Bites & Wine: δοκιμάσαμε το κρεατοφαγικό εγχείρημα του Λευτέρη Λαζάρου

bites-and-wine
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Κατεβήκαμε στο Μικρολίμανο και έπειτα ανεβήκαμε στην ταράτσα του Bites & Wine, με θέα τη θάλασσα, όπου μας περίμενε η κρεατοφαγική πρόκληση ενός σεφ που μας έχει συνηθίσει σε αρώματα θάλασσας.

Μπορεί να είναι master στα ψάρια και τα θαλασσινά, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το κρέας δεν μπορεί να βρει έναν δημιουργικό τρόπο προς το πιάτο μας μέσα από τα χέρια του. Μιλάμε φυσικά για τον Λευτέρη Λαζάρου, που έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν στο Βαρούλκο της Πειραιώς να επικεντρωθεί στο κρέας, ενώ οι φίλοι του –όπως μας εκμυστηρεύτηκε- του λένε πως το μαγειρεύει καλύτερα από το ψάρι. Έπρεπε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε αν οι φίλοι του λένε αλήθεια κι αυτό γίνεται πλέον εύκολα, στον χώρο του Bites and Wine στο Μικρολίμανο.

Θέα θάλασσα και ατμοσφαιρικός φωτισμός από την πιο ωραία ταράτσα που έχουμε βρεθεί τελευταία

Πρόκειται ουσιαστικά για την ταράτσα στον πολυχώρο που έχει δημιουργήσει το Varoulko Seaside, με ασύγκριτη θέα στο Μικρολίμανο και απόλυτα καλοκαιρινή, χαλαρή διάθεση, σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο που σίγουρα έλειπε από την περιοχή και διαφοροποιείται αρκετά από τις ταράτσες της Αθήνας. Άνοιξε, μάλιστα, τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε από τον σκηνογράφο Γιώργο Γεωργίου, με ατού τη θέα, αλλά και την οικειότητα και χαλαρότητα του χώρου, με τα φυτά να δημιουργούν φυσικά χωρίσματα και το χαμηλό φωτισμό με την ανάλογη μουσική να σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα και να σε απασχολεί μόνο το τι θα μπει στο πιάτο σου.

Ο Λευτέρης Λαζάρου επί το έργον

Προσπεράσαμε, λοιπόν, τις θαλασσινές δημιουργίες του Varoulko Seaside και ανεβήκαμε στο Bites & Wine για να δούμε πώς ένας δεξιοτέχνης του ψαριού, μαζί με την ομάδα του με επικεφαλής τον Γιάννη Παρίκο, θα αποθεώσει το κρέας. Κάπου εδώ να πούμε ότι οι καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες και τα βιολογικά κρέατα από τα «Αγροκτήματα Ευβιότοποι» φυσικά ξεχωρίζουν στο μενού, το οποίο απαρτίζεται από 13 γευστικές προτάσεις, από 7 έως 16 ευρώ, ενώ και οι λάτρεις του κρασιού δεν θα έχουν παράπονο, αφού μπροστά τους θα βρεθεί μια καλοδιαβασμένη οινική λίστα με επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Εμείς ξεκινήσαμε με ένα δροσερό ροζέ La Tour Melas IDYLLE που ταιριάζει στο καλοκαίρι και καρπάτσιο από βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας (7 ευρώ), με μαγιονέζα, καρότο, flakes παρμεζάνας και κόκκους μουστάρδας, το οποίο αποτέλεσε ευχάριστο ξεκίνημα. Το καρπάτσιο δροσερό, με ήπια γεύση να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου και τους κόκκους μουστάρδας να χαρίζουν πρωτοτυπία.

Το δροσερό καρπάτσιο με τους κόκκους μουστάρδας

Στο πλάι ήρθε μια σαλάτα με φρέγκολα, prosciutto, πιπεριές Φλωρίνης, δυόσμο και πεπόνι (8 ευρώ), πολύ ευχάριστη και καλοκαιρινή, με το άρωμα του πεπονιού και του δυόσμου να «τσακώνονται» για το ποιο θα υπερισχύσει.

