Βρέθηκε νέο αντίτυπο του υπερσπάνιου «Black Album» από τον Prince

prince
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ένας πρώην εργαζόμενος της Columbia Records στον Καναδά το έσωσε από την καταστροφή το 1987.

Το 1987, ο Prince ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει το 16o δίσκο του με τίτλο «The Funk Bible», αλλά ξαφνικά είχε μια «πνευματική επιφώτιση» και απαίτησε την καταστροφή των 500.000 αντιτύπων του δίσκου, καθώς θεωρούσε το περιεχόμενο του «σατανικό». Αργότερα, ο Prince άλλαξε άποψη και επέτρεψε την επανακυκλοφορία σε CD και κασέτα, αλλά όχι βινύλιο.

Όπως όμως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής ανάκλησης, ορισμένα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης δίσκου σε βινύλιο διασώθηκαν και έχουν τεράστια συλλεκτική αξία. Ο θάνατος του Prince το 2016 σίγουρα έχει βοηθήσει να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το άλμπουμ, αφού το 2017 βρέθηκαν πέντε νέα αντίτυπα στις ΗΠΑ, ενώ άλλο ένα αντίτυπο βρέθηκε στον Καναδά.

AP Photo/Wireimage / Kevin Mazur

Το νέο αντίτυπο ανήκε σε έναν πρώην εργαζόμενο στο εργοστάσιο παραγωγής δίσκων της Columbia Records, ο οποίος και κράτησε το αντίτυπο μετά την ανάκληση το 1987. Σύμφωνα με τον πρώην εκτελεστικό πρόεδρο της Warner Bros και ντίλερ σπάνιων δίσκων, Jeff Gold, ο εργαζόμενος δεν είχε αντιληφθεί την αξία και σπανιότητα του δίσκου, μέχρι που έμαθε για την ανακάλυψη των πέντε αντιτύπων έναν χρόνο νωρίτερα, μέσω άρθρου στο Rolling Stone.

Το αντίτυπο του πρώην εργαζόμενου διατίθεται προς πώληση μέσω της σελίδας συλλεκτών μουσικής Discogs για 27.500 δολάρια. Το κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο από τις 40.000 δολάρια που είχαν δοθεί στο πρόσφατο, επειδή το νέο αντίτυπο έχει ανοιχτεί και παιχτεί αρκετές φορές.