Στη Νέα Ορλεάνη ένα μουσείο… θανάτου μας κάνει να δούμε τη ζωή αλλιώς

museum-of-death
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ένα στενό μακριά από την πολυσύχναστη Bourbon Street της Νέας Ορλεάνης, το Museum of Death αποτελεί… όαση για όσους θέλουν να εισχωρήσουν στα άδυτα του εγκλήματος.

Το Museum of Death πρωτοάνοιξε το 1995 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια κι έπειτα μετακόμισε στη Hollywood Boulevard στο Λος Άντζελες. Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, άνοιξε και δεύτερο μουσείο στη Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα, το οποίο φιλοξενεί περίπου το 1/3 της… μακάβριας συλλογής.

Κι όταν λέμε μακάβριας, το εννοούμε, αφού εκεί θα δει κάποιος μια συσκευή ευθανασίας που ονομάζεται the Thanatron από τον Dr. Jack Kevorkian, γράμματα από serial killers, διάφορα θανατηφόρα εργαλεία-αντίκες, ακόμη και συλλογή με ανθρώπινα οστά και ταριχευμένα ζώα. Το νόημα, όμως, όλων αυτών δεν είναι να εντυπωσιάσουν με τον θάνατο, αλλά να εκπαιδεύσουν τον κόσμο που θα επισκεφτεί το μουσείο, όπως αναφέρουν και οι ιδρυτές του, J.D. Healy και Cathee Shultz.

Πώς απέκτησαν, όμως, αυτή την περίεργη συλλογή αντικειμένων, με κάποια να ανήκαν σε πραγματικούς serial killers; Οι ίδιοι απαντούν ότι προσεγγίζουν τους κατά συρροή δολοφόνους και τους ζητούν αν ενδιαφέρονται να δωρίσουν κάποια αντικείμενα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να πουλήσουν κι έπειτα τους παίρνουν συνέντευξη. Επίσης, παρακολουθούν πολλές δημοπρασίες της αστυνομίας και αγοράζουν από εκεί ό,τι θεωρούν κατάλληλο για το μουσείο.

Ακατάλληλο μουσείο για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι

Κι όσο κι αν σας μοιάζει να προκαλεί ναυτία το να περνά κανείς ανάμεσα σε φωτογραφίες από σκηνές εγκλήματος, σύνεργα δολοφόνων και σακούλες πτωμάτων, η αλήθεια είναι ότι το μουσείο είναι πολύ φιλόξενο, σε ένα φωτεινό χώρο με προσωπικό που διακρίνεται από τη φιλική του διάθεση. Όλα τα αποκρουστικά αντικείμενα δεν βρίσκονται σε κοινή θέα, μέχρι να τραβήξει κάποιος την κουρτίνα και να μπει στον… κόσμο του θανάτου. Υπάρχει, μάλιστα, πίνακας που αναγράφονται όσοι έκαναν εμετό ή λιποθύμησαν στη θέα διάφορων εκθεμάτων, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μικρός για να είναι ανησυχητικός.

Ο θάνατος είναι κάτι περίπλοκο και το Μουσείο Θανάτου το γνωρίζει. Γι’ αυτό και προσπαθεί να μας κάνει να τον καταλάβουμε λίγο καλύτερα, ενώ αποτελεί ιδανικό χώρο για όσους αγαπούν τις ιστορίες εγκλήματος.

Info
http://www.museumofdeath.net