Daniel Day- Lewis: παραλίγο να μην παίξει στην ταινία «Lincoln»

daniel-day-lewis-paraligo-na-min-paiksei-stin-tainia-lincoln

Φωτογραφία:ΙΜDb. Ο Daniel Day Lewis, o Steven Spielberg και η Sally Field, σε μια από τις εκδηλώσεις για την ταινία «Lincoln»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Μια από τις πιο αναμενόμενες και επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς, το «Lincoln» παραλίγο να μη γίνει ποτέ. Εννέα χρόνια χρειάστηκε ο Steven Spielberg για να πείσει τον Daniel Day- Lewis να υποδυθεί τον εμβληματικό ρόλο, ενώ ο Leonardo DiCaprio ένα μόλις τηλεφώνημα.

Η ταινία Lincoln έχει ήδη 155 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις μόνο στις ΗΠΑ, ενώ έχει συγκεντρώσει 12 υποψηφιότητες για βραβείο Oscar, ανάμεσα στις οποίες για την καλύτερη ταινία και για α’ αντρικού ρόλου. Πρόσφατα ο σκηνοθέτης Steven Spielberg έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή με την οποία ο Daniel Day Lewis είχε απορρίψει τον ρόλο του 16ου Αμερικανού προέδρου, το 2003.

«Steven, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τόσο τη συζήτηση μαζί σου, όσο και την ιστορία. Το σενάριο είναι λεπτομερές και πιστό στα γεγονότα και τους χαρακτήρες της ταινίας. Ωστόσο, όσο κι αν με συνεπήρε ο Lincoln, νιώθω ότι έχω τον ενθουσιασμό του σινεφίλ που ανυπομονεί να δει την ταινία κι όχι του ηθοποιού που επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτήν», θα γράψει ο Daniel Day Lewis, κάτι που αργότερα θα δικαιολογήσει ως δισταγμό για έναν ρόλο τόσο απαιτητικό που τον τρόμαζε.

«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι η γνώμη μου δε θα αλλάξει, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να σε ενθαρρύνω να «παγώσεις» την ταινία κρατώντας την ως απλή πιθανότητα στο μυαλό σου. Σου εύχομαι δύναμη και στέλνω τις καλύτερες ευχές και την ευγνωμοσύνη μου που με σκέφτηκες για το ρόλο».

Ο Spielberg όμως δεν εγκατέλειψε. Ένα νέο σενάριο γράφτηκε, το οποίο απορρίφθηκε εκ νέου από τον βρετανό ηθοποιό και τότε ο σκηνοθέτης στράφηκε στον συνεργάτη του και σεναριογράφο της ταινίας «Μόναχο», Tony Kushner, ο οποίος δημιούργησε το σενάριο- σπουδή στο χαρακτήρα του Lincoln που θα δούμε στις αίθουσες.

Πώς όμως ο ηθοποιός άλλαξε γνώμη; «Εν τέλει ξέμεινα από δικαιολογίες» αστειεύεται. Στην πραγματικότητα όμως, καθοριστικής σημασίας ήταν η μεσολάβηση του επίσης ηθοποιού Leonardo DiCaprio, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Spielberg ενώ είχε συνεργαστεί και με τον Daniel Day-Lewis στις «συμμορίες της Νέας Υόρκης» το 2002. Ο σκηνοθέτης εκμυστηρεύτηκε το πρόβλημά του στον DiCaprio, κι ο ηθοποιός τηλεφώνησε μια μέρα στον παλιό συμπρωταγωνιστή του λέγοντας: «Πρέπει να το ξανασκεφτείς. Ο Steven πραγματικά θέλει εσένα, αλλιώς δε θα προχωρήσει την ταινία». Και αυτό φαίνεται να ήταν αρκετό. Ο Daniel Day- Lewis δέχτηκε να διαβάσει και το τελευταίο σενάριο, του Kushner, και τελικά πήρε την απόφαση να υποδυθεί τον πρόεδρο που πολέμησε και έδωσε τέλος στη σκλαβιά στις ΗΠΑ. Ο βασικός όρος που έθεσε ήταν η ελευθερία να τον ερμηνεύσει με τέτοιο τρόπο ώστε «να είναι περήφανος για την υπόλοιπη ζωή του».

Πληροφορίες: Η ταινία «Lincoln» αναμένεται στις σκοτεινές αίθουσες την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου.