Πράγα: η «βελούδινη» πόλη του Κάφκα

praga-i-beloudini-poli-tou-kafka-beloudini-poli-tou-kafka

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Από τη μια, εντυπωσιακά κάστρα με αίθουσες βασανιστηρίων αλλά και πινελιές μπαρόκ υπερβολής. Από την άλλη, περήφανα μεσαιωνικά αρχοντικά, που αντικρίζουν το φως της αναγέννησης στα νερά του ποταμού Μολδάβα. Η Πράγα του Κάφκα, της «βελούδινης επανάστασης», της χαράς αλλά και των ταραχών, είναι μια πόλη που σίγουρα θα αργήσετε να ξεχάσετε...

Από τη μια, εντυπωσιακά κάστρα με αίθουσες βασανιστηρίων αλλά και πινελιές μπαρόκ υπερβολής. Από την άλλη, περήφανα μεσαιωνικά αρχοντικά, που αντικρίζουν το φως της αναγέννησης στα νερά του ποταμού Μολδάβα. Η Πράγα του Κάφκα, της «βελούδινης επανάστασης», της χαράς αλλά και των ταραχών, είναι μια πόλη που σίγουρα θα αργήσετε να ξεχάσετε...

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, η Πράγα, καθώς ο χρόνος περνά, γίνεται όλο και πιο γοητευτική. Με έντονα τα σημάδια του παρελθόντος αλλά και με εμφανή τη δίψα για το μέλλον, η Πράγα, καταλαμβάνει υψηλές θέσεις στις λίστες των απανταχού ταξιδιωτών.

Η πόλη, παρά τη διαδοχική κυριαρχία Γερμανών, Ούγγρων, Αψβούργων και Αυστριακών, αποπνέει μια μοναδική αίσθηση ανεξαρτησίας, που καθρεφτίζεται στα φιλικά πρόσωπα των κατοίκων. Σήμερα, το επιβλητικό Κάστρο κυριαρχεί στο κέντρο της θυμίζοντας σκοτεινές αλλά και πιο λαμπρές στιγμές της ταραχώδους ιστορίας της.

Τα εντυπωσιακά κτίρια της χτίστηκαν την εποχή, που η πανέμορφη Πράγα ήταν το κέντρο της μισής Ευρώπης, όταν ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Κάρολος Δ’, την έκανε έδρα του κραταιού γερμανικού κράτους. Σ’ αυτόν άλλωστε οφείλεται και η δημιουργία της νέας πόλης (Nove Miasto) αλλά κυρίως η τεράστια «γέφυρα του Καρόλου», μήκους 516 μέτρων, που αποτελεί ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της τσεχικής πρωτεύουσας.

Σαν πίνακας ζωγραφικής

Η πυκνή βλάστηση το καλοκαίρι, οι κίτρινες αποχρώσεις των φύλλων το φθινόπωρο αλλά και η κατάλευκη αντανάκλαση των μεσαιωνικών κτιρίων της πάνω στα παγωμένα νερά του Μολδάβα το χειμώνα, την κάνουν να μοιάζει με ονειρεμένη ζωγραφιά από παραμύθι. Εξάλλου, όλη η πόλη, είναι ένα ζωντανό μνημείο αρχιτεκτονικής καθώς συγκεντρώνει γοτθικούς, μπαρόκ, ροκοκό και αρτ νουβό ρυθμούς. Τα επιβλητικά σπίτια, σε παστέλ αποχρώσεις, καθρεφτίζονται στα νερά του Μολδάβα και αφηγούνται σιωπηλά την πολύχρονη ιστορία τους.

Ξεκινώντας την περιπλάνησή σας στην πόλη απαριθμήστε τα πολλά και σημαντικά μνημεία, όπου ανάμεσά τους συγκαταλέγεται η Stare Miasto, η παλιά πόλη με την υπέροχη αγορά. Περπατήστε στη Mala Strana, μια παλιά, αλλά χαρακτηριστική συνοικία με λιθόστρωτα δρομάκια, παλιά αρχοντικά, που έχουν επιμελώς αναστηλωθεί και εντυπωσιακές γέφυρες, που τραβούν αμέσως την προσοχή των επισκεπτών και τους κάνουν να νιώθουν, ότι ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Θαυμάστε την Παναγία Τιν στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης με το επιβλητικό Δημαρχείο και ξεκουραστείτε σε κάποιο παραδοσιακό καφέ από τα πολλά, που θα βρείτε πάνω στην πάντα πολύβουη πλατεία. Εκεί, βρίσκεται και το διάσημο αστρονομικό ρολόι του 1410, ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης, που σε κάθε χτύπημά του συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες. Τρεις ξύλινες φιγούρες βγαίνουν από τη βάση του: ένας γέρος, ένας πλούσιος και ένας σκελετός, που συμβολίζουν τη ματαιότητα, την πλεονεξία και το θάνατο αντίστοιχα. Κάθε μία ώρα, εμφανίζονται ο ένας πίσω από τον άλλον, οι 12 Απόστολοι, οδηγούμενοι από τον Απόστολο Πέτρο ενώ ένα κοκοράκι αναγγέλλει την σωστή ώρα! Και τα φωτογραφικά «κλικ» παίρνουν φωτιά και όχι άδικα καθώς το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί από το 1992, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εξερευνώντας την πόλη…

