Πόσο βάρος μπορώ να χάσω μέχρι τις διακοπές;

kalokairi-thalassa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας, του diatrof.gr μας διαφωτίζει για τις απαιτήσεις που μπορούμε να έχουμε από το σώμα μας… τελευταία στιγμή.

Ο Ιούνιος είναι η πιο περίεργη εποχή του χρόνου για κάθε άνθρωπο που λαμβάνει ή δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την διατροφή του. Είναι ο τελευταίος μήνας όπου μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων αισθάνεται ότι βρίσκεται λίγο πριν την τελευταία στροφή για τον τερματισμό μέχρι την παραλία.

Σύμφωνα με την βιοχημεία του σώματος και πολύ απλά μαθηματικά, αν ένας άνθρωπος χρειάζεται 2000 kcal την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του, τότε αν από αυτές κόψει τις μισές, δηλαδή φτάσει να καταναλώνει περίπου 1000 kcal, προκειμένου να μπει στην διαδικασία να κάψει λίπος, τότε κάθε 9 μέρες θα έχει απώλεια περίπου 1kg σωματικού λίπους.

Αν λοιπόν 1kg λίπος ισοδυναμεί περίπου με 9000 kcal, τότε κάποιος που θα μπει σε αυτή διαδικασία μείωσης θερμίδων, οι δυνατότητες απώλειας που θα έχει σε ένα μήνα, πρακτικά θα είναι η μείωση κατά 3kg σωματικού βάρους. Η απώλεια του συγκεκριμένου σωματικού βάρους, ισοδυναμεί με αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα, όπως να αλλάξει ένα νούμερο στα ρούχα του ή να μειώσει κατά μία τρύπα τη ζώνη του.

Οτιδήποτε άλλο που ο καθένας μπορεί να πιστέψει ότι θα καταφέρει, θα έχει ως συνέπεια κυρίως απώλεια νερού από το σώμα και φυσικά αρκετή μυϊκή μάζα. Το αποτέλεσμα αυτής της παραπάνω προσπάθειας θα έχει ως συνέπεια ότι με το πρώτο κανονικό γεύμα που θα καταναλώσει, το λιγότερο μέσα σε τρεις με τέσσερις μέρες, θα φτάσει να έχει περισσότερα κιλά και από πριν την 1η ημέρα της δίαιτας. Κι αυτό διότι, κάθε προσπάθεια απότομης αλλαγής του σωματικού βάρους είναι ένα σοκ για τον ίδιο τον οργανισμό. Οι επιπλοκές αυτής της απότομης σωματικής αλλαγής, είναι η γρήγορη επανάκτηση του βάρους, συν επιπλέον λίγο βάρος, καθότι για τους δικούς τους λόγους ασφαλείας, το ίδιο το σώμα θεωρεί ότι πρέπει να αποκτήσει.

Ο Ιούνιος λοιπόν είναι ένας μήνας με ανθρώπους που θα βάλουν μυαλό και δεν θα μπουν στην διαδικασία της κακομεταχείρισης του ίδιου τους του οργανισμού, αλλά και ο μήνας που για πολλούς άλλους, θα βάλουν μυαλό και μαζί θα βάλουν στην καθημερινότητά τους και τις σωστές διατροφικές συνήθειες, φυσικά πάντα μαζί με την άσκηση, διότι το λίπος καίγεται από το έργο των μυών.

Η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής, τείνει πια, στο να προτρέπει τους ανθρώπους να σκεφτούν και να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερη υγιή μυϊκή μάζα, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μεταβολίζουν και να αξιοποιούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά της καθημερινότητας.

Σύντομα θα έρθει η εποχή όπου οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στον διαιτολόγο και δεν θα τον ρωτούν πόσα κιλά λίπος πρέπει να χάσουν άλλα πόσα κιλά μυϊκής μάζας πρέπει να «βάλουν».

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr