Πώς να αποφύγετε τις καλοκαιρινές ουρολοιμώξεις μέσω διατροφής

gunaika-soma-koilia-thalassa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Επειδή οι ουρολοιμώξεις συμπαθούν τις γυναίκες και το καλοκαίρι, παίρνουμε τα μέτρα μας για να τις κρατήσουμε μακριά.

Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από τη διείσδυση μικροοργανισμών και μπορεί να προκαλέσει διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνή επιθυμία για ούρηση με αποβολή ελάχιστων ούρων, πόνο στη μέση ή στην κοιλιά.

Δυστυχώς, οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι και μάλιστα κατά τη διάρκεια διακοπών, αφού τότε έχουμε πιο συχνή επαφή με μικρόβια, βρόμικες θάλασσες, πισίνες και άμεση επαφή με βρεγμένο μαγιό το οποίο μπορεί να φοράμε για πολλές ώρες.

Από τη μία, λοιπόν, μπορούμε να προσέξουμε το πού κολυμπάμε και να φροντίσουμε να αλλάζουμε το βρεγμένο μας μαγιό άμεσα, από την άλλη μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα μέσω της διατροφής μας. Δείτε ποιες τροφές θα βοηθήσουν στην πρόληψη, ώστε στις φετινές διακοπές να μην έχετε… απρόσκλητους επισκέπτες.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά
Μπορεί οι περισσότεροι να μην είναι εξοικειωμένοι με όρους όπως Lactobacilli και Bifidobactria, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για καλά βακτήρια, δηλαδή βακτήρια που δυναμώνουν το ουροποιητικό και του επιτρέπουν να καταπολεμά τα «κακά» βακτήρια, τα οποία προκαλούν λοιμώξεις και συνδέονται με την ουρολοίμωξη. Τα «ζωντανά» γιαούρτια χωρίς ζάχαρη, το κεφίρ και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Συνδυάστε γιαούρτι με φρούτα και θωρακίστε την υγεία του ουροποιητικού σας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Αυτό που ξέρουμε όλοι ως βιταμίνη C είναι γνωστό και ως L-ασκορβικό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει το επίπεδο οξύτητας στα ούρα, βοηθώντας την πρόληψη της ουρολοίμωξης. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που μπορείτε να καταναλώνετε είναι τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα κόκκινα μούρα, το σπανάκι, το λάχανο, οι πιπεριές κ.ο.κ. Ξεκινήστε την ημέρα σας με πορτοκάλι, βάλτε λαχανικά και φρούτα στη σαλάτα σας και λάβετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε καθημερινά.

Πείτε «ναι» σε κράνμπερι και μύρτιλα
Ο χυμός κράνμπερι είναι ευρέως γνωστό ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης και ο λόγος είναι ότι τόσο τα κράνμπερι, όσο και τα μύρτιλα περιέχουν προανθοκυανιδίνες, οι οποίες αποτρέπουν τη μόλυνση από E. Coli, μειώνοντας την πιθανότητα να «κάτσει» στα κύτταρα του ουροποιητικού. Βάλτε, λοιπόν, τα παραπάνω μούρα στην καθημερινότητά σας, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και αφήστε τα να κάνουν τη δουλειά τους στην προστασία σας.

Περιορίστε τη ζάχαρη
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να περιορίσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας κι ένας από αυτούς είναι για την υγεία του ουροποιητικού σας. Η πολλή ζάχαρη προωθεί την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων στο ουροποιητικό, κάτι που μπορεί να φέρει ανισορροπία και τελικά να οδηγήσει σε λοίμωξη. Περιορίστε την τόσο στη φυσική της μορφή, όσο και από επιδόρπια, παγωτά, αναψυκτικά και σνακ, ώστε να είστε πιο ασφαλείς και ταυτόχρονα να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων καθημερινά, όπως και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζάχαρη (τερηδόνα, κοιλιακό λίπος, αυξημένο σάκχαρο κ.ο.κ.)

Extra tips
-Πίνετε αρκετό νερό, ώστε να «ξεπλένεται» η ουροδόχος κύστη
-Μην κρατάτε τα ούρα και φροντίστε να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα
-Περιορίστε το αλκοόλ και τις πικάντικες τροφές που μπορεί να φέρουν ερεθισμό
-Προσέξτε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής
-Λάβετε συμπληρώματα διατροφής αν χρειαστεί
-Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για σωστή καθοδήγηση αν το πρόβλημα σας χτυπήσει την πόρτα

Μην ξεχνάτε ότι οι τροφές που βάζουμε στο πιάτο και στο σώμα μας έχουν πάντα κάποιες συνέπειες ή οφέλη και όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο καλύτερη υγεία θα έχουμε.