6 γεύσεις που... προλαμβάνουν το hangover

6-geuseis-pou-prolambanoun-to-hangover-geuseis-pou-prolambanoun-to-hangover

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το hangover έχει μια οικουμενική διάσταση την περίοδο των γιορτών, από τη Γη του Πυρός μέχρι την Κορέα. Ποιες είναι όμως, οι τροφές-ασπίδα που προστατεύουν το στομάχι μας από την υπερκατανάλωση αλκοόλ;

Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος πρακτικός τρόπος για να αποφύγετε το hangover 100% είναι να καταναλώνετε αλκοόλ σε λογικές ποσότητες. Το «κομβικό» βράδυ της αλλαγής του χρόνου μπορεί να πέρασε, ωστόσο οι γιορτές δεν έφυγαν ακόμη και οι πιστοί του αλκοόλ ετοιμάζονται να το τιμήσουν ξανά δεόντως, για να τις… αποχαιρετήσουν.

Για όσους λοιπόν, χρειάζονται εναλλακτική στρατηγική, καθώς δε μπορούν να «κρατήσουν χαρακτήρα», υπάρχει μία σειρά γαστριμαργικών επιλογών για τα προεόρτια ή και για παράλληλη χρήση. Φάτε καλά, ώστε το ξεφάντωμα να μη σας στοιχίσει μια μέρα στο κρεβάτι…

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν αμινοξέα τα οποία παίζουν κομβικό ρόλο στη διάλυση των τοξινών, που βρίσκονται στο αλκοόλ. Ένα δυο αυγά πριν την έξοδό σας και όλα θα πάνε (τουλάχιστον συγκριτικά) καλύτερα. Ρίξτε στο τηγάνι 2 αυγά με λίγο λάδι και αρκετό αλάτι και είστε έτοιμοι.

Τουρσί

Υπάρχει ένας βασικός λόγος που το τουρσί είναι δημοφιλέστατο σαν αντίδοτο στο hangover: η υπερκατανάλωση αλκοόλ στερεί από το σώμα τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες, ενώ αντιθέτως η άλμη είναι η βασική πηγή τους. Φτιάξτε το στομάχι σας και αποφύγετε την αφυδάτωση, καταναλώνοντας μερικά λαχανικά τουρσί και η βραδιά σας θα περάσει σαφώς πιο ανώδυνα… Δοκιμάστε τα και παράλληλα με την κατανάλωση του ποτού σας. Πολλά bar προσφέρουν τουρσί αντί για ξηρούς καρπούς. Για να είστε σίγουροι όμως, φτιάξτε ένα σάντουιτς με μπόλικες πίκλες και φάτε το πριν βγείτε.

Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα πριν το αλκοόλ είναι ένα κλασικό «αντίδοτο» του οποίου η σκούφια κρατά από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα bar σερβίρουν αμύγδαλα -και ξηρούς καρπούς γενικότερα- σαν συνοδευτικό του ποτού. Εσείς καλύτερα να προνοήσετε και να καταναλώσετε μερικά ήδη από το σπίτι.

Χούμους

Το αλκοόλ, πέρα από τους ηλεκτρολύτες, αναγκάζει το σώμα να ξεφορτωθεί και τα αποθέματά του σε βιταμίνη B. Η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει είτε με ένα συμπλήρωμα βιταμινών, είτε από μία φυσική πηγή της βιταμίνης όπως είναι το χούμους. Το ταχίνι περιέχει αμινοξέα που αποτελούν αξιόλογο εχθρό του hangover και απλώνεται τέλεια στα σάντουιτς, δίνοντας μια υπέροχη γεύση μαζί με μπόλικο λεμόνι.

Σπαράγγια

Σε έρευνα του 2009 αποδείχθηκε ότι τα αμινοξέα που περιέχονται στα σπαράγγια βοηθούν στο μεταβολισμό του αλκοόλ και στην προστασία των κυττάρων του ήπατος. Βράστε μερικά σπαράγγια λοιπόν και ανακατέψτε τα στο τηγάνι μαζί με δύο αυγά. Έτσι έχετε δύο θανάσιμους «εχθρούς» του hangover σε ένα πιάτο.

Γάλα

Ένα ποτήρι γάλα θωρακίζει το στομάχι και μειώνει το ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ. Μην το δοκιμάσετε ωστόσο αν αντιμετωπίζετε γενικότερο πρόβλημα με τη λακτόζη. Ένα μπολ με γάλα και δημητριακά είναι αρκετό πριν ξεκινήσετε το ξεφάντωμα.