Who is Who: Bruce Springsteen

who-is-who-bruce-springsteen

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο ροκ σταρ από το New Jersey έχει γίνει η «φωνή της Αμερικής», αφού στα χρόνια που ζει, δημιουργεί ύμνους της εργατικής και μεσαίας τάξης, κρατώντας πάντα ένα σεμνό προφίλ. Δεν τον φωνάζουν «Το Αφεντικό» για το τίποτα άλλωστε…

- Ο Springteen γεννήθηκε στο New Jersey το 1949. Γιος ενός οδηγού λεωφορείου και μιας γραμματέως, έζησε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της εργατικής τάξης. Περιφερόταν από σχολείο σε σχολείο, απορρίπτοντας την καθολική ανατροφή, που ήθελαν να του δώσουν οι γονείς του.

- Στην εφηβεία του ήταν μοναχικός και προτιμούσε να περνάει ώρες παίζοντας μουσική στην κιθάρα του, θαυμάζοντας τον Elvis Presley.

- Το 1965 μετακόμισε στο σπίτι του Tex και της Marion Vinyard, ενός ζευγαριού που βοηθούσε νεαρές μπάντες στην πόλη. Έγινε κιθαρίστας και τραγουδιστής των Castiles, με τους οποίους ηχογράφησε δύο κομμάτια και εμφανίστηκε σε πολλά venues. Από τους Castiles μεταπήδησε στους Earth και τότε ήταν η περίοδος που υιοθέτησε το παρατσούκλι «The Boss», μιας και η δουλειά του ήταν μετά από κάθε συναυλία, να μαζεύει τα έσοδα της μπάντας και να τα μοιράζει στα μέλη της.

- Το επόμενο συγκρότημα που συμμετείχε ήταν οι Steel Mill, με τους οποίους γύρισε την Αμερική και έλαβε καλές κριτικές για τη σκηνική του παρουσία, αν και άγνωστος ακόμα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, άλλαξε πολλά συγκροτήματα, στα οποία σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσει το δικό του προσωπικό στυλ και να γράφει συνεχώς τραγούδια. Οι ικανότητές του αυτές τον έφεραν σε επαφή με τον manager Mike Appel και τον κυνηγό ταλέντων John Hammond, που του εξασφάλισαν ένα συμβόλαιο με τη Columbia το 1972. Μαζί του έφερε πολλούς φίλους του μουσικούς από το New Jersey, μια ομάδα που αργότερα θα ονομαζόταν «The E Street Band».

- Το πρώτο του album με τίτλο «Greetings from Asbury Park, N.J.» κυκλοφόρησε το 1973. Μπορεί να έλαβε καλές κριτικές, αλλά δε σημείωσε σημαντικές πωλήσεις. Το folk rock στυλ του Springsteen έκανε αρκετούς να τον συγκρίνουν με τον Bob Dylan.

- Την ίδια τύχη είχε και το δεύτερο album «The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle». Οι ζωντανές εμφανίσεις του ήταν ένας κανονικός δυναμίτης και σύμφωνα με τον κριτικό Jon Landau, στο πρόσωπο του Springsteen καθρεφτιζόταν το μέλλον του rock ‘n’ roll. Ο Landau έγινε manager του Springsteen και μαζί έγραψαν το κλασικό πλέον album «Born To Run».

- To 1975 o Springsteen και οι E Street Band ξεκίνησαν μια σειρά εμφανίσεων στη Νέα Υόρκη, που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου και του Τύπου και μεταδόθηκαν ζωντανά από ένα από τα μεγαλύτερα ραδιόφωνα της χώρας. Το περιοδικό Rolling Stone δεκαετίες αργότερα, κατέταξε αυτή τη σειρά εμφανίσεων, στη λίστα με τις στιγμές που άλλαξαν το rock ‘n’ roll. To «Born To Run» γνώρισε τεράστια επιτυχία και έλαβε πολύ καλές κριτικές, κυρίως λόγω της εξαιρετικής του παραγωγής και των αισιόδοξων μηνυμάτων που περνούσε.

- Το «Darkness on The Edge of Town» του 1978 ήταν ένα σημείο, στο οποίο ο Springsteen άλλαξε τη μουσική του φόρμα. Αντί για τα μεγάλα και περίπλοκα τραγούδια των δύο πρώτων του albums, τα τραγούδια αυτή τη φορά ήταν πιο προσεγμένα, πιο εγκεφαλικά και με έντονο πολιτικό μήνυμα.