Αν ακολουθήσετε την οδό Τίνσκι και ανοίξετε τη μεσαιωνική πόρτα του Ανγκέλτ, ο λιθόστρωτος διάδρομος, θα σας οδηγήσει μπροστά σε μια αποκάλυψη: θα βρεθείτε σε μια αυλή περιτριγυρισμένη από μεσαιωνικά κτίρια, που πραγματικά θα σας μεταφέρουν πολλούς αιώνες πίσω. Ανηφορίστε προς το κάστρο Χρατσάνι της Πράγας, χτισμένο στην ομώνυμη συνοικία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και εντυπωσιακότερα κάστρα του κόσμου. Η ιστορία του ξεκινά από τον 9ο αιώνα και στις εγκαταστάσεις του φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς Τσέχοι βασιλείς, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, στελέχη του Κομμουνιστικού κόμματος αλλά και Πρόεδροι της δημοκρατίας της Τσεχίας.

Επισκεφθείτε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Βίτου, που στεγάζει το ιερό λείψανο του προστάτη της Βοημίας, St. Wenseslas, καθώς και τον Πύργο της Πυρίτιδας ή το εντυπωσιακό «χρυσό σοκάκι». Πρόκειται για έναν στενό, μικρό δρόμο, που πήρε το όνομά του από τους χρυσοχόους της Πράγας, που ζούσαν εδώ τον 17ο αιώνα. Το Χρυσό Σοκάκι πέρασε από την δόξα των χρυσοχόων στην παρακμή και την εξαθλίωση του υποκόσμου τον 19ο αιώνα. Αργότερα, έγινε μια μποέμ περιοχή, που για χρόνια κατοικούσαν εκεί γνωστοί λογοτέχνες, όπως ο Φρανς Κάφκα.

Σχετικά κοντά στο Κάστρο βρίσκεται και το μοναστήρι Λορέτο, που διαθέτει μια σπάνια συλλογή διαμαντιών και πολύτιμων θρησκευτικών κειμηλίων. Στη μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μπορείτε να δείτε το εκκλησιαστικό όργανο, που είχε τη θεία τύχη να ηχήσει στους σκοπούς της μεγαλοφυίας του Μότσαρτ!

Αλλά στην Πράγα, τα αξιοθέατα, δεν τελειώνουν ποτέ. Εκμεταλλευθείτε κάθε λεπτό και ξεναγηθείτε στην Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό αλλά και το Εθνογραφικό μουσείο. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, κάντε μια στάση στο μουσείο της Πράγας, όπου εκεί, αντικρίζοντας την εντυπωσιακή μακέτα της πόλης, που αλλάζει φωτισμό ανάλογα με την ώρα της ημέρας (!), θα καταλάβετε, γιατί οι κάτοικοι της Πράγας είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την καλοδιατηρημένη πόλη τους.

Σειρά έχει το μουσείο Κάφκα, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μουσείο προς τιμήν του λογοτέχνη, που άνοιξε τα τελευταία χρόνια τις πύλες του. Σημαντικές πτυχές της ζωής του Κάφκα, ανέκδοτες επιστολές και ηχητικά ντοκουμέντα θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια γεύση από την ζωή του σημαντικού συγγραφέα. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, κάντε μια στάση και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στην «καρδιά» της νέας Πράγας. Και φυσικά, μια βόλτα στον Πύργο Πετρίν, που θυμίζει τον Πύργο του Aιφελ και είναι προσβάσιμος μόνο με τελεφερίκ, προσφέροντας πανοραμική θέα της πόλης, θεωρείται επιβεβλημένη.

