Τα highlights των προορισμών του Ιονίου

kefalonia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Ταξιδεύουμε προς το πιο «ήσυχο» Ιόνιο και ανακαλύπτουμε ξανά αγαπημένα σημεία που αξίζει να δείτε (τουλάχιστον) μια φορά στη ζωή σας.

Άσσος, Κεφαλονιά
Η Άσσος είναι ένα πανέμορφο, βενετσιάνικο χωριουδάκι στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, από τα πιο γραφικά του νησιού και από τα πιο όμορφα που έχουμε δει γενικότερα. Η παραδοσιακή, επτανησιακή αρχιτεκτονική του κάνει τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά να… παίρνουν φωτιά και είναι το καλύτερο ξεκίνημα ημέρας να πιείτε ένα δροσερό καφέ πάνω από τη θάλασσα.

Παραλία Βουτούμι, Αντίπαξοι
Αν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να διαλέξουμε μία παραλία από όλο το Ιόνιο, τότε η επιλογή μάλλον θα ήταν το Βουτούμι στους Αντίπαξους. Πρόκειται για μια παραλία που μπορείτε να προσεγγίσετε με καραβάκι από τους Παξούς, που έχει τόσο τιρκουάζ νερά, ώστε να μοιάζει σχεδόν με όνειρο. Στα αρνητικά της να προσθέσουμε τη μεγάλη προσέλευση σκαφών που δημιουργούν μια άσχημη οσμή και κηλίδες στα πανέμορφα νερά της, αλλά παρ’ όλ’ αυτά παραμένει συγκλονιστική.

Βαθύ, Μεγανήσι
Το Βαθύ είναι το πρώτο μέρος που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε στο μικρό αυτό νησάκι ανοιχτά της Λευκάδας, αφού εκεί θα σας αφήσει το φέρι μποτ από το Νυδρί. Εκεί βρίσκεται ο παλμός του νησιού, με ψαροταβέρνες, εστιατόρια και καφέ, ενώ η συνολική εικόνα του συμπίπτει με αυτή ενός γραφικού, παραθαλάσσιου χωριού, με μια σύγχρονη μαρίνα που πλέον φιλοξενεί πλήθος σκαφών. Μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο του το βράδυ θα σας αποδείξει ότι το Μεγανήσι είναι… «σιγανό ποταμάκι», ενώ σίγουρα θα νιώσετε τη νησιώτικη ατμόσφαιρα στο έπακρο.

Άγιος Νικήτας, Λευκάδα
Οκ, η Λευκάδα φημίζεται για το καταγάλανο Πόρτο Κατσίκι που πρέπει να δείτε σίγουρα μια φορά στη ζωή σας και τους Εγκρεμνούς, την πανέμορφη παραλία με τα κάμποσα σκαλοπάτια που είχε πληγεί από τον σεισμό πριν μερικά χρόνια. Για χαλάρωση, όμως, και γραφικό τοπίο για να φάτε τους μεζέδες σας και να πιείτε καφέ πάνω από τη θάλασσα δημιουργώντας εικόνες που θα θυμάστε μέχρι το βαθύ χειμώνα, θα σας συστήναμε τον Άγιο Νικήτα, έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βορειοδυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πόλη. Μόλις βολευτείτε στο καφέ πάνω από τη θάλασσα, ο χρόνος θα σταματήσει κι ευτυχώς θα σταματήσει κάπου καλά.

Σιδάρι, Κέρκυρα
Αν θέλετε οι βουτιές σας να είναι σε αναγνωρισμένα νερά και σε παραλίες που διαφέρουν πολύ από τα καθιερωμένα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να στρώσετε την ψάθα σας στο Σιδάρι της Κέρκυρας. Εκεί θα βρείτε το Κανάλι της Αγάπης, που αποτελεί μια από τις 5 ελληνικές παραλίες που διακρίθηκαν το 2017 από την ιστοσελίδα European Best Destinations που προωθεί ευρωπαϊκούς προορισμούς, ανάμεσα στις 15 καλύτερες της Ευρώπης. Κι αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και beauté με τον άργιλο που υπάρχει παντού στην περιοχή, ενώ να σημειώσουμε ότι τριγύρω υπάρχουν πολλές υποθαλάσσιες σπηλιές, που την κάνουν ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Κιόνι, Ιθάκη
Αν και ολόκληρη η Ιθάκη αποτελεί highlight στο Ιόνιο πέλαγος, παρ’ όλ’ αυτά αν πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος της για να κάνετε τη βόλτα σας, θα διαλέγαμε το Κιόνι. Πολλοί το θεωρούν –κι όχι άδικα- το ομορφότερο χωριό του νησιού, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του προς τα ανατολικά και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, κατηφορίζοντας αρμονικά προς τη θάλασσα, για να φτάσει σε ένα μικρό γραφικό λιμανάκι. Η πλαγιά του είναι κατάφυτη, με μικρά κεραμιδοσπέπαστα σπιτάκια και τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια του, δίχως άλλο θα σας συνεπάρουν.

Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Είναι σίγουρα μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες παγκοσμίως και σίγουρα δεν είναι υπερεκτιμημένη. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» που ναυάγησε εκεί τη δεκαετία του ’80 δίνει στη λευκή αμμουδιά και τα τιρκουάζ νερά μια άλλη αίσθηση, προκαλώντας δέος. Αν αποφύγετε τις ώρες και ημέρες αιχμής, πρόκειται πραγματικά για μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε κι ένα αξιοθέατο που πρέπει να δείτε από κοντά.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