- Παράλληλα με τα δικά του albums, ο Springsteen έδωσε τραγούδια του και σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους οι Manfred Mann’s Earth Band, που έφτασαν στην κορυφή των αμερικανικών charts, με τη διασκευή του «Blinded By The Night», η Patti Smith τραγούδησε το ακυκλοφόρητο μέχρι τότε «Because the Night» και οι Pointer Sisters κυκλοφόρησαν επίσης, ένα μέχρι πρότινος, ανέκδοτο κομμάτι, το «Fire».

- Ο Springsteen συνέχισε να απασχολείται με τα ίδια θέματα, κυρίως με τους αγώνες και τις δυσκολίες της εργατικής τάξης και του μέσου Αμερικανού και στο album του «The River». O ήχος του είχε αρχίσει να αλλάζει, χαρακτηριζόταν πλέον, σαν ένας pop-rock συνθέτης, ένας από αυτούς, που διαμόρφωσαν τον rock ήχο της δεκαετίας του ‘80.

- Το album που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του, αλλά και να γίνει το τραγούδι-ορόσημό του, ήταν το «Born in the U.S.A.» του 1984, που πλέον θεωρείται εμβληματικό. Είναι ένα από τα albums με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το ομώνυμο πασίγνωστο τραγούδι πρόκειται για μια καταγγελία του Springsteen για την αντιμετώπιση που είχαν οι βετεράνοι του Βιετνάμ όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Το «Dancing in the Dark» έγινε επίσης, τεράστια επιτυχία και στο videoclip συμμετείχε η άγνωστη τότε Courtney Cox, μετέπειτα «Μόνικα» από τα Φιλαράκια. Εκείνη τη χρονιά, ο Springsteen γνώρισε την ηθοποιό Julianne Philips, την οποία παντρεύτηκε και χώρισε λίγα χρόνια μετά, όταν ερωτεύτηκε την τραγουδίστρια Patti Scialfa.

- Όση επιτυχία είχε στα 80s, άλλα τόσα σκαμπανεβάσματα γνώρισε τη δεκαετία του ’90. Αρχικά, η μετακόμισή του στο Los Angeles ήταν μια κίνηση που πολλοί fans ερμήνευσαν ως άρνηση των εργατικών του ριζών, ενώ στη συνέχεια, η εμφάνιση με τη μπάντα του στα MTV Unplugged sessions ήταν απογοητευτική. Παρ’ όλα αυτά όμως, κέρδισε ένα βραβείο Όσκαρ για το καλύτερο τραγούδι, το «Streets Of Philadelphia», που ακουγόταν στο soundtrack της ταινίας «Philadelphia».

- Το κλίμα της California δεν του ταίριαζε και αποφάσισε να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του πίσω στο New Jersey. Σε δηλώσεις του, ο ίδιος θεωρεί αυτή τη δεκαετία ως μια χαμένη δεκαετία για την καριέρα του. Λίγο πριν τελειώσουν τα 90s, απέκτησε και τη δική του θέση στο Rock ‘N’ Roll Hall of Fame.

- Το πρώτο του album για τη νέα δεκαετία ήταν το «The Rising», μαζί με την E Street Band. Το album ήταν αφιερωμένο στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και τα περισσότερα κομμάτια μιλούσαν για την τρομοκρατική επίθεση. Ο πόλεμος στο Ιράκ επίσης, τον απασχόλησε στην επόμενη δουλειά του με τίτλο «Devils & Dust», ένα ακουστικό album χωρίς τους υπόλοιπους μουσικούς του. Εξαιρετικές κριτικές έλαβε την επόμενη χρονιά το «We Shall Overcome: The Seeger Sessions», με έντονο folk αέρα και επιστροφή στις ρίζες. Η tour του είχε επίσης, τεράστια επιτυχία. Το «Magic» του 2007 που ακολούθησε, γνώρισε κι αυτό πολύ μεγάλη απήχηση, ειδικά με το πρώτο single «Radio Nowhere».

- O Springsteen ήταν και είναι ένθερμος υποστηρικτής του Barack Obama. Εμφανίστηκε ζωντανά σε προεκλογικές ομιλίες του και στην τελετή της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.

- Το 17ο album της καριέρας του, με τίτλο το «Wrecking Ball» κυκλοφόρησε το 2012 και συμπεριλήφθηκε στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς. To «We Take Care Of Our Own» ήταν το πρώτο single και φυσικά, χάρη στο πατριωτικό του στυλ, χρησιμοποιήθηκε και αυτή τη φορά από τον Obama στις αμερικανικές εκλογές.

- Σήμερα, το «Αφεντικό» Bruce Springsteen είναι παντρεμένος με την Patti Scialfa, είναι πατέρας τριών παιδιών και παραμένει το ίδιο αφοσιωμένος και παθιασμένος με τη μουσική, την πολιτική, την ελευθερία του ανθρώπου και τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα…

Ροζίνα Αράπη