Επόμενη γευστική πρόταση το vitello tonnato (9 ευρώ) με μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος, τρυφερό και δροσερό, με τη συνοδεία της γευστικής σάλτσας τόνου, το οποίο στη συνέχεια διαδέχτηκε η πιο ακριβή επιλογή του μενού, τα βιολογικά μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ γλυκοπατάτας (16 ευρώ), σε ένα συνδυασμό γεύσης σπιτικής, μαμαδίσιας από το μοσχάρι-λουκούμι και πιο σύγχρονης από τον πουρέ, ο οποίος έπαιρνε υπέροχο άρωμα από το θυμάρι και το ξύσμα lime. Εδώ να σας πούμε ότι επειδή το Bites & Wine προωθεί ένα πιο παρεΐστικο κλίμα, το κάθε πιάτο μπορεί να μοιραστεί σε μικρότερα, ώστε να έχει ο καθένας τη δική του μερίδα να δοκιμάσει και το κόστος να μοιράζεται αναλόγως. 

Κεφτεδάκια με κριθαράκι, με άρωμα από παρελθόν

Άλλο ένα μαμαδίσιο comfort πιάτο σε εξελιγμένη μορφή έφτασε στη συνέχεια, τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας και κριθαράκι (12 ευρώ), μαγειρεμένο σαν ριζότο με βούτυρο, παρμεζάνα και λευκό κρασί. Με τα τρυφερά κεφτεδάκια, το πεντανόστιμο κριθαρότο και αυτή τη νοσταλγική του γεύση, το εν λόγω πιάτο δεν θα μπορούσε να μην αδειάσει σε μερικά δευτερόλεπτα, θυμίζοντάς μας κάτι από οικογενειακές, κυριακάτικες μαζώξεις.

Η τελευταία επιλογή ήρθε σε… ποτήρι και ήταν το περίφημο ανοιχτό σουβλάκι, (8 ευρώ) όπου μέσα σε ένα χαμηλό, φαρδύ ποτήρι έβρισκες μπουκιές από ψαρονέφρι, κομματάκια πίτας, κιμά, σος από γιαούρτι χωρίς σκόρδο, ντομάτα και κρεμμύδι. Σίγουρα πρόκειται για μια διαφορετική, καινοτόμα και… ζουμερή πρόταση στο σουβλάκι, αλλά όχι από τα αγαπημένα πιάτα της βραδιάς.

Μια γλυκιά επανάσταση στα μπέργκερ

Μετά το σουβλάκι, περάσαμε στο μπέργκερ, το οποίο όσο κι αν σας φανεί περίεργο, δεν είχε ούτε μπιφτέκι, ούτε τυρί, ούτε κέτσαπ, ούτε ψωμί. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μπέργκερ-επιδόρπιο, το μοναδικό γλυκό που θα βρείτε στο Bites & Wine, δια χειρός Θοδωρή Μωυσίδη, που απαρτίζεται από σου (αντί για ψωμί), μους σοκολάτας Valrhona 55% (αντί για… κιμά), ζελέ μάνγκο (αντί για τυρί) και ganache framboise (αντί για κέτσαπ), με τη γλυκύτητα της σοκολάτας να συνδυάζεται με την υπόξινη γεύση και το άρωμα από framboise και μάνγκο, αλλά και τις διαφορετικές υφές να προκαλούν παραλήρημα στον ουρανίσκο. Όνειρο.

Αν θέλετε όλα τα παραπάνω να τα ζήσετε με έξτρα την πανσέληνο, την Παρασκευή 27/7 σας περιμένει full moon μενού 2 ατόμων με τη σαλάτα με φρέγκολα, το vitello tonnato, τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με το κριθαρότο/τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ γλυκοπατάτας και φυσικά το πιο γλυκό μπέργκερ της ζωής σας, στα 32 ευρώ/άτομο.  

Info
Bites & Wine
Rooftop, Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Πειραιάς
210 5228400
Ανοιχτά Δευτέρα έως Σάββατο από τις 19.30

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