Έκθεση «Personal View»: Η ζωή μέσα από τα δικά σου μάτια

personal-view clickatlife
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Προσωπικές ματιές στην αυλή του Καλλιτεχνείου Αχαρνών.

«Δεν φωτογραφίζω την φύση, αλλά τα οράματά μου» έχει πει ο σπουδαίος φωτογράφος Man Ray. Και αυτά ακριβώς τα οράματα των ανθρώπων πίσω από την κάμερα στολίζουν τους τοίχους της βγαλμένης από τη δεκαετία του '70 αυλής του Καλλιτεχνείου Αχαρνών στην έκθεση «Personal View» της FOKAL (Φωτογραφική Ομάδα Καλλιτεχνείου Αχαρνών).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΕΚΟΣ
Προσωπικές ματιές: Η έκθεση 
Φωτογραφίες, άλλες ασπρόμαυρες και άλλες με έντονο χρώμα. Φωτογραφίες που άλλοτε αιχμαλωτίζουν το φως και άλλοτε τη σκιά. Φωτογραφίες πορτρέτου και φωτογραφίες τοπίου. Φωτογραφίες με μεγαλύτερη ή μικρότερη ευκρίνεια. Φωτογραφίες με λήψεις πότε μακρινές και πότε πολύ κοντινές. Φωτογραφίες που εικονίζουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα και φωτογραφίες που «εκμεταλλεύονται» τα υλικά της πραγματικότητας για να απεικονίσουν κάτι σουρεαλιστικό. Φωτογραφίες που άλλοτε κοιτούν τον ουρανό κι άλλοτε παγώνουν τη ματιά τους στο έδαφος. Φωτογραφίες που δείχνουν τη ζωηρή ζωή και φωτογραφίες που εστιάζουν στην απουσία και την εγκατάλειψη. 

P.ARMENIS

Στην έκθεση «Personal View» της FOKAL φιλοξενούνται 70 φωτογραφίες με κοινό... κάδρο την προσωπική ματιά του δημιουργού τους, η φωτογραφία άλλωστε είναι το μάτι του φωτογράφου. Και οι φωτογράφοι της έκθεσης είναι πολλοί και προέρχονται από τα δύο τμήματα του μαθήματος φωτογραφίας που διδάσκονται από τη FOKAL. Ως εκ τούτου οι διαφορετικές προσωπικότητες και τα διαφορετικά επίπεδα κατάρτισης στη φωτογραφική τέχνη αντανακλώνται στα ίδια τα έργα τους με αποτέλεσμα η έκθεση να αποτελεί ένα κράμα διαφορετικών προσεγγίσεων της τέχνης της φωτογραφίας και παράλληλα μια αναδρομή στις καλές φωτογραφικές στιγμές των σπουδαστών της ομάδας- οι οποίες προέρχονται από τις εξορμήσεις της ομάδας στην Αθήνα και σε διάφορες φωτογενείς περιοχές της Ελλάδας (όπως πχ τα Μετέωρα) και του εξωτερικού (όπως η Βουδαπέστη), αλλά και από τις μοναχικές εξορμήσεις στην πόλη, σε προσωπικούς χώρους και κυρίως σε προσωπικές στιγμές.

FOKAL: Η ζωή μέσα από τα δικά σου μάτια 
«Γιατί ασχολείσαι με τη φωτογραφία;» είναι μία από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι σπουδαστές της ομάδας FOKAL στο βίντεο που παίζεται στον προτζέκτορα στο χώρο της έκθεσης. Και οι απαντήσεις ξεκινούν σχεδόν όλες με τη φράση «Γιατί μ΄αρέσει...». Μπορεί τα έργα των σπουδαστών να διαφέρουν στο τεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα, το κίνητρο όμως της δημιουργίας παραμένει το ίδιο σε όλους. Είναι ένας τρόπος να εκφραστούν, ένα χόμπι, μια διέξοδος. 

ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η αγάπη αυτή για τη φωτογραφία είναι και ο σκελετός της FOKAL. Η ομάδα υπάρχει σταθερά εδώ και έξι χρόνια και ουσιαστικά αποτελεί μια σειρά δωρεάν σεμιναρίων καλλιτεχνικής φωτογραφίας με διδάσκοντες για τη φετινή χρονιά τον παλαιό Παναγιώτη Αρμένη και το νέο αίμα, Παναγιώτη Γεραβέλη.  

Καλλιτεχνείο Αχαρνών: Ο χώρος 
Αν η φωτογραφία είναι το ένα γνώρισμα της FOKAL, το άλλο είναι ο ίδιος ο χώρος όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα και η έκθεση. Το λέει άλλωστε και το όνομά της Φωτογραφική Ομάδα Καλλιτεχνείου Αχαρνών.  

P.ARMENIS

«Τι είναι το Καλλιτεχνείο για σένα;» καλούνται και πάλι να απαντήσουν στο βίντεο οι σπουδαστές της FOKAL και ανάμεσα στις απαντήσεις (που αυτή τη φορά διαφέρουν, αλλά μόνο ως προς τη διατύπωση) ακούγονται οι λέξεις σπίτι, παρέα, φωλιά, οικογένεια, καταφύγιο. Το Καλλιτεχνείο λοιπόν είναι κυρίως μια συνεύρεση εθελοντών (με δράση που ορίζουν ως εκούσια, αλληλέγγυα κι αφιλοκερδή προσφορά) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και της προσωπικής έκφρασης (μέσω της ερασιτεχνίας).  

Στον μικρό πολυχώρο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1996 από τον πατέρα Μάρκελλο Καμπάνη αλλά στην παρούσα του μορφή υπάρχει από το 2010, πραγματοποιούνται πέρα από τα μαθήματα της FOKAL, μαθήματα χειροποίητου κοσμήματος, θεατρικό εργαστήρι και μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά. 

Panagiotis Geravelis

Από την παράσταση Ο Μικρός Πρίγκιπας της Θεατρικής Ομάδας του Καλλιτεχνείου 

Η πιο σημαντική λειτουργία όμως του Καλλιτεχνείου έρχεται από την ίδια του την ταυτότητα. Πρόκειται για ένα χώρο που δεν νοείται χωρίς τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτόν.  

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]

Info
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αρμένης Παναγιώτης, Γεραβέλης Παναγιώτης
Eγκαίνια: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018, στις 20:00
Διάρκεια: 29 έως 1 Ιουλίου και 6 έως 8 Ιουλίου
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση: Καλλιτεχνείο Αχαρνών, Αθανασίου Χειλίου 16