Οι καλύτερες τροφές του καλοκαιριού για να αποφύγετε ελλείψεις και αφυδάτωση

ntomates
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας προετοιμάζει για ένα καλοκαίρι γεμάτο ενέργεια, χωρίς ελλείψεις.

Το καλοκαίρι είναι σίγουρα η καλύτερη εποχή στο μυαλό μας για ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά ταυτόχρονα είναι ιδανική και για αλλαγή της διατροφής μας. Το γεγονός ότι είμαστε έξω πιο συχνά και ιδρώνουμε, σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως αφυδάτωση, δερματικές ευαισθησίες και ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Ποια είναι η πιο απλή (και νόστιμη) λύση; Να τρώτε φρούτα και λαχανικά ντόπιας παραγωγής και εποχής. Τα θρεπτικά τους συστατικά βρίσκονται στο μέγιστο τώρα και μέσα σε όλα θα σας βοηθήσουν να δείχνετε και να νιώθετε καλύτερα.

Ντομάτες
Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C και ταυτόχρονα περιέχουν ωφέλιμα φυτοχημικά όπως λυκοπένιο, το οποίο δρα κατά των χρόνιων παθήσεων, όπως  ο καρκίνος. Συν τοις άλλοις είναι ενυδατικές με 95% περιεκτικότητα σε νερό.

Πορτοκάλια
Τα γλυκά αυτά εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που μας είναι απαραίτητο το καλοκαίρι, καθώς το χάνουμε με τον ιδρώτα, κάτι που μας βάζει σε κίνδυνο για μυϊκές κράμπες. Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα πορτοκάλια μας παρέχουν περίπου 80% νερό, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη C, με ένα μέτριο πορτοκάλι να μας παρέχει 70mg.

Σέλερι
Η αίσθηση φουσκώματος όταν ετοιμαζόμαστε για παραλία δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Το σέλερι, όπως και ο μάραθος, όμως, δρουν ως διουρητικά και μας βοηθούν να χάσουμε έξτρα βάρος από υγρά, χωρίς να παθαίνουμε αφυδάτωση. Ο λόγος είναι ότι τα συστατικά τους ενεργοποιούν τα νεφρά, προκαλώντας τα να διώξουν τα έξτρα υγρά και απόβλητα από τον οργανισμό, μειώνοντας το πρήξιμο στην κοιλιά.

Κολοκυθάκια
Το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό περιέχει μια φυτική ίνα που ονομάζεται πεκτίνη και συνδέεται με αυξημένη καρδιακή υγεία και μείωση της χοληστερόλης. Έχει περιεκτικότητα 95% σε νερό, ενώ μας παρέχει κάλιο, βιταμίνη C, μικρή ποσότητα βιταμίνης Α, όπως και ποσότητες μαγνησίου και σιδήρου.

Μούρα
Μούρα όπως τα βατόμουρα και τα σμέουρα αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, φτάνοντας τα 8 γραμμάρια ανά ποσότητας φλιτζανιού. Ακόμη, η βιταμίνη C τους είναι υψηλή και γενικά είναι άκρως αντιοξειδωτικά και δροσερά, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Στην οικογένεια ανήκουν και οι φράουλες και τα μύρτιλα, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Στα πλεονεκτήματά τους προσθέστε και το ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ευαισθησία στο φως, κάτι που συμβάλλει σε καλύτερη εμφάνιση, υφή και δομή του δέρματος. Άλλες καλές πηγές φλαβονοειδών είναι και οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή, οι αγκινάρες, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, το θυμάρι και ο άνηθος.

Καρπούζι
Το αγαπημένο αυτό καλοκαιρινό φρούτο αυτό είναι σούπερ ενυδατικό, με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο εκτός του ότι μας ενυδατώνει, μας δροσίζει και μας κρατά χορτάτους, μειώνοντας τις λιγούρες μας. Μέσα σε όλα περιέχει και λυκοπένιο, που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πεπόνι
Το πεπόνι είναι επίσης διουρητικό και είναι πολύ ωφέλιμο για τις γυναίκες, οι οποίες επηρεάζονται πολύ από ορμονικές αλλαγές. Ακόμη, παρέχει αρκετή βιταμίνη C και βιταμίνη Α, ενώ έχει περιεκτικότητα και σε κάλιο.

Βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια
Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, τα νεκταρίνια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που σας βοηθούν να ελέγξετε την πείνα σας και το τσιμπολόγημα, ενώ κάνουν καλό στην εντερική υγεία. Τόσο τα νεκταρίνια, όσο και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και την αντιοξειδωτική βήτα-καροτίνη, ενώ τα ροδάκινα περιέχουν αρκετή βιταμίνη C, για να περάσετε το καλοκαίρι σας προστατευμένοι.

Καλοκαιρινές πράσινες σαλάτες
Τα ωμά, φρέσκα, σκουρόχρωμα, πράσινα λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για την καλοκαιρινή σας σαλάτα. Το ωμό σπανάκι, για παράδειγμα, και η λαχανίδα κάνουν καλό στο δέρμα, με τα καροτενοειδή τους, που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, να προστατεύουν το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία. Μειώνουν την ευαισθησία στη UV ακτινοβολία και επιδιορθώνουν το ξηρό δέρμα, ενδυναμώνοντας τις άμυνες του δέρματος. Ενισχύστε τη σαλάτα σας και με άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως καρότα, βερίκοκα, πεπόνι, ντομάτα, πιπέρι καγιέν κ.ο.κ.

Σύκα
Αργούν να μπουν στο πιάτο μας και μένουν για λίγο, γι’ αυτό όσο είναι η εποχή τους, απολαύστε τα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δρουν σαν ήπια καθαρτικά, που σημαίνει ότι θα βοηθήσουν πολύ στις διακοπές σας, αν η αλλαγή περιβάλλοντος σας προκαλεί προβλήματα δυσκοιλιότητας. Ακόμη, είναι πλούσια σε ασβέστιο, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών και αποτελούν φυσικό… αφροδισιακό!

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
FBpage: Getactive