αντίθετα στη σκηνή νιώθει ότι δεν είναι αρκετή», το 1995 επιστρέφει στο σανίδι, 35 χρόνια μετά την τελευταία της θεατρική εμφάνιση, και πιο συγκεκριμένα στο Broadway με το έργο «Βίκτωρ/ Βικτόρια». Η επιτυχία της παράστασης οδήγησε σε παγκόσμια περιοδεία και στην υποψηφιότητά της για βραβείο Tony, ωστόσο η ίδια την αρνήθηκε, γιατί θεώρησε ότι ολόκληρη η παραγωγή υποτιμήθηκε.

Το πρόβλημα υγείας

Το 1997 ήταν μια κακή χρονιά για την ηθοποιό. Τον Ιούνιο, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο λαιμό, με αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της. Αν και οι γιατροί εκτιμούσαν ότι η μελωδική της φωνή θα επανέλθει μετά από λίγους μήνες, κάτι τέτοιο δε συνέβη, έτσι η Tζούλι Άντριους προχώρησε νομικά κάνοντας μήνυση.

Παρά την απώλεια της φωνής της, δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να δουλεύει, είχε όμως ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματία για να ξεπεράσει το πλήγμα.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999, χρίστηκε Dame από την Βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Το 2001 βραβεύτηκε από την Αμερική για την προσφορά της στις τέχνες από το Kennedy Center και το 2002 ψηφίστηκε ανάμεσα στους 100 σπουδαιότερους Βρετανούς.

Η επιστροφή

Το 2001 έκανε το κινηματογραφικό comeback της με την ταινία «Το ημερολόγιο μια πριγκίπισσας», με τη πρωτοεμφανιζόμενη τότε Anne Hathaway. Η Tζούλι Άντριους υποδύεται τη γιαγιά της Hathaway και βασίλισσα μιας μακρινής φανταστικής χώρας. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το σίκουελ, στο οποίο η Julie Andrews τραγουδά για πρώτη φορά μετά την εγχείριση της. «Ερμήνευσε το τραγούδι άψογα με την πρώτη», δήλωσε ο ηχολήπτης, «ήταν πολύ συγκινημένη». Το 2004 έδωσε τη φωνή της στη βασίλισσα Λίλλιαν στην ταινία κινουμένων σχεδίων Σρεκ 2 όπου και επέστρεψε το 2007 και το 2010 για τα σίκουελς.

«Πολλά πράγματα στη ζωή μου ήταν τυχερά και συνέβησαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να πρέπει να τρέξω για να αποδείξω ότι τα αξίζω», δηλώνει. Και αυτή είναι η αλήθεια. Η Tζούλι Άντριους έγινε σταρ και στην πορεία απέδειξε με κάθε τρόπο ότι το αξίζει όσο καμία άλλη.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Mary Poppins (1964)», «The Americanization of Emily» (1965), «Η Μελωδία της ευτυχίας» (1965), «Σχισμένο Παραπέτασμα» (1966), «Χαβάη» (1966), «Γλυκειά μου, Μίλι» (1967), «Η Σταρ» (1968), «Darling Lili» (1970), «Αγάπησα έναν κατάσκοπο» (1974), «Στοιχήματα και Παθήματα» (1980), «Ροζ Σκάνδαλα» (1981), «Ένας άντρας για όλες τις γυναίκες» (1984), «Το ημερολόγιο μιας πριγκίπισσας» (2001), «Το ημερολόγιο μιας Πριγκίπισσας: βασιλικοί αρραβώνες» (2004), «Σρεκ 2» (2004), «Η μαγεμένη» (2007), «Ο νεράιδος» (2010).

NΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