Τα 10 καλύτερα κομμάτια κλασικής μουσικής από τον κινηματογράφο

ta-10-kalutera-kommatia-klasikis-mousikis-apo-ton-kinimatografo

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η κλασική μουσική έχει «ντύσει» πολλές από τις αγαπημένες μας ταινίες, δίνοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα σε μοναδικές σκηνές και δημιουργώντας συναισθήματα χαράς, μελαγχολίας ή ακόμη και αγωνίας. Ας θυμηθούμε μερικά από τις πιο αξιομνημόνευτα θέματα κλασικής μουσικής που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της έβδομης τέχνης.

«Το Πέμπτο Στοιχείο»

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας με τον Bruce Willis και την Milla Jovovich, ξεχωρίζει με τη σκηνή του πάρτι, που η μπλε εξωγήινη ντίβα Plavalaguna ή αλλιώς η ηθοποιός Mainwenn Le Besco, ερμηνεύει μια άρια από την όπερα «Lucia Di Lammermoor». Τη φωνή της έχει δανείσει η Αλβανή σοπράνο Inva Mula.

«Αποκάλυψη Τώρα»

Το «Ride Of The Valkyries» του Wagner χρησιμοποιήθηκε ιδανικά στην επίθεση των ελικοπτέρων στα χωριά του Βιετνάμ σε ένα από τα καλύτερα πολεμικά δράματα όλων των εποχών.

«Ο Μαύρος Κύκνος»

Η ταινία αυτή χάρισε στη Natalie Portman το πρώτο της Oscar ως μια μπαλαρίνα που παλεύει με το σκοτάδι μέσα της, προσπαθώντας να ενσαρκώσει ιδανικά την Οντέτ από την όπερα «Η Λίμνη Των Κύκνων». Σε μία σκηνή του έργου χορεύει την ομώνυμη μελωδία του Tsayckovsky και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κλασικά θέματα στη μουσική ιστορία.

«Η Σιωπή των Αμνών»

Το σοκαριστικό θρίλερ του Jonathan Demee, έγινε ακόμα πιο τρομακτικό χάρη στο «Goldberg Variations» του Bach, στη σκηνή που ο Hannibal Lector αποδρά από το κελί του και «κανονίζει» τους δύο φρουρούς. Ο συνδυασμός της γαλήνιας μελωδίας και της φρίκης που βλέπουμε στην οθόνη προκαλεί ανατριχίλα.

«2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

Το «Also Sprach Zarathustra» του Strauss, εμπνευσμένο από το βιβλίο του Νίτσε «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα», ακούγεται στην έναρξη της ταινίας του Kubrick, γεμίζοντας έντονα συναισθήματα τον θεατή.

«Minority Report»

Η ανολοκλήρωτη Συμφωνία 8 του Schubert, χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise.

«28 Μέρες Μετά»

Τo θρίλερ με την κυριαρχία των zombie του Danny Boyle, περιέχει το «Ave Maria» με τη μελωδία του Γάλλου συνθέτη Charles Gounod και του Πρελουδίου 1 του Bach, ερμηνευμένο από τους Philip Ledger και Dame Janet Baker.

«Ο Λόγος του Βασιλιά»

Στη σκηνή που ο τραυλός Βασιλιάς ερμηνευμένος στην οθόνη από τον Colin Firth, ετοιμάζεται για τον πρώτο του λόγο, ακούμε μέρος της 7ης συμφωνίας του Beethoven και τα συναισθήματα χτυπούν... κόκκινο.

«Αντίχριστος»

Στην προκλητική ταινία του Lars Von Trier, στην ασπρόμαυρη εναρκτήρια σκηνή, όπου οι δύο πρωταγωνιστές περνάνε στιγμές πάθους, ακούγεται η αρια του Handel «Lascia ch'io piangia».

«Χ-Men 2»

Τέλος, η εισβολή του Nightcrawler στον Λευκό Οίκο «ντύνεται» μουσικά με το «Die Irae», το ρέκβιεμ του Mozart.