Οι 10 καλύτερες σύγχρονες ταινίες που έχουν γυριστεί στη Ρώμη

romi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Όλοι οι (κινηματογραφικοί) δρόμοι οδηγούν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η Ρώμη αποτελεί μία πόλη που σφύζει από ιστορία και ομορφιά. Στους δρόμους αυτού του υπαίθριου μουσείου βρίσκεις τη μεγαλοπρέπεια μιας άλλης εποχής να συνυπάρχει με το σύγχρονο στοιχείο που απαιτεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κι αυτό το τόσο κινηματογραφικό σκηνικό (μην ξεχνάμε πως πρόκειται για την αιώνια πόλη) δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο. Η πόλη άλλωστε έχει μακρά παράδοση στις τέχνες και το σινεμά. «Η Ρώμη δεν χρειάζεται να παράξει πολιτισμό. Είναι ο πολιτισμός» έχε πει ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Federico Fellini. Και πώς να πας κόντρα στον Fellini;   

Η ιταλική πρωτεύουσα έχει «ντύσει» το σκηνικό για αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες, άλλοτε παίζοντας και η ίδια ρόλο στην πλοκή κι άλλοτε απλά φιλοξενώντας στους δρόμους, τα μνημεία και τις πλατείες της τη δράση της ταινίας. Αφήνοντας πίσω όλα τα μεγαθήρια του σινεμά που έχουν στεγάσει και ξαναστεγάσει τις ιστορίες τους στη Ρώμη, καταλήγουμε πως και στη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή η Ρώμη «στοιχειώνει» τη μεγάλη οθόνη.  

Και για του λόγου το αληθές ακολουθούν δέκα σύγχρονες ταινίες που στα πλάνα τους αναδύεται η ομορφιά της Ρώμης: 

Suburra: Γκανγκστερική περιπέτεια του Stefano Sollima, ο οποίος σκηνοθετεί το σίκουελ του Sicario. Η ταινία, που παίρνει το όνομά της από μια κακόφημη συνοικία της αρχαίας Ρώμης, μεταφέρει στην οθόνη μια βίαιη ιστορία σύγχρονης διαφθοράς με σκοτεινή ατμόσφαιρα και δόσεις νουάρ όπου μπλέκονται όλοι, η μαφία, οι προστατευόμενοί της, οι έμποροι ναρκωτικών, το Βατικανό, οι πολιτικοί, τα ύποπτα πάρτι, τα σκοτεινά σημεία της πόλης. Στην ταινία βασίστηκε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Netflix με το Γεράσιμο Σκιαδαρέση στον ρόλο ενός ιερωμένου του Βατικανού που τα πάθη του τον μπλέκουν άσχημα.  

Η τέλεια ομορφιά (La grande bellezza): Μια ταινία με υπαρξιακούς προβληματισμούς που έρχεται να αναρωτηθεί τι γίνεται όταν σβήσουν τα φώτα της αιώνιας πόλης, όταν ησυχάσει η φασαρία από τα πάρτι και την επιφανειακή και πρόσκαιρη καλοπέραση. Ο σκηνοθέτης Paolo Sorrentino εξελίσσεται σε άξιο συνεχιστή της βαριάς κληρονομιάς του και φτιάχνει μια αισθητικά και στιλιστικά προσεγμένη ταινία με τον Toni Servillo στα ηνία, ενώ κοιτάει τη Ρώμη και τις γωνιές της με βλέμμα τόσο ερωτικό που κάνει και εμάς να την δούμε με τον ίδιο λάγνο τρόπο- όχι ότι είχαμε και σθεναρές αντιστάσεις.  

Η κοιλιά του αρχιτέκτονα (The Belly of an Architect): Ο Peter Greenaway φτιάχνει μια ιστορία για την πνευματική και σωματική παρακμή τοποθετημένη κυριολεκτικά μέσα στην αρχιτεκτονική την Ρώμης, μιας και η πόλη και τα μνημεία της υπάρχουν δίπλα-δίπλα με τους ήρωες στα πλάνα. Η Ρώμη είναι εδώ για να αποτελειώσει τον Stourley Kracklite που υποδύεται τον βασικό ήρωα, ένα αρχιτέκτονα που έρχεται στην πόλη για μια έκθεση αλλά την παραμονή του στη Ρώμη σημαδεύει ο έντονος πόνος στο στομάχι και σταδιακά η κατάδυση στον κόσμο της παραίσθησης.  

Illuminati: Οι Πεφωτισμένοι (Angels & Demons): Το βιβλίο του Dan Brown μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Ron Howard για να μας βάλει στις γωνιές και τα μυστικά του Βατικανού σε μια περιπέτεια φαντασίας με θρησκευτικό υπόβαθρο και μια αληθινή μάχη με το χρόνο, κατά την οποία ο Tom Hanks καλείται να ανακαλύψει τη σχέση μεταξύ της αδελφότητας των Illuminati με την απαγωγή και δολοφονία των υποψηφίων καρδινάλιων για τη διαδοχή του Πάπα.  