Τέλος, καταλήξτε στη διάσημη γέφυρα του Καρόλου, μια γέφυρα 516 μέτρων, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 9 Ιουλίου του 1357 μετά από συμβουλή των αστρολόγων της εποχής (!) και πάνω της συναντά κανείς 30 μπαρόκ αγάλματα Αγίων. Πρόκειται για το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης-μαζί με το ρολόϊ. Ξαποστάστε σε κάποιο σημείο της για να αγναντέψετε τα ήρεμα νερά του ποταμού αλλά και να απολαύσετε τις διάφορες υπαίθριες μπάντες μουσικών, που σίγουρα θα σας φτιάξουν το κέφι. Όσο για την κρουαζιέρα κατά μήκος του ποταμού Μολδάβα για να θαυμάσετε τα υπέροχα κτίρια της πόλης; Σίγουρα, θα σας μείνει αξέχαστη.

Η «βελούδινη επανάσταση» και το διαζύγιο…

Η Πράγα πέρα από τα πολλά και σημαντικά μνημεία της είναι γνωστή και για τη λεγόμενη «βελούδινη επανάσταση» του 1989. Μια σχεδόν αναίμακτη (εξ ου και το βελούδινη) εξέγερση, πέτυχε την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας. Φαινομενικά ανεπηρέαστοι οι Τσεχοσλοβάκοι από τις εξεγέρσεις των λαών στις γειτονικές Πολωνία και Ανατολική Γερμανία, έδειχναν, πως δεν πρόκειται εύκολα να ξεσηκωθούν. Ωστόσο, η οργή του λαού για το χαμηλό βιοτικό επίπεδό του και η αξίωση για ένα καλύτερο αύριο, οδήγησαν τους κατοίκους της Πράγας σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης, που παρέλυσε εντελώς και οδήγησε το Κομμουνιστικό κόμμα σε παραίτηση φέρνοντας στην εξουσία τον Βάτσλαφ Χάβελ.

Τη «Βελούδινη επανάσταση», ακολούθησε το λεγόμενο «βελούδινο διαζύγιο» το 1993, όταν η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε σε δύο διαφορετικά και αυτόνομα κράτη, την Τσεχία και την Σλοβακία. Ως απόρροια της αποχώρησης του κομμουνιστικού κόμματος από την εξουσία και της διενέργειας ελεύθερων εκλογών, Τσέχοι και Σλοβάκοι, διεκδίκησαν αυτόνομες κυβερνήσεις και απογαλακτισμό από την ενιαία Τσεχοσλοβακία. Σήμερα, οι δύο χώρες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και η διαδρομή Πράγας-Μπρατισλάβας (πρωτεύουσας της Σλοβακίας) γίνεται καθημερινά με πούλμαν για όσους τουρίστες θέλουν να γνωρίσουν και την «άλλη πλευρά».

Το αρχοντικό Κάρλοβι Βάρι

Μην φύγετε από την Πράγα, αν πρώτα δεν επισκεφθείτε την υπέροχη λουτρόπολη Κάρλοβι Βάρι με τα ιαματικά νερά, εξαιτίας των οποίων έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή. Καταπράσινα δάση και γραφικά χωριά, γάργαρα νερά και κομψά κτίρια αλλά κυρίως κατάφυτοι κήποι με υπέροχα λουλούδια, θα σας μεταφέρουν σε ένα σκηνικό που δύσκολα θα ξεχάσετε… Μην παραλείψετε να αγοράσετε το μικρό πορσελάνινο κανατάκι, που πωλείται σχεδόν παντού στο Κάρλοβι Βάρι, για να πιείτε γάργαρο νερό από τις ιαματικές πηγές, που τρέχουν σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ώρα για ψώνια!

Αχαλίνωτο shopping και στην Πράγα; Μα και βέβαια! Τα περίφημα κρύσταλλα Βοημίας έχουν την τιμητική τους καθώς η ομώνυμη περιοχή βρίσκεται βόρεια της Πράγας. Τα διάσημα εργοστάσια κρυστάλλων δημιουργήθηκαν σε αυτή την περιοχή λόγω των πυκνών δασών, που αποτεφρώθηκαν προσφέροντας τη στάχτη τους-το βασικότερο συστατικό για τη δημιουργία γυαλιού-στα εργοστάσια κρυστάλλων, που αποτελούν ίσως την κύρια πηγή εσόδων για την οικονομία της Τσεχίας.

Προσέξτε ωστόσο, τη σημαντική διαφορά τιμής ανάμεσα στα φυσητά κρύσταλλα και σε αυτά, που κατασκευάζονται με τη βοήθεια μηχανών. Τα πρώτα είναι εξαιρετικά ακριβά ενώ τα δεύτερα πωλούνται σε λογικές και προσιτές τιμές. Βέβαια, η Πράγα φημίζεται και για τις υπέροχες, χειροποίητες μαριονέτες της, τα φίνα λινά υφάσματά της καθώς και τους σπάνιους και κυρίως συλλεκτικούς δίσκους (βινυλίου) μουσικής, που θα ανακαλύψετε στα κομψά παλαιοπωλεία της.

