Τα ναι και τα όχι της διατροφής για μείωση της κυτταρίτιδας

kuttaritida
ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Πώς μπορούμε να τιθασεύοσυμε και να μειώσουμε την κυτταρίτιδα χωρίς επεμβατικές μεθόδους, δια της διατροφής.

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι η εμφάνισης της κυτταρίτιδας συνδέεται με ορμόνες και ορμονικές αλλαγές, ενώ μπορεί να οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παραγόντες. Αυτό σημαίνει ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή η κατανάλωση λιπαρών και τηγανητών τροφών, με πολύ αλάτι, η υπερβολική καφεΐνη και η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορύν να παιξουν το ρόλο τους.

Εκτός, λοιπόν, από την άσκηση, που παίζει τον σημαντικό ρόλο της, μπορείτε επίσης να στραφείτε στη διατροφή και να τη διορθώσετε, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:

-Μειώστε το πολύ αλάτι και τα τρόφιμα που το πριέχουν (επεξεργασμένες τροφές, πατατάκια, παστά κ.λπ), καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών και εντείνει το πρόβλημα. 

-Μειώστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Τα τηγανητά, οι επεξεργασμένες τροφές, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά, τα γλυκά, το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά είναι τροφές που πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, τόσο για την κυτταρίτιδα, όσο και για λόγους υγείας. Αντικαταστήστε τα με καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς.

-Μειώστε το αλκοόλ, το οποίο αφυδατώνει τον οργανισμό, οδηγώντας σε συσώρρευση κυτταρίτιδας.

-Μειώστε τα γλυκά. Η ζάχαρη συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση κυτταρίτιδας, γι' αυτό μειώστε τόσο τα γλυκά, όσο και τις τροφές που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη, όπως σάλτσες, ψωμί, κρασί κ.ο.κ. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και όταν αυτή ξεπερνά τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε αποθηκεύεται και στη συνέχεια μετατρέπεται σε λίπος οδηγώντας σε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

-Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, το οποίο βελτιώνει την όψη «φλούδας πορτοκαλιού» της επιδερμίδας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης λίπους, αλλά και σε αποβολή ενός μέρους του. 

-Αυξήστε την ολική άλεση στη διατροφή σας. Τα δημητριακά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πλιγούρι, το πολύσπορο ψωμί, το καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι είναι επίσης τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

-Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Το νερό, το τσάι, οι χυμοί, τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όλα παίζουν το ρόλο τους στην ενυδάτωση του οργανισμού, στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, στην αποβολή τοξινών και στην αποφυγή περίσσειας της αποθήκευσης λίπους.