Μονομάχος  (Gladiator): Η βραβευμένη με πέντε Oscar ταινία του Ridley Scott δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, ούτε και το Κολοσσαίο όπου βλέπουμε τον Russell Crowe ως τον λεγεωνάριο Μάξιμο να αναγκάζεται να παλεύει κάθε μέρα έως ότου χάσει αφού πρώτα σφαγιάστηκε η οικογένειά του και ο ίδιος πουλήθηκε ως σκλάβος. Ένα γενικό μπέρδεμα δηλαδή, όπως όλες οι ιστορίες της ρωμαϊκής περιόδου, που όμως έβαλε σε πρωταγωνιστικό ρόλο το σήμα κατατεθέν της Ρώμης. «Συνειδητοποιείς πως κάθε βράδυ προβάλλεται ο Μονομάχος;», εκμυστηρεύτηκε ο Crowe στους δημοσιογράφους όταν αρχές του φετινού Ιούνη βρέθηκε στο Κολοσσαίο για να παρακολουθήσει την ειδική προβολή της ταινίας με τη συνοδεία της Ιταλικής Ορχήστρας Κινηματογράφου. 

Eat, Pray, Love: Ταινία- ταξιδιωτικός οδηγός που βασίζεται πολύ στη φωτογένεια των τοπίων της Ιταλίας, της Ινδίας και της Ινδονησίας. Η Julia Roberts σε κρίση μέσης ηλικίας τα παρατάει όλα για να βγει από το comfort zone της και να ζήσει τη ζωή της λίγο πιο κοντά σε αυτά που έχει ονειρευτεί. Η επίσκεψή της στη Ρώμη προσφέρει πλάνα από χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, όπως η Trastevere, η Villa Borghese, η Piazza di Spagna (Spanish Steps) και η Piazza Navona ξυπνώστας στο θεατή σίγουρα την ανάγκη να ταξιδέψει. 

Στη Ρώμη με αγάπη (To Rome with Love): Έχοντας αποτίσει φόρο τιμής σε διάφορες πόλεις ο Woody Allen στέλνει ιταλικά vibes μέσω ενός πλέγματος διαφορετικών ιστοριών ανθρώπων που έχουν κοινό άξονα τη Ρώμη. Έτσι μέσα από τα ερωτικά βάσανα και μπερδέματα των ηρώων του αναδύονται πλάνα από τα πιο διάσημα μνημεία και σημεία της πόλης, όπως η Fontana di Trevi, το Κολοσσαίο, η Piazza Venezia, η Piazza Navona και το γνωστό στέκι διανοουμένων και καλλιτεχνών Caffè Della Pace. Επειδή μάλιστα στην ταινία βλέπουμε τους ήρωες να περπατάνε ή να χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μέσα από τη διαδρομή τους βλέπουμε και την πόλη, ενώ την ξενάγηση στη Ρώμη εξυπηρετεί το γεγονός πως κάποιοι από του ήρωες έρχονται ή επισκέπτονται πρώτη φορά την πόλη στο παρόν της ταινίας. 

Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ (The Talented Mr. Ripley): Η απόλυτη εμπειρία της περιήγησης με σκούτερ στη Ρώμη μπλέκεται με την ιστορία του Matt Damon και τις πέντε υποψηφιότητες για Oscar. Ο Damon σε εκπληκτική εμφάνιση ως ψυχασθενής πλαστογράφος Ρίπλεϊ στέλνεται στην Ιταλία για να φέρει πίσω ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο. Εκεί γενικά γοητεύεται κι απογοητεύεται και τα στενά δρομάκια της Ρώμης είναι αυτά που θα στεγάσουν τον παράδεισο που μετατρέπεται σε κόλαση.  

Spectre: Γνωστός για την αγάπη του για τα ταξίδια, και δη τα πολυτελή, ο James Bond σαν κάθε traveller που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να μην έχει περάσει από την ιταλική πρωτεύουσα. Ο πράκτορας 007 Daniel Craig ξεκινώντας από το Μεξικό καταλήγει στη Ρώμη όπου συναντά τη Monica Bellucci. Εκεί ο Bond κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, στήνει μια περιπέτεια στους δρόμους της Ρώμης, για να τη θαυμάσουμε και λίγο άδεια προτού «προσγειωθεί» στην Τίβερη, για να τον θαυμάσουμε και αυτόν. 

Ο Κίτρινος Πράκτωρ Εναντίον της Μαφίας (The way of the dragon): Ο Bruce Lee αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, το σενάριο και τον απόλυτο έλεγχο της ταινίας του για να φτιάξει κάτι που έχει φανταστεί επικό. Και αυτό το επικό δημιούργημα δεν θα μπορούσε να το φιλοξενήσει άλλη πόλη πέρα από τη Ρώμη. Ο Bruce Lee έρχεται στην ιταλική πρωτεύουσα για να βοηθήσει μία φίλη του που διατηρεί εστιατόριο. Εκεί τα βάζει με γκάνγκστερς, με τη μαφία και τον... Chuck Norris με τον οποίο μονομαχεί στο Κολοσσαίο σε μια σκηνή που έχει αφήσει ιστορία στον κινηματογράφο αυτού του είδους.  

Αν δεν έφτασαν οι παραπάνω προτάσεις, δείτε ακόμη παλαιότερες ταινίες που έχουν επίσης υμνήσει την ιταλική πρωτεύουσα:  

1. Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη 
2. Κλέφτης ποδηλάτων  
3. Ακατόνε  
4. Γλυκιά ζωή  
5. Roma  
6. Η Έκλειψη 
7. Μπεν Χουρ  
8. Διακοπές στη Ρώμη  
9.  Νύχτες της Καμπίρια 
10. Rome 11:00 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]