Η «καρδιά» της μπύρας

Στις βραδινές σας εξόδους, θα απολαύσετε άφθονη και καλή μπύρα, που θα τη βρείτε σε πολλά είδη στις πασίγνωστες μπυραρίες της πόλης ή στα παραδοσιακά ταβερνάκια. Μην ξεχνάτε, ότι στην Πράγα βρίσκονται και τα δύο φημισμένα εργοστάσια μπύρας, το Ceske Budejovice, που παράγει τη μπύρα Budvar και το Pizen με την περίφημη μπύρα Pilsner. Προσωπική μας αδυναμία; Η ντόπια μπύρα Krusovice, που θα σας δώσει έναν ακόμη λόγο να αγαπήσετε την αξέχαστη αυτή πόλη.

Όσο για το φαγητό; Υπέροχο, πεντανόστιμο και κυρίως σε τιμές λογικές. Η τσέχικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στους Έλληνες, που δεν χάνουν ευκαιρία να γεμίζουν τα παραδοσιακά καπηλειά στις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Ιδιαίτερα, αν ο καιρός είναι καλός, επιλέξτε να φάτε έξω στα παραδοσιακά ξύλινα τραπέζια πικ νικ, που γεμίζουν από τσέχικες λιχουδιές για να σας ευχαριστήσουν! Όσο για το βράδυ; Η τσέχικη πρωτεύουσα δεν στερείται έντονης νυχτερινής ζωής καθώς διαθέτει πολλά μπαράκια με έμφαση στη τζαζ μουσική, πολλά καζίνο (!) αλλά πάνω από όλα το φημισμένο «Μαύρο θέατρο», με παραστάσεις, που σίγουρα θα θυμάστε για καιρό.

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Η Πράγα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων, που την προτιμούν για μια ολιγοήμερη απόδραση. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με τη βοήθεια κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου ή μεμονωμένα καθώς είναι μια πόλη ασφαλής και μπορείτε άνετα να κινηθείτε και μόνοι σας. Πολλές αεροπορικές εταιρίες την έχουν εντάξει στα δρομολόγιά τους, οπότε δεν θα δυσκολευθείτε να βρείτε εισιτήριο, όμως, αν επιλέξετε να πάτε σε περίοδο διακοπών ή σε αργίες, καλό είναι να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας καθώς πολλοί θα έχουν την ίδια ιδέα με εσάς.

-Το μετρό της Πράγας δεν είναι χαοτικό, όπως π.χ. στο Λονδίνο ή το Παρίσι, αλλά εξυπηρετεί τους βασικούς προορισμούς, που θα επισκεφθείτε.

-Αν αποφασίσετε να κάνετε μια εκδρομή στο Κάρλοβι Βάρι, προτιμήστε μια ατομική, ημερήσια επίσκεψη με πούλμαν. Αγοράστε τα εισιτήριά σας από κάποιο τουριστικό γραφείο, που θα βρείτε στους χώρους του μετρό και αποφύγετε τα «πακέτα» των οργανωμένων εκδρομών, που κοστίζουν πολύ πιο ακριβά.

-Με τον ίδιο τρόπο-δηλ. με πούλμαν- μπορείτε να επισκεφθείτε και τη γειτονική Σλοβακία με την όμορφη πρωτεύουσά της, τη Μπρατισλάβα. Διαθέστε μια ημέρα για την εξερεύνησή της.

- Το κάστρο Χρατσάνι σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Επειδή όμως στις εγκαταστάσεις του, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, που καλό είναι να μην χάσετε, διαθέστε πάνω από μισή ημέρα για την εξερεύνησή του. Συμβουλή: κάντε ευχάριστα διαλείμματα στα καφενεδάκια, που θα βρείτε μέσα στο κάστρο, για να μην εξαντληθείτε.

-Αξέχαστες εμπειρίες στο Κάρλοβι Βάρι: Ένας αρωματικός καφές σε κάποιο γραφικό μαγαζάκι δίπλα στις όχθες του ποταμού Τέμπλα στο πανέμορφο Κάρλοβι Βάρι και μετά με το τελεφερίκ ανάβαση στο λόφο με το περίπτερο “Diana” για να απολαύσετε την πανοραμική θέα αλλά και τις ντόπιες νοστιμιές μαζί με άφθονη τσέχικη μπύρα!

-Μια πρώτη «γεύση» από την Πράγα και τα αξιοθέατά της, θα πάρετε στοwww.prague.cz

Φωτογραφίες:www.sxc.hu

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